Hypnose, de 21 Geheimen die je moet weten over hypnose
Hypnose, de 21 Geheimen die je moet weten over hypnose
12 september 2015 
23 min. leestijd

Hypnose, de 21 Geheimen die je moet weten over hypnose

Er bestaat nog altijd enorm veel verwarring over hypnose. Veel mensen hebben dan ook een totaal verkeerd beeld van wat hypnose nou precies is. Ben je geïnteresseerd in hypnose, of je wil je zelf leren hoe je jezelf of iemand anders kan hypnotiseren? Zorg er dan maar beter voor dat hypnose geen geheimen meer voor je heeft.

Hier kaarten we maar liefst 21 geheimen aan die je moet weten over hypnose, of je nou gewoon geïnteresseerd bent in hypnose of er echt wat mee wilt doen. Hopelijk heb je na het lezen van deze tekst een beter begrip over wat hypnose juist is, en ga je beseffen dat het helemaal niet zo’n mysterieuze hocus pocus is als mensen soms denken. Zet je alvast schrap voor de 21 geheimen die je moet weten over hypnose!

Wil je hypnose leren? Meld je dan aan voor de 'hypnotiseur in één dag!'

1. Iedereen is altijd in een vorm van hypnose.

Dit eerste geheim is meteen een echte eye-opener, zoals dat zo mooi in het Engels wordt gezegd. Wanneer je gaat beseffen dat iedereen altijd onder een vorm van hypnose is, sta je al meteen veel dichter bij het begrijpen van wat hypnose nou precies inhoudt.

Laten we eerst een kijkje nemen naar hoe hypnose gedefinieerd wordt door een bron die we allemaal als eerste raadplegen wanneer we wat willen weten over een interessant onderwerp?

Juist! Wikipedia. Ik vertaal even vanuit de Engelse Wikipedia-pagina, want de Nederlandse pagina legt een vrij aparte klemtoon (daarover later meer).

“Hypnose is een staat van menselijk bewustzijn die gepaard gaat met gefocuste aandacht, verminderd bewustzijn van je omgeving en een verhoogde vatbaarheid voor suggestie.”

Deze definitie wordt trouwens ook aangehouden door de American Psychological Association. Op het eerste zicht lijkt dit een erg brede definitie, maar eigenlijk is het helemaal prima. Hypnose is nou eenmaal een veel breder begrip dan mensen vaak denken, en in die zin is het al wat makkelijker te begrijpen dat iedereen zich voortdurend in een zeer lichte vorm van hypnose bevindt.

Hypnose hoeft namelijk helemaal niet gepaard te gaan met diepe trance, en hoeft zeker niet steeds opgewekt te worden door een hypnotiseur. Wanneer je heel geconcentreerd aan het werk bent of helemaal opgaat in een boek dat je aan het lezen bent, is dat dan ook geen staat van gefocuste aandacht?

En is er dan ook geen sprake van verminderd bewustzijn van je omgeving? Vaak heb je namelijk zelfs geen besef van de tijd, en in sommige gevallen (wanneer je helemaal geabsorbeerd bent door wat je aan het doen bent) zou er bom naast je kunnen ontploffen, zonder dat je daarvan opkeek. Dit is pure zelfhypnose, al geeft nauwelijks niemand het die naam.

Je legt jezelf met andere woorden voortdurend een lichte vorm van zelfhypnose op, want dat is nou eenmaal hoe wij nadenken, hoe we ons kunnen concentreren op één gedachte, hoe we problemen in ons hoofd kunnen oplossen en hoe we creativiteit kunnen tonen.

Dat niet alleen…

Daarnaast reageer je ook steeds op allerlei suggesties die zijn ingeprent op jonge leeftijd. Alles wat je vader, moeder of leraar tegen je gezegd hebt is als het ware jouw hypnose geworden. Heel veel van die dingen geloof je nog steeds en je mag je afvragen of dat wel zo handig is.

Als ouder ben je dus in wezen een hypnotiseur die niet precies weet wat hij doet. Daarom vinden wij dat iedereen hypnose zou moeten leren om te leren hoe suggesties werken.

Kinderen van nul tot vijf jaar zijn continu zelfs in diepe hypnose, althans ze hebben dezelfde breinactiviteit als iemand onder diepe hypnose. Bij kinderen tussen nul en vijf komen suggesties dus nog harder binnen. Vandaar dat wij als hypnotherapeut ook zien, dat veel problemen ontstaan tussen nul en vijf jaar..

2. Het meeste wat je doet is onbewust en dat is een ingang naar hypnose.

Dat hypnose werkelijk overal is, kan je eveneens begrijpen wanneer je gaat beseffen dat de meeste dingen die je doet onbewust zijn. Denk even na over alle dingen die je nu het aan het doen bent: je ademt, je hoort allerlei omgevingsgeluiden, je gaat verzitten op je stoel, je knippert met je ogen, je brein is op de achtergrond bezig met alle dingen die vandaag nog moeten gebeuren, je bent allerlei andere gebeurtenissen aan het verwerken, etc.

De lijst gaat maar door, en van de meeste dingen ben je je helemaal niet bewust. Dat is maar goed ook, want stel je voor dat je elke ademhaling een bewuste beslissing hoorde te zijn? Dan gaat het niet goed..

Voor het grootste deel leven we op automatische piloot, zodat we zo weinig mogelijk hersenactiviteit moeten spenderen aan dingen die we perfect aan ons onderbewustzijn kunnen overlaten. Dat klinkt misschien eng, maar dat is ook net wat ons in staat stelt om echt na te denken. Wanneer je het grootste gedeelte van je gedachten en activiteiten door je onderbewustzijn laat uitvoeren, dan maak je plaats in je brein voor echt belangrijke zaken.

ijsbergVaak word je onbewuste ook wel vergeleken met de onderkant van een ijsberg en dat is een mooie metafoor al denk ik dat je onbewuste nog wel veel meer doet zelfs. Dit geeft in ieder geval wel heel mooi weer dat je heel veel onbewust doet.

De link met hypnose is dan niet ver meer te zoeken, want zoals we daarnet al zeiden, is hypnose een verschijnsel dat gepaard gaat met verminderd bewustzijn. We hebben net gezien dat verminderd bewustzijn helemaal geen exotisch fenomeen is, maar eerder een alledaagse realiteit. In feite is elke onbewuste activiteit die je doet een ingang tot hypnose.

In feite staan we dus constant in verband met hypnose, en laten we ons altijd voor een groot deel leiden door ons onderbewustzijn. Dit illustreert nog maar eens dat iedereen eigenlijk voortdurend onder een zachte vorm van hypnose is. Wil je onder volledige (zelf)hypnose komen, dan kan je deze onbewuste gedragingen gebruiken als een eenvoudige toegang tot hypnose.

3. Je hebt drie breinen en bij je buikbrein en hartbrein is geen kritische mind.

Even voor de duidelijkheid, dit moet je niet helemaal letterlijk nemen, maar er bevindt zich wel degelijk een neuraal netwerk in je buik en in je hart wat lijkt op de werking van de hersenen.

Leopold Auerbach (neuroloog) ontdekte 100 jaar geleden al dat de ingewanden een complex netwerk van zenuwcellen gelijkend op onze hersenen herbergen. Later zou Professor Wolfgang Prinz, van het Max Planck instituut over deze ‘buikhersenen‘ spreken als ‘ons tweede brein’.

Uiteraard is er een enorm verschil tussen de drie. Het hartbrein en het buikbrein zitten namelijk helemaal anders in elkaar dan je rationele verstand. Wanneer je een beslissing maakt met je gewone brein, dan kan je daar nog over nadenken met je ratio. Je kan alle argumenten voor en tegen goed afwegen, je maakt berekeningen, planningen, enzovoort.

Maar lang niet alle beslissingen worden op die manier genomen. Wanneer je gewoon voelt dat je bij iemand wilt zijn of, omgekeerd, wanneer je gewoon wéét dat je ergens niet op je plaats bent, dan komt daar bitter weinig redeneringsvermogen bij kijken. Je volgt je hart en je luistert naar je buikgevoel, zonder aandacht te geven aan de kritische mind die wel aanwezig is in je hersenen.

Twee van de drie ‘breinen’ in je lichaam hebben met andere woorden geen kritische mind. Wanneer jij als hypnose therapeut of hypnotiseur hiermee kan werken, dan heb je een enorm voordeel. Als je je hartbrein inzet voelt de cliënt direct vertrouwen en als je je buikbrein inzet dan voelt de cliënt direct veiligheid. En dat is precies wat je nodig hebt om een sessie succesvol te laten zijn.

4. Wanneer je iemand in zijn ogen kijkt is dat al
tranceopwekkend

Een verschijnsel dat vaak geassocieerd wordt met hypnose, is trance. Er bestaan echter eveneens heel wat misvattingen over wat een trance nou juist is. Eigenlijk is een trance helemaal niet zo bijzonder en komt het vaker voor dan je denkt.

Er hoeft geen goochelshow aan te pas te komen, en in feite is het al tranceopwekkend wanneer iemand bijvoorbeeld heel diep in je ogen kijkt.

Laten we even een kijkje nemen naar hoe een trance wordt gedefinieerd:

“Een trance is een dissociatief verschijnsel waarbij iemand een ander bewustzijnsniveau heeft. Wie in trance is, is minder gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar is niet bewusteloos en slaapt ook niet.”

Een trance is een dissociatief verschijnsel. Dat wil zeggen dat het een verschijnsel is waarbij je even het gevoel hebt dat je buiten jezelf staat, dat je van jezelf “dissocieert”. Slechts in extreme gevallen verlies je echter je hele zelfbewustzijn.

Vaak is een trance inderdaad gewoon een verschijnsel waarbij je “een ander bewustzijnsniveau” ervaart. Denk even aan momenten in je leven die je echt ontroerden, bijvoorbeeld toen een geliefde je heel diep in je ogen keek…

De kans is groot dat je op die momenten ook een soort ander bewustzijnsniveau voelt, en dat is eigenlijk niets anders dan een trance.

Zelfs wanneer je gewoon heel geconcentreerd met iets bezig bent, kan je toestand omschreven worden als trance. Je bent minder gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar toch verkeer je helemaal niet in een toestand van bewusteloosheid of slaap. Kortom: trance (en hypnose, zoals we hierboven al zeiden) zijn fenomenen die allebei veel vaker voorkomen dan je op het eerste zicht zou denken.

En als je de proef op de som wilt nemen van het effect. Zeg op een verjaardag dat je hypnotiseur bent en kijk iemand lang in de ogen, zonder te knipperen. Je ziet direct dat iemand dan een onbewuste trancereactie creëert wat een ingang is naar hypnose 😉

5. Iedereen voelt wel iets en dat kan je suggereren als hypnose

We zijn allemaal vatbaar voor hypnose, en dat komt nou eenmaal omdat we allemaal mensen zijn. Mensen zijn niet alleen wezens die denken, maar ook wezens die voelen. Je emoties staan vaak in verband met gebeurtenissen of gedachten die je kan gebruiken als toegang tot hypnose.

Laten we dat even illustreren. Hypnose rekent op een verminderde toestand van bewustzijn en een verminderde gewaarwording van je omgeving. Wanneer je je in een emotionele toestand bevindt, ben je je inderdaad vaak minder bewust van je omgeving. Bovendien ben je ook vatbaarder voor suggestie.

Daar kunnen andere mensen trouwens ook misbruik van maken. Wanneer iemand bijvoorbeeld erg verdrietig is, staat die persoon vaak niet zo stevig meer in zijn of haar schoenen.

Op dezelfde manier kan je van de dingen die je voelt (mis)bruik maken om suggesties op te wekken om zo toegang te verkrijgen tot hypnose. Ga bij jezelf te rade wat je aller diepste emoties zijn en je zal de weg naar zelfhypnose vinden. Denk aan momenten waarop je erg verdrietig of net erg gelukkig was en probeer je daarop eens te concentreren? De kans is groot dat je dan al in een lichte vorm van trance komt.
Daarnaast voel je nu ook verschil tussen je linker- en rechterhand. Ook dat verschil zou je kunnen gebruiken als ingang naar hypnose…

6. Focus is tranceopwekkend

Dit hangt samen met enkele dingen die we al eerder zeiden. Een kenmerk van trance is dat je je minder bewust bent van prikkels uit je omgeving. Dit is een kenmerk dat focus en trance met elkaar gemeen hebben. Wanneer je erg gefocust bent op iets, bijvoorbeeld op een boek of een film of een bepaalde gedachte, dan ben je je helemaal niet zo bewust van je omgeving.

Focus werkt tranceopwekkend en dat hoeft je niet te verbazen wanneer je de definitie van trance er opnieuw even bij neemt. In feite lijken focus en trance zo op elkaar, dat je focus als het perfecte voorportaal van trance kan bekijken.

Wil je dus op een heel makkelijke manier een toestand van trance opwekken, dan weet je wat je te doen staat. Neem gewoon een goed boek of zet je favoriete muziek op en sluit je ogen. Concentreer je zo intens mogelijk en laat de wereld om je heen wegvallen. De trance komt dan vanzelf. Hopelijk geniet je ervan!

7. Ontspanning werkt heel goed om de kritische mind te omzeilen

Wanneer je aan (zelf)hypnose wilt doen, dan is de kritische mind je grootste struikelblok. We hadden het daarnet al over die kritische mind, maar waarover gaat het nou precies?

Relaxen ontspannenDe kritische mind kan je beschouwen als dat deel van je verstand dat alles rationeel wilt houden. De kritische mind wilt zich volledig bewust zijn van de omgeving, wilt op de hoogte zijn van alles wat er te horen, voelen, ruiken en proeven valt.

Bovendien wilt de kritische mind weloverwogen beslissingen maken. Daar is op zich niets mis mee, en je kritische mind is waarschijnlijk je grootste bondgenoot in het dagelijkse (professionele) leven. Je moet immers voortdurend beslissingen maken, en je moet er voortdurend op letten dat je je bewust bent van je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je veilig de straat wil oversteken. Maar ook wanneer je dingen hoort, leest of ziet. Je neemt niet alles zo maar aan en dat is natuurlijk goed.

Maar dat wil niet zeggen dat de boog altijd gespannen moet staan. Diezelfde kritische mind kan ook dodelijk vermoeiend zijn en het kan ontzettend goed voelen om hem even uit te kunnen zetten. Dat doe je heel eenvoudig door je te ontspannen.

Ga even zitten en begin wat te dagdromen… 

je zal merken dat je je kritische mind in een mum van tijd omzeilt hebt. Zoals we daarnet al hebben uitgelegd is het omzeilen van de kritische mind een goede opening naar het starten van (zelf)hypnose.

8. Verwarring is een opening naar hypnose

Tijd voor het volgende geheim: verwarring en hypnose gaan hand in hand. Daarnet zeiden we al dat focus, ontspanning en trance openingen zijn naar hypnose, maar aan dat lijstje mag je best ook verwarring toevoegen.

Verwarring is namelijk een unieke staat van bewustzijn die de poorten naar hypnose opent. Wanneer je verward bent, ben je je minder bewust van je omgeving en sta je meer open voor suggestie.

Als iemand je een instructie geeft en je bevindt je in een heel verwarde staat, dan is je brein meer geneigd die instructie te accepteren. Je kritische mind is op dat moment omzeilt, en dat is een van de vereiste voor hypnose.

Ook vanuit het perspectief van de hypnotiseur is dit waar. Wanneer je iemand wilt hypnotiseren, kan je hem of haar bijvoorbeeld eerst in verwarring brengen.

9. Wanneer mensen precies doen wat je zegt, dan gaan ze in hypnose

Over de relatie tussen hypnotiseur en gehypnotiseerde bestaan veel misverstanden, en dat valt goed te begrijpen. Van buitenaf ziet het er namelijk vaak uit alsof de hypnotiseur een soort bovennatuurlijke druk uitoefent op de gehypnotiseerde, die een soort willoze speelpop wordt.

Zo gaat het echter niet helemaal. Ten eerste moet een persoon openstaan voor hypnose. Wanneer iemand helemaal geen zin heeft om gehypnotiseerd te worden, of zelfs helemaal niet gelooft dat hypnose echt bestaat, dan kan het moeilijk worden (maar niet onmogelijk!). Wil je iemand echt hypnotiseren, zorg er dan voor dat je met die persoon op één lijn zit. Jullie moeten er allebei in geloven.

Hypnose begint dan ook vaak met eenvoudige instructies die de gehypnotiseerde moet volgen. Hierdoor schept de hypnotiseur een band van suggestie: ‘Wanneer ik iets zeg, moet jij dat doen.’ Daardoor schakel je de kritische mind van de persoon op een gegeven moment uit, totdat hij of zij volledig vatbaar is voor suggesties.

Wanneer het je lukt om iemand precies te laten doen wat je zegt, dan gaat die persoon in hypnose.

Wil je hypnose leren? Meld je dan aan voor de 'hypnotiseur in één dag!'

10. Neem een stelling in en blijf daarbij. Mensen kunnen dan bijna niet anders dan meegaan

De volgende vraag spreekt dan voor zich: ‘Hoe zorg je ervoor dat mensen doen wat je zegt?’ Eigenlijk is dit heel eenvoudig, maar je moet wel altijd in je achterhoofd houden dat dit enkel geldt tijdens een hypnose-sessie. Wanneer je de volgende technieken in een normale sociale situatie probeert toe te passen, bots je gegarandeerd op een gefrustreerde gesprekspartner.

De techniek die veel hypnose-experts gebruiken is simpelweg het herhalen van een stelling of een idee, totdat de persoon daarin meegaat. Door het telkens opnieuw te zeggen, wint de stelling aan kracht, totdat de suggestie zo sterk is dat de persoon er wel in mee moet gaan. Je zegt bijvoorbeeld: ‘Je arm gaat nu omhoog,’ en misschien werkt dat de eerste keer niet.

Dan herhaal je simpelweg: ‘Je arm begint gewoon omhoog te gaan.’ Of: ‘Je voelt dat je arm nu bijna de hoogte in gaat.’ Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent wanneer je iemand wilt hypnotiseren. Eenvoudige opdrachten zoals een hand opheffen werken uitstekend om een persoon in hypnose te laten komen en hem of haar de kracht van suggestie te doen voelen.

Anderzijds moet je ook beseffen dat je niet te ver mag gaan. Uiteraard mag je geen misbruik maken van de kracht van hypnose. Wanneer iemand eenmaal onder hypnose is, ben jij als hypnotiseur volledig verantwoordelijk voor die persoon.

Zelf neem ik stelling in en ik blijf daar net zo lang bij totdat de cliënt een manier vindt om mij gelijk te geven..

11. Gebruik sympathie als een opening voor hypnose

Wanneer je iemand wilt hypnotiseren, dan is het allerbelangrijkste dat je een opening vindt. We hebben daarnet al gezien dat verwarring, focus en ontspanning uitstekende hypnose-openers zijn, maar daarmee is je toolbox als hypnotiseur nog niet aan zijn laatste trucje toe.

Sympathie is namelijk eveneens een belangrijke opening wanneer je iemand in hypnose wil krijgen en tot op zekere hoogte is het zelfs noodzakelijk. Je wilt namelijk een vriendschappelijke band opbouwen met de persoon die je gaat hypnotiseren, zodat de kracht van je suggesties sterker wordt.  Je neemt sneller suggesties aan van iemand die je sympathiek vindt dan van een wildvreemde.

Dat neemt niet weg dat er een duidelijk onderscheid moet zijn waarbij je duidelijk de rollen definieert: ik ben de hypnotiseur, jij de gehypnotiseerde.

Hoe gaat dat dan concreet in zijn werk? Wanneer je iemand gaat hypnotiseren die je niet kent (bijvoorbeeld tijdens een show) dan begin je met een voorgesprek. Tijdens dat gesprek stel je enkele vragen die tonen dat je geïnteresseerd bent in de persoon.

Probeer de persoon niet in verlegenheid te brengen, want dat maakt de situatie enkel ongemakkelijker. Doe je best om een oprecht gesprek te hebben met de persoon die je gaat hypnotiseren. Zo wek je sympathie op, en open je de deuren naar een succesvolle hypnose-sessie.

12. Rapport is heel belangrijk, ook al gaat iemand heel goed in hypnose. Als er geen rapport is dan wordt het lastig

Met rapport in hypnose bedoelen we iets heel bijzonders. Rapport heeft te maken met hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze zich tegenover elkaar opstellen, zowel op verbaal als non-verbaal niveau.

Wanneer er tussen twee mensen (bijvoorbeeld hypnotiseur en gehypnotiseerde) rapport ontstaat, dan verhoogt dat de efficiëntie van communicatie tussen beide partijen en zorgt dat ervoor dat men zich minder kritisch opstelt tegenover elkaar.

Daar ligt opnieuw de sleutel tot succesvolle hypnose. Door rapport op te bouwen tussen de gehypnotiseerde en jezelf, verhoog je de kracht van suggestie.

Rapport heeft te maken met verbale en non-verbale signalen. In de eerste plaats zullen twee mensen waartussen rapport bestaat op dezelfde manier praten: ze gebruiken dezelfde woorden om dezelfde dingen te omschrijven, ze zijn het met elkaar eens over alles en er ontstaat een soort verbale samenwerking.

Non-verbaal rapport is echter minstens even belangrijk. Het kopiëren van lichaamshouding, manier van bewegen, gezichtsuitdrukking en andere gedragingen is een essentieel kenmerk van non-verbaal rapport. Dit kopieergedrag is trouwens niet alleen van belang bij hypnose.

Je hebt vast al gemerkt dat je de neiging hebt om de gedragingen van mensen waar je een goede band mee hebt te kopiëren. Dat komt door de spiegelneuronen in je brein die je onbewust het gedrag van je gesprekspartner doen kopiëren.

Creëer als het ware die ‘klik’ met de persoon die je zou willen hypnotiseren en het wordt absoluut een stuk makkelijker.

13. Toon van de stem is niet belangrijk, jouw staat van zijn wel

Een hypnose-show waar de hypnotiseur zijn stem verheft tot allerlei vreemde hoogtes loopt al snel het risico belachelijk te zijn. En met een reden. Iedereen die wat van hypnose kent, weet dat de kracht van hypnose niet ligt in de toon van je stem.

Er is geen magische frequentie waarop je je woorden moet uitspreken om maximale suggestie te bereiken, net zo min als je gekke handgebaren moet maken om iemand in hypnose te brengen. Mensen die geloven dat je anderen in hypnose kan brengen met enkel je stemgeluid, verwarren hypnose met toverkunst. Er zijn geen magische woorden, geen geheime toonhoogtes en geen hocus pocus. Een normale, goed verstaanbare stem is alles wat je nodig hebt.

Wat echter wel belangrijk is, is jouw staat van zijn. Wat we daarmee bedoelen is dat jouw houding tegenover de gehypnotiseerde en je ingesteldheid in het algemeen van het allerhoogste belang zijn. In de eerste plaats moet je er zelf helemaal in geloven. Wanneer je niet in hypnose gelooft, zal het heel lastig worden om de kracht van hypnose te suggereren aan de persoon die je wilt hypnotiseren.

Anderzijds is het ook belangrijk dat jouw houding tegenover de gehypnotiseerde vriendelijk en open is. Zoals we daarnet al zeiden moet er rapport kunnen ontstaan tussen jullie twee: jullie verbale en non-verbale gedragspatronen moeten op elkaar afgestemd zijn.

14. Fenomenen zijn makkelijk op te wekken wanneer je ze inbouwt met een zekerheid. Bijvoorbeeld ‘Wanneer je zeker weet dat je hand vast zit dan probeer je hem los te trekken…’

Arm levitatie

Een hypnotisch fenomeen is een gebeurtenis die enkel voor kan vallen onder hypnose. Bij hypnose-shows zijn fenomenen steevast het hoogtepunt van de avond en dat hoeft je niet te verbazen: ze zijn vaak enorm indrukwekkend, zeker voor mensen die nog overtuigd moeten worden van de kracht van hypnose.

Wanneer de hypnotiseur erin slaagt om een persoon te doen vergeten wie hij is, of kan commanderen om zijn hand op te steken, dan staat het voor het publiek vast: dit is een professional.

Maar hoe wek je die fenomenen dan op?

Daar zijn verschillende manieren voor, maar eerst heb je een staat van hypnose nodig. Het helpt ook wanneer je het fenomeen omkadert met een zekerheid.

Je kan bijvoorbeeld beginnen met gewoon de situatie te omschrijven: “Je hebt nu beide armen naast je lichaam, je bent kalm.” Daarna werk je steeds meer suggestie in: “Je begint op je ademhaling te letten (mensen beginnen automatisch op hun ademhaling te letten wanneer je dit zegt, dus dat is handig) en je voelt je arm zwaar worden. Steeds zwaarder, totdat je hem niet meer kan bewegen.”

Op dat punt kan je er zeker van zijn dat de persoon zijn arm zal proberen los te trekken. Wanneer de suggesties worden aangenomen, zal dat niet lukken. Het fenomeen is compleet. Er zijn heel veel fenomenen zoals levitatie, amnesie, plakken, DTI en hallucinaties. In een goede hypnose opleiding wordt dit allemaal behandeld.

15. Het voorgesprek is de sleutel tot succes bij hypnose

Het voorgesprek bij een hypnose-sessie beslaat alles wat er gezegd wordt voordat de eigenlijke hypnose begint. Wanneer je vanuit het publiek toekijkt lijkt zo’n voorgesprek misschien niet meer dan een leuk praatje dat bedoeld is om de tijd te vullen, maar niets is minder waar.

