Page content

Ideomotorische signalen augustus

Gek genoeg voel je op dit moment nog niet hoe het contact tussen jouw voet en de grond voelt… maar NU wel!

en weet je ook niet precies hoe jouw linker hand nu voelt…  maar NU wel!

Dit fenomeen heeft alles te maken met (bewuste) focus, want als je je niet focust op je hand of je voet, dan zal je je (waarschijnlijk) ook niet bewust zijn van hoe deze aanvoelt. Het zou namelijk heel gek zijn als je dat wel zou weten, want dat zou betekenen dat je continue alles in je lichaam voelt en dat zou ervoor zorgen dat we binnen de kortste keren krankzinnig zouden worden.

Gelukkig wordt het meeste gedrag wat we vertonen onbewust aangestuurd, want stel je toch eens voor dat jij bewust jouw hart zou moeten laten pompen, jouw bloed door je aderen zou moeten laten stromen en tegelijkertijd ook nog eens jouw stofwisseling en spijsvertering zou moeten regelen…!?

Je zou binnen enkele minuten dood zijn.

Gelukkig werkt jouw onbewuste prima, want anders zou je dit nu ook niet kunnen lezen, terwijl je tegelijkertijd automatisch blijft ademhalen en rechtop blijft zitten.

Het mag duidelijk zijn dat jouw onbewuste GENIAAL is en dat wij niet zonder ons onbewuste kunnen.

Maar in hoeverre hebben wij eigenlijk invloed hierop?

Volgens Ab Dijksterhuis, die het boek ‘Het slimme onbewuste’ schreef, verwerken wij per seconde maar liefst 11,2 miljoen bits* aan informatie. Hij vertelt hierbij dat van deze stapel boeken aan informatie, wij maar 60 bits bewust verwerken en de rest allemaal onbewust! (5 bits staat ongeveer gelijk aan één letter)

Afbeeldingsresultaat voor slimme onbewuste

Nu we dit weten, kunnen we met zekerheid stellen dat het zeer interessant is om meer te weten over het onbewuste en hoe we hier ‘vrienden‘ mee kunnen worden, zodat we mogelijk meer invloed op ons onbewuste kunnen krijgen. Want welke voordelen zou dit voor ons kunnen hebben? bijvoorbeeld:

 • dat je beter en sneller bepaalde doelen kan behalen
 • dat je ongewenst gedrag kan stoppen, bijvoorbeeld nagelbijten..
 • dat je met meer zelfvertrouwen aan nieuwe dingen kan beginnen
 • dat je zonder problemen voor een groep kan spreken
 • en nog veel meer natuurlijk..

Want is het niet zo dat jij bovenstaande eigenlijk allang kunt, maar dat er iets is dat jou op onbewust niveau tegenhoudt?

Kijk maar eens mee, misschien herken jij dit bij jezelf of heb jij weleens eenzelfde ervaring gehad;

“Nog maar een week en dan is het zover..hét moment waarvan je al lange tijd weet dat het eraan zit te komen. straks kijken al die gezichten naar je en sta je in het middelpunt van de belangstelling. Er zijn al een aantal mensen voorgegaan, maar nu is het toch echt jouw beurt om een voordracht te houden, waarbij er verschillende kenners in de zaal zullen zitten, die met een kritische blik zullen kijken naar jouw presentatie…”

Gerelateerde afbeelding

Het fascinerende is dat de ene persoon bij het lezen van bovenstaand stukje tekst, helemaal enthousiast zal worden en zichzelf al ziet staan in de spotlights, met een applaudisserend publiek, terwijl de andere met zwetende oksels en klamme handjes, nagelbijtend op de bank zit, hopend dat dit moment snel voorbij zal zijn..

maar HOE komt dat toch?

Dit komt door het signaal dat ons brein afgeeft aan ons lichaam, bij het horen van bepaalde woorden, waarmee wij een bepaalde associatie hebben gemaakt. Vervolgens zorgt dit signaal voor de ‘staat’ waarin wij terecht komen, wat, afhankelijk van de associatie, positief of negatief kan uitpakken.

Dit klinkt natuurlijk heel leuk, maar als dit echt zo simpel zou zijn, dan zou dit betekenen dat wij slechts door een aanpassing van de associatie eigenlijk altijd een positief gevoel kunnen oproepen..?

en dat KLOPT!! in theorie is dat inderdaad mogelijk, alleen hebben wij op een dieper niveau nog te maken met bepaalde waarden en komt ons gedrag vooral voort uit de waarde die wij (vaak op onbewust niveau) willen vervullen.

Stel nou dat het mogelijk zou zijn om nieuwe manieren te vinden voor het vervullen van een bepaalde waarde, waardoor jij opeens geen last meer hebt van die ene slechte gewoonte of dat vervelende gedrag.. zou dat niet fantastisch zijn?

Tijdens deze interessante themadag ga je o.a leren;

 • wat ideomotorische signalen zijn en hoe je deze herkent
 • hoe je ‘vrienden’ kan worden met jouw onbewuste
 • waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe je dit kan aanpassen
 • welke waarden voor jou belangrijk zijn, zodat je jouw gedrag beter zal gaan snappen
 • hoe je zonder het benoemen van een probleem toch tot een oplossing kan komen (en dat zonder woorden!)
 • en meer…

Tevens zal er deze dag ook zeker een demonstratie worden gegeven van een techniek waarbij we werken met ideomotorische signalen, waarbij het zomaar eens zou kunnen zijn dat je die dag van jouw probleem af komt..

Kan jij ook niet wachten om erachter te komen welke onbewuste signalen jouw lichaam afgeeft voor het gedrag wat je vertoont en hoe je dit allemaal in jouw voordeel kan gebruiken?

Jouw investering voor deze waardevolle schat aan informatie is slechts 125 euro. Voor deelnemers aan de online opleiding komen deze kosten te vervallen, mits je nog open themadagen hebt.

Ja, ik meld mij graag aan voor de themadag ‘ideomotorische signalen’ op 24 augustus: