Page content

Dave Elman

Dave ElmanDave Elman was een van de meest bekende hypnotiseurs van de vorige eeuw. Hij werd geboren als David Kopelman in Noord Dakota (VS) op 6 mei 1900. Toen hij 8 jaar oud was gebeurde er iets in zijn leven dat hem op het pad deed gaan van de hypnose.

Zijn vader had een ongeneeslijke ziekte en had veel pijn. De dokters zeiden dat hij daarmee moest leren leven en niet lang meer te leven had. Kleine Dave kon niet met zijn vader meer spelen omdat zijn vader door de pijn dat niet aan kon.

Op een dag kwam er een bevriende hypnotiseur langs en ging de kamer van zijn vader in. Na 20 minuten kwam hij eruit en zei: ‘Dave, je vader wil je zien’. Dave speelde de hele dag met zijn vader en zijn vader was pijnvrij. Vanaf dat moment wilde Dave dit ook leren en ging op 8 jarige leeftijd mensen hypnotiseren met een inductie die we nu de ‘Three Handshake Inductie’ of ‘Elman Inductie’ noemen.

Hij haalde wisselende resultaten, maar toch lukt het hem bij 5 op de 10 mensen al een eye-lock te creëren. Dat is een manier om de ogen dicht te laten zitten en dat de ander ze niet meer open kan krijgen. Dave Elman dacht dat zijn mislukkingen te maken hadden met de manier van de inductie. In die tijd was het normaal dat je hypnotiseerde met een lamp en daarin ging staren. Elman ontdekte dat die lamp alleen maar zorgde voor het vermoeien van de ogen.

Dave Elman Inductie

Na een bezoek aan een dokter waaraan hij had gevraagd hoe je de ogen snel kon vermoeien, had hij het antwoord. Door de hand te laten volgen met de ogen en die hand van boven naar beneden te laten gaan, vermoeien de ogen. Als je dan de instructie geeft dat de ogen dicht blijven lukt het bij 9 op de 10 mensen. Na enige oefening lukte het Dave Elman bij iedereen, altijd.

Die inductie heet de Dave Elman Inductie nu en is een van de meest snelle en effectieve inducties. Hij ging stagehypnose doen en veranderde zijn naam in Dave Elman. Na een tijd lang stagehypnose te hebben gedaan ging hij tandartsen en dokters trainen. Hij leerde hun hypnose om hun patiënten te verdoven. Zijn studenten konden al na 3 minuten iemand verdoven en de anesthesie was vaak beter dan welke andere chemische anesthesie.

Hij heeft één boek geschreven wat ik iedereen aanraad. Je kan hem hiernaast bestellen via de link. Een must voor iedereen die professioneel met hypnose wilt werken.

Elman is een van de grootste hypnotherapeuten van de vorige eeuw. Hij heeft ervoor gezorgd dat de principes van de show hypnose terecht kwamen in de hypnotherapie. Helaas worden er niet in alle hypnotherapie opleidingen de tools van Elman onderwezen. Ze zijn echter zeer belangrijk.

De stappen van de Elman procedure zijn:

 1. Creëer een eye-lock
 2. Verdiep de hypnose door fractionatie
 3. Creëer somnambulisme
 4. Eventueel hypnotische coma

Dankzij Dave Elman hebben wij een procedure die snel, efficiënt en zeer goed werkbaar is.

 

  Comment Section

  4 reacties op “Dave Elman


  Door ANDRE op 10 augustus 2019

  Dank je, zeer interessant ! Waar staat de link ? Is het ook in het Nederlands verkrijgbaar ?


  Door Henry den Neijsel op 3 januari 2020

  interessant, heb bij Response inst. moeten opzoeken wat je met fractionatie en somnambulisme bedoelt……


  Door Edwin Selij op 5 februari 2020

  Gelukkig leer je dat bij ons in de opleiding ook en hebben wij artikelen eraan gewijd.


  Door Marco Stolk op 30 maart 2020

  Ik probeer de boeken van Gil Boyne en Dave Elman in het Nederlands aan te schaffen maar vind ze niet. Heb je een link voor mij??? In het engels zijn ze te koop voor 75 resp 50 euro. Of heb jij ze wellicht in grotere hoevelheden liggen, Edwin?

  Plaats een reactie


  *