Tijdens het voorgesprek worden namelijk een aantal essentiële punten bepaald. De verhouding tussen de hypnotiseur en de gehypnotiseerde wordt in deze periode gedefinieerd en dat is erg belangrijk: het is namelijk op dit moment dat het eerder genoemde rapport tot stand komt. Door zowel verbale als non-verbale imitatie ontstaat er een band van vertrouwen en sympathie tussen de hypnotiseur en gehypnotiseerde.

Maar een voorgesprek dient niet enkel om rapport op te bouwen. Je kan namelijk tijdens zo’n voorgesprek ook enkele belangrijke dingen te weten komen over de persoon. Heeft hij of zij ervaring met hypnose? Staat hij of zij er sceptisch tegenover?

Zijn er bepaalde angsten of herinneringen die je beter vermijdt, of omgekeerd: wil de persoon die juist opzoeken? Dit zijn allemaal waardevolle stukken informatie die je als hypnotiseur maar beter in je achterhoofd houdt.

Vaak zeggen we tegen cursisten in de hypnose 2.0 opleiding: “Je begint pas als je klaar bent.” En dat houdt in dat je voorgesprek zo goed is geweest dat het probleem al getackeld is. Uiteraard is dat een kunst.

16. Angst is de grootste tegenstander van hypnose dus die moet weg

Angst is de grootste vijand van elke vorm van hypnose. Wanneer iemand bang is om gehypnotiseerd te worden, is dat een enorm struikelblok. De persoon zal namelijk helemaal verkrampen wanneer hij of zij de eerste verschijnselen van hypnose begint te ondervinden.

Over het algemeen geldt dat het erg moeilijk is om iemand te hypnotiseren die helemaal niet gehypnotiseerd wil worden. De kritische mind van die persoon zal dan voortdurend op de voorgrond blijven, waardoor suggestie moeilijk binnendringt.

Daarom moet je eerst alle angst verwijderen voordat je aan een succesvolle hypnose-sessie kan beginnen. Dat kan je bijvoorbeeld doen tijdens het voorgesprek. Vraag aan de persoon of hij bang is om gehypnotiseerd te worden en ga dan samen op zoek naar de oorzaak van die angst. Als je goed voorbereid wil zijn, bereid dan enkele argumenten voor om de persoon te overtuigen.

Maar niet iedereen is zo makkelijk van een angst af te helpen met woorden. In veel gevallen zal het jouw houding zijn als hypnotiseur die de angst wegneemt. Je moet zelfzeker zijn, maar ook oprecht, betrouwbaar en verantwoordelijk. Slechts dan zal iemand met angst voor hypnose zich op zijn gemak voelen en de angst laten varen, en dan kan de hypnose beginnen.

Wil je hypnose leren? Meld je dan aan voor de 'hypnotiseur in één dag!'

17. Iedereen kan in hypnose, maar het gaat niet bij iedereen even diep

Nog een misvatting over hypnose is dat veel mensen denken dat niet iedereen in hypnose kan. Ze geloven dat hypnose bijvoorbeeld helemaal niet zou werken op zichzelf omdat ze zich niet goed kunnen voorstellen hoe groot de kracht van hypnose juist is.

De waarheid is echter dat iedereen wel een vorm van hypnose kan ervaren, ook al lukt het niet bij iedereen om een heel diepe hypnose op te brengen. Zelfs bij mensen die erg koppig zijn of om een andere reden moeilijk te hypnotiseren, kan je een lichte vorm van hypnose teweeg brengen, zolang de persoon maar meewerkt.

Wanneer iemand dus het argument gebruikt dat hypnose nou eenmaal niets voor hem of haar is, kan je die persoon er op wijzen dat hypnose wel degelijk iets voor iedereen is.

18. Hypnose shows zitten vaak vol trucs en manipulatie, maar hele goede hypnotiseurs gebruiken geen trucs

Laten we even eerlijk zijn: de meeste hypnose shows zijn veel show en weinig hypnose. Hypnotiseurs gebruiken allerlei trucs die voor een echte kenner wat belachelijk overkomen: gekke handbewegingen en rare stemintonaties zijn geen uitzondering en dat geeft veel mensen het idee dat hypnose een soort toverkunst is.

Dat is erg jammer: de hypnotiseurs die in shows zoveel trucs en manipulatie gebruiken, verpesten het een beetje voor de rest. Ze geven hypnose een slecht imago en doen veel mensen vergeten waar het eigenlijk om gaat: een goed voorgesprek, een krachtig rapport tussen hypnotiseur en gehypnotiseerde, en volledige coöperatie van de gehypnotiseerde.

Daarom gebruikt een goede hypnotiseur dus geen trucs. Zijn shows zullen bestaan uit heel eenvoudige voorstellingen, maar het publiek zal versteld staan. Ze zullen zeggen: “dus dit is echte hypnose!” en hun beeld van hypnose als een soort toverkunst verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een echt goede hypnotiseur hoeft dus niet op trucs te steunen om zijn publiek te boeien en een persoon in hypnose te brengen.

Zoals Justin hieronder laat zien. De beelden kunnen best schokkend zijn en controversieel. Het enige wat ik altijd dacht als ik dat zag was: ‘Als mensen dit kunnen, dan kunnen ze toch ook wel snel hun blokkades oplossen..’

