Page content

Wat is NLP

Wat is NLP? Je hoort er misschien wel eens mensen wat over roepen. Ze hebben dan een NLP cursus gedaan of een NLP opleiding, maar wat is NLP?

Is het de Nederlandse Luchtvaart Pool? De Nieuwe Leeuwarder Partij? Nee, het is Neuro Linguïstisch Programmeren. Dat betekent de afkorting NLP als het over de cursus of opleiding gaat.

Ok, maar wat is NLP dan? Nou je zou kunnen zeggen dat het je leert om met taal je brein te programmeren. Dat doe je al, maar je leert het effectiever te doen.

Richard Bandler en John Grinder hebben NLP bedacht en Bandler zegt over NLP: ‘NLP is a methodology that leaves behind a trail of techniques.’ En John Grinder zegt erover: ‘NLP is the study of excellence.’

Laten we bij die laatste beginnen. NLP is the study of excellence. In de Jaren ’70 was het heel gebruikelijk dat mensen met een fobie niet konden worden geholpen. Het was een ongeneselijke ziekte. Ze bestudeerden mensen met een fobie en wisten dus hoe iemand een fobie kon krijgen en ook kon doen.

Bandler en Grinder waren de eerste die de vraag anders stelde: ‘Zijn er mensen die een fobie hadden en zelf hebben opgelost?’ Die waren er. Ze interviewden tientallen mensen en kwamen erachter dat die mensen grofweg hetzelfde deden. Ze gingen die manier leren aan mensen die een fobie hadden, want hun stelling was: ‘Als één iemand het kan, dan kan iedereen het.’ In ieder geval leren.

Het werd een succes. Ze konden mensen genezen van hun fobie en dit gingen ze verder uitbreiden. Hoe worden mensen rijk? Miljonair? Hoe kan je sneller een muziekinstrument leren spelen? Hoe word je een betere golfer? In de jaren ’80 hebben ze heel veel mensen gemodelleerd en daar zijn allemaal technieken uit voortgekomen die je nu leert in een NLP opleiding, zoals bij ons in de Hypno Principles opleiding.

En dat bedoelt Bandler met de uitspraak. NLP is een methode die ervoor zorgt dat er technieken uit ontstaan die anderen weer kunnen helpen.

Hoe werkt NLP

NLP is, volgens Richard Bandler, stiekem aan hypnose doen. In de jaren ’70 was het in veel staten van Amerika verboden om aan hypnose te doen. Ze hadden echter wel gezien dat je met hypnose geweldige dingen kon doen en er werden resultaten mee gehaald die je nergens anders zag. Dus ze ontwikkelden een manier om toch hypnose te kunnen doen, maar dan met de ogen open. Deze manier noemde ze NLP.

NLP is een verzameling strategieën. Je hebt de zogenaamde technieken die je kan gebruiken, de communicatiemodellen en bepaalde frameworks van waaruit je werkt.

Allereerst de NLP technieken

De NLP technieken zijn technieken die voort zijn gekomen uit de interviews van Richard Bandler en John Grinder. Zij vroegen aan mensen wat ze precies deden en brachten hun strategie in kaart. Sommige mensen zagen bijvoorbeeld hun angstbeelden opeens anders. Ze zagen zichzelf in dat beeld en dat zorgde voor een oplossing voor hun angst.

Vanuit die gedachtegang ontstond de Swisssh en de Fast Phobia techniek die je vindt in een NLP opleiding. De laatste wordt ook wel de visuele kinestetische dissociatiemethode. Wanner ik met kinderen werk dan zeg ik tegen ze: ‘We gaan dat filmpje in je hoofd terugspoelen met een grappig muziekje.’ Dat is een notendop hoe de techniek ook werkt.

