Page content

Ericksoniaanse Hypnose

Ericksoniaanse hypnose is een manier van hypnose doen die heel anders is dan de directe of klassieke hypnose. In de hypnose zoals Milton Erickson hem deed zijn bijvoorbeeld geen snelle inducties of shock inducties. Dat past niet in deze manier van hypnose bedrijven.

Ericksoniaanse hypnose

Ericksoniaanse hypnotherapie wordt ook wel moderne hypnotherapie genoemd, maar dat is maar voor een deel waar. De meeste hypnotherapeuten zijn redelijk geschoold in het Milton Model, maar niet perse in de aanpak van Erickson. Het Milton Model is een taalmodel en dat kan je natuurlijk uit je hoofd leren. Anders wordt het als je het ook kan gebruiken om bij een cliënt een verandering teweeg te brengen.

Je zou kunnen zeggen dat Ericksoniaanse hypnose een vorm is van indirecte hypnose waarbij veel metaforen en verhalen worden gebruikt. In die verhalen zitten verschillende lagen. Het verhaal zelf is het voertuig voor de onbewuste boodschap en daarin kan ook nog een symbolische laag zitten. Om dat goed te kunnen moet je gedegen training krijgen zoals in de hypnotherapie masterpractitioner.

Daarnaast is het ook zo dat Erickson geloofde dat hypnose een natuurlijke staat is en dat je alleen maar het contact hoeft te herstellen tussen het bewuste en het onbewuste. De cliënt wil dit al en is daar naar op zoek en jij als Ericksoniaanse hypnotherapeut helpt hem daarbij door hem de weg te wijzen. De cliënt maakt zelf de keus om die weg dan in te slaan zodat de verandering uit de cliënt zelf komt en niet opgelegd wordt zoals bij directe hypnose het geval is.

Ericksoniaanse hypnose werkt daarbij met alles wat er is. Er is geen weerstand, er is alleen een manier om in hypnose te gaan. Wanneer je dit beheerst dan gaat iedereen heel natuurlijk in hypnose en kan je geweldig werken. Je laat de cliënt al het werk doen terwijl jij de weg wijst van verandering. Vertrouw op het onderbewustzijn van de cliënt dat de verandering gaat gebeuren wanneer de juiste manier wordt aangereikt. De cliënt heeft namelijk zelf al alle hulpbronnen in zich om die verandering te maken.

 

Comment Section

0 reacties op “Ericksoniaanse Hypnose

Plaats een reactie


*