Als je zo kijkt dan valt het misschien wel mee..

19. Hypnose is een alledaags fenomeen maar voor hypnotiseurs is het handig als mensen dat niet geloven

Het allergrootste geheim dat je hier hebt gelezen is waarschijnlijk dat iedereen altijd in een vorm van hypnose zit. Dat weten niet veel mensen, en eigenlijk is het wel handig voor hypnotiseurs als niemand dat weet.

Zo slagen ze er namelijk in om van hun beroep (het uitoefenen van hypnose dus) iets heel bijzonders te maken, iets waarvoor een expert nodig is: de hypnotiseur zelf dus. Op die manier krijgen hypnotiseurs zichzelf verkocht, want ze doen mensen geloven dat wat zij doen, uniek is, en dat je het niet zelf kan.

De waarheid is echter helemaal anders: hypnose is een alledaags fenomeen dat je eigenlijk net zo goed bij jezelf kan toepassen. Op internet vind je uitgebreide handleidingen over hoe je jezelf kan hypnotiseren, of hoe je de hypnotische kantjes van veel dagelijkse activiteiten kan ontdekken. In feite is hypnose op dit moment al een deel van je leven en hoef je je daar enkel bewust van te worden.

20.De meeste angsten die mensen hebben voor hypnose komen wel ergens vandaan…

We zeiden daarnet al dat angst de allergrootste vijand is van iemand die in hypnose wil. Wanneer je bang bent om onder hypnose te gaan, lukt het simpelweg niet. Een vraag die je jezelf dan meteen stelt is: waar komen die angsten eigenlijk vandaan?

In de eerste plaats is er een soort angst voor het onbekende. Hypnose heeft een imago-probleem waardoor veel mensen het associëren met waarzeggerij, aura’s en andere quatsch. De waarheid is echter dat hypnose een krachtige wetenschappelijke discipline is met goed gedefinieerde regels en grenzen.

Dat neemt echter niet weg dat sommige elementen van hypnose erg beangstigend kunnen over komen. Denk maar aan de beroemde Amerikaanse hypnotiseur George Estabrooks, die tijdens Wereldoorlog II overheidsagenten van de Verenigde Staten “hypnoprogrammeerde”: hij programmeerde hun gedachten door middel van hypnose.

Eén van zijn bekendste uitspraken is dat hij beweerde dat hij eender welke persoon – zonder zijn toestemming – kon hypnotiseren en verraad kon doen plegen tegen zijn of haar vaderland. Dit spreekt erg tot de verbeelding en roept meteen heel wat enge beelden op. In werkelijkheid illustreert het echter vooral de kracht van hypnose. Estabrooks zelf zei ooit dat hypnose een extreem gevaarlijk wapen kon zijn onder bepaalde omstandigheden.

Een andere angst die mensen vaak met hypnose associëren is de zogenaamde hypnotische coma. Dit is een staat waarin de gehypnotiseerde zich van helemaal niets meer bewust is, een erg diepe vorm van hypnose dus.

Er zijn horrorverhalen van mensen die in een hypnotische coma belanden en er nooit meer uit komen. Dat klinkt erg gruwelijk, maar gelukkig zijn dat soort verhalen slechts fictie. Wie gehypnotiseerd wordt door een goede hypnotiseur kan er altijd weer uit, zelfs wanneer het om een erg diepe vorm van hypnose gaat.

De meeste angsten in verband met hypnose hebben dus weinig grond in de waarheid, maar hypnose is nou eenmaal een krachtig fenomeen en kan – puur hypothetisch – in de foute handen tot erg angstige gevolgen leiden. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je als hypnotiseur het goede voorhebt met mensen. Je draagt een machtig wapen, dus draag het met verantwoordelijkheid en gebruik het als Power for the Good!

Wil je hypnose leren? Meld je dan aan voor de 'hypnotiseur in één dag!'

21.Hypnose is heel makkelijk te leren

Als je de vorige twintig geheimen aandachtig hebt doorgelezen, dan zou het allerlaatste geheim over hypnose zeker niet als een verassing moeten komen. Hypnose is namelijk overal, en iedereen verkeert voortdurend in een lichte staat van hypnose.

Bovendien zijn er heel wat eenvoudige openingen naar hypnose: wanneer je jezelf wilt hypnotiseren, moet je je gewoon ontspannen of heel intensief op iets focussen. Wil je iemand anders hypnotiseren, dan zijn sympathie, een goed voorgesprek en rapport de sleutelbegrippen. Hypnose is dus eigenlijk heel makkelijk te leren.

Heb je interesse om hypnose te leren, dan kan je beginnen met enkele eenvoudige zelfhypnose oefeningen. Op deze site of op mijn youtube kanaal vind je tal van handige tips en oefeningen om te beginnen met hypnose. Vaak begin je gewoon door diep te ademen en je ogen te sluiten. Bepaald geen moeilijke dingen dus.

Ook andere mensen leren hypnotiseren is niet zo moeilijk. Wanneer je bijvoorbeeld zelfhypnose onder de knie hebt, kan je beginnen oefenen op andere mensen. Uiteraard is het dan handig dat je weet wat je doet en dat kan je leren. Hiernaast kan je op de button drukken om het te leren.