Zo zijn er aardig wat NLP technieken ontwikkeld en deze technieken werken geweldig als je ze goed uitvoert. Want dat is de echte truc. De uitvoering. Daar zie je het soms nog wel eens mis gaan, maar als je ze goed leert uit te voeren dan kan het letterlijk levens redden. Wij vinden dat iedereen deze technieken zou moeten kunnen. Vandaar dat op ons YouTube kanaal je ook deze technieken vindt. Evenals op het Instagram of TikTok kanaal van Edwin en uiteraard in zijn podcast.

NLP communicatiemodel

 De NLP communicatiemodellen

In NLP werk je met het communicatiemodel waarin je in één oogopslag ziet hoe jij de wereld laat binnenkomen en filtert. De wereld komt binnen via je zintuigen en dan filtert het al die data via jouw overtuigingen, jouw waarden en jouw metaprogramma’s. Hiernaast zie je het model.

Jouw overtuigingen is alles wat jij gelooft. Jouw waarden is alles wat jij belangrijk vindt en jouw metaprogramma’s zijn specifieke filters waarmee jij de wereld bekijkt. Een voorbeeld van zo een programma is: ‘Let jij meer op wat je ziet, op wat je hoort of op wat je voelt?’ Het antwoord is direct ook een filter van de werkelijkheid. Want als ik meer let op wat ik zie, dan let ik automatisch minder op wat ik voel. Zo zijn er nog dertien metaprogramma’s.

 

Het Miltonmodel

In NLP werken we ook met het miltonmodel. Dat is een model om mensen als het ware te hypnotiseren. Om ze suggesties mee te geven.

Een voorbeeld. ‘Ik loop met mijn hond in het park’.

Jij maakt hier meteen een voorstelling van in je hoofd en denkt dat je mij begrijpt. Het is ook vrij logisch. Als ik nu zeg dat het keihard regent in het park, dan moet je misschien even schakelen. Dat had je waarschijnlijk niet bedacht, maar nu wel.

Wanneer ik dan ook nog eens zeg dat ik snel mijn hond in mijn tas doe voordat hij doorweekt is, dan ben je waarschijnlijk helemaal even in de war. Je hond in je tas? Door het woord hond te gebruiken en geen hondje weet ik bijna zeker dat jij in ieder geval in je hoofd een hond hebt gebruikt die groter is dan een tasje.

Je zou kunnen zeggen dat ik je heb gehypnotiseerd met deze zin. In ieder geval zorg ik ervoor dat je een beeld maakt en dat beeld kan ik sturen.

Nu is dit niet zo erg natuurlijk. Het maakt niet heel veel uit maar het illustreert wel een belangrijk iets. Jij maakt heel snel voor jezelf een beeld en denkt dat dat is wat diegene bedoelt. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Het interessante met het miltonmodel is dat we kunstzinnig vaag blijven. We blijven zo abstract dat iedereen mee kan met het idee.

‘We moeten meer blauw op straat!’ Goed idee. Klinkt goed. Dat creëert meer veiligheid toch? Zeker.

Het metamodel

Een ander model wat we gebruiken in NLP is het metamodel. In dit model vragen we juist door zodat we erachter komen wat iemand nu bedoelt. En het liefst ook wat hij precies bedoelt. Dus in het voorbeeld van ‘Meer blauw op straat!’ is de vraag: ‘Wat bedoel je daar precies mee?’

Twee agenten in Rotterdam-Zuid erbij. Ok, dat is meteen heel anders. Dat doet dus niets voor mijn buurt en mijn veiligheid. Het is wel meer blauw op straat. Er wordt niet gelogen, alleen omdat het zo abstract is wordt het ook niet helder.

Politici gebruiken veel miltonmodel. Therapeuten zouden dat ook moeten kunnen beheersen, maar ook zeker het metamodel. Wat bedoelt de cliënt nu eigenlijk. Het gaat om helder te krijgen wat iemand nu precies bedoelt. Het zijn een set specifieke vragen waarmee je steeds duidelijker krijgt wat de ander nu echt bedoelt. In een goede NLP opleiding leer je dit evenals een goede hypnose opleiding natuurlijk. Het is een gemis als je dit niet mee krijgt.

De kracht van NLP

NLP is zo krachtig omdat het werkt met het onbewuste. Wanneer je de NLP technieken en de modellen leert en beheerst dan kan je helder krijgen wat er speelt bij mensen. Daarop in spelen met bepaalde technieken en zo een beter en sneller resultaat halen.

Ook de frameworks waar ik je al eerder over vertelde geven heel veel inzicht in je eigen handelen en denken. Het maakt je bewust van wat jij doet in relatie tot de ander en je komt er achter dat jij de enige bent waarop je invloed uit kan oefenen. En dat dat ook vaak het beste is om te doen wil je wat krijgen van een ander. Klinkt voor veel mensen vreemd. Zeker als je NLP niet echt kent, maar je leert echt heel veel over jezelf en dus ook over anderen. Dat is voor ons echt de kracht van NLP. De bewustwording die je krijgt als mens. Vandaar dat wij in de opleiding ook NLP leren aan mensen.

Waarom NLP niet werkt

NLP werkt niet op zichzelf. Het werkt wanneer jij werkt. Al geef ik jou de beste strategie om gezond en fit te worden, als jij er niets mee doet werkt het niet. Dat geldt voor alle strategieën en dus ook voor NLP. NLP werkt niet als je er niets mee doet. Het is namelijk geen trucje. Het is een manier van handelen en denken waarmee je sneller een resultaat behaalt. Maar als jij het niet ziet of niet voelt, en je werkt er dus daardoor niet mee, dan werkt NLP niet. Zo simpel is het.

Wat is een NLP opleiding

In een NLP opleiding leer je alle technieken, communicatiemodellen en frameworks om beter te leren communiceren met jezelf en anderen. De ene NLP opleiding is meer gericht op business, de ander meer op zelfontwikkeling en de ander meer op coaching van anderen. Bij ons is de NLP opleiding geïntegreerd in de hypnose opleiding en wij gebruiken het om jezelf en anderen te coachen.

In een NLP opleiding ga je door een persoonlijk ontwikkelingsproces. Het was persoonlijk voor mij de beste beslissing ooit om een NLP opleiding te gaan doen. Ik heb daar zoveel van geleerd en het heeft mijn leven veranderd. En de combinatie met hypnose is helemaal goud. Voor mij zou een NLP opleiding ook hypnose moeten bevatten omdat dat ook een onderdeel van NLP is.

Tegenwoordig heb je ook een korte NLP cursus, waarin je vaak even kan proeven of het wat voor je is. Van wie je les krijgt heeft ook invloed op wat je meekrijgt. Een NLP cursus is leuk om te doen en om te zien of het wat voor je is. Als je net al sik ook meer neigt naar het hypnotische aspect van NLP volg dan een keer een workshop bij ons.

NLP doen

Zou je NLP moeten doen? Ik vind dat iedereen het zou moeten doen. In ieder geval er eens een keer een boek over lezen. In mijn boek ‘Breek Je Vrij’ beschrijf ik het metapatroon van alle NLP technieken. Wanneer je dat patroon kent dan kan je je eigen NLP technieken bedenken. Interessant toch?

Voor mij is het een startpunt geweest voor een eigen praktijk. Toen ik daarna hypnose eraan toevoegde werden de NLP technieken nog krachtiger en snapt ik waarom het uit hypnose is voortgekomen. Dus NLP doen? Dat laat ik aan jou over maar als je dit nog steeds leest dan is het het overdenken waard.

Waar mensen NLP technieken vaak voor gebruiken is voor meer zelfvertrouwen. Hieronder geef ik je wat tips voor meer zelfvertrouwen zodat je dat al gaat ervaren binnen één week!

Comment Section

0 reacties op “Wat is NLP

Plaats een reactie


*