Als het jouw ambitie is om ooit zelf een publieke hypnose (bijvoorbeeld tijdens een show) uit te voeren, dan moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent. Zorg ervoor dat je stevig in je schoenen staat en dat je een betrouwbare en kalme uitstraling hebt. Hou je deze tips en geheimen echter allemaal in je achterhoofd, dan zou hypnose leren behoorlijk makkelijk moeten gaan.

Wil je hypnose leren? Meld je dan aan voor de 'hypnotiseur in één dag!'

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Tjitske Hoekstra
Door

Tjitske Hoekstra

op 09 Feb 2016

Jammer van de afbrekende kritiek die sommigen plaatsen. Ik sta hier heel anders in. Ik las hier veel herkenbare dingen al eerder opgepikt o.a. in verschillende inducties die ik van je heb gekregen, ik kan er zeker wel wat mee!! Bedankt.

wilma
Door

wilma

op 10 Feb 2016

Blijf het een boeiend onderwerp vinden .

Yvonne Freericks
Door

Yvonne Freericks

op 12 Feb 2016

Wat een uitgebreid en tot in detail uitgewerkte beschouwing over hypnose! Ook nuttig om de charlatans op dit gebied te tonen, zodat je beter snapt waarom mensen bang zijn voor hypnose, en dat het dan nodig is, eerst dat onveilige gevoel weg te nemen. Ik vind het artikel een rijke toevoeging om inzicht te krijgen in welke factoren en processen allemaal een rol spelen!!

Jan van der Veen
Door

Jan van der Veen

op 18 Apr 2016

Yvonne, ben het helemaal met je eens. Je kan mijn gevoelens goed verwoorden. Edwin, ga door met het delen van je bevindingen!

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 12 Feb 2016

Dit is wel echt hoor. Die spelen het niet.. Dit kan.

Inge Schreuder
Door

Inge Schreuder

op 25 Feb 2016

Een begrijpelijk relaas/schrijven over wat hypnose wel en niet is. Waarom zouden collega's hier niet blij mee zijn? Jouw doel is toch om meer mensen naar de opleidingen te krijgen om uiteindelijk goede hypnotherapeuten te worden? Vriendelijke groet.

Inge Schreuder
Door

Inge Schreuder

op 25 Feb 2016

P.s. Jammer van de banale video, temeer daar je erbij schreef dat je veel van hem geleerd had. Dergelijke beelden zorgen voor angsten m.b.t. controleverlies van cliënten.

jeff
Door

jeff

op 11 Mar 2016

Gewoon doorgaan.

Wilma
Door

Wilma

op 28 Mar 2016

Verhelderend en herkenning

Wilma
Door

Wilma

op 28 Mar 2016

Sorry ik schreef verhelderend maar er staat vernederend

Anny
Door

Anny

op 11 Apr 2016

Geweldig om dit te lezen! Hoop dat je veel mensen van hun problemen kunt verlossen. Dat filmpje van Justin had van mij niet gehoeven! ?

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 23 Jul 2016

Hoe kan dit niet te geloven, maar het bestaat toch werkelijk ik vond het een geweldige videoclip EDWIN!!!!

Godelieve Vaesen
Door

Godelieve Vaesen

op 05 Nov 2016

Dank u voor deze tips :)

Uchidachi
Door

Uchidachi

op 13 Dec 2016

Ik heb het gelezen en ik was al geïnteresseerd en wil een cursus bij jou gaan volgen maar ik moet eerst iets anders afmaken. Lijkt me erg goed als ik ook een beetje kan hypnotiseren.

Peter
Door

Peter

op 16 Dec 2016

Prima stuk Edwin, lees veel op dit moment, ben me aan het orienteren om opleiding te volgen.

Jose
Door

Jose

op 15 Dec 2017

Oef!!! Lang artikel. Wel interessant! ?

yvonne
Door

yvonne

op 12 Mar 2018

Het boeit me enorm! 26 mei Goede Doelendag om eens te kijken en de sfeer te proeven is mijn bedoeling. Ik denk dat ik net nog even de drempel over moet.......................

Erwin
Door

Erwin

op 13 May 2018

hoe je de hypnotische kantjes van veel dagelijkse activiteiten kan ontdekken... en hoe te veranderen? Waar te vinden???

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 11 Jun 2018

Wat bedoel je precies?

Alice
Door

Alice

op 27 Aug 2018

Hallo ik had een vraagje ik was via YouTube aan het luisteren naar lucid dreams en ik werd 2 keer geiriteerd wakker omdat iemand aan mijn deken trok! Op dat moment wilde ik alleen maar slapen en dag dat mijn neefje mij aan het pesten was. Nadat ik echt eruit kwam zij ik nig tegen me neef waarom doe je dat nou? Heb al erge slaapproblemen enzo,hij kink mij aan en begin te lachen toen besefde ik gelihk dat hij het niet was en vond het erg eng het houd mij bezig nu. Nou voorlopig slaap ik niet in mijn kamer maar oo de bank. Het voelde echt aan maar wat moet ik nou hiermee?? Help...Mvg Alice

Cornelis Pothoven
Door

Cornelis Pothoven

op 03 Sep 2018

Hallo,Edwin ik heb jou E-boeken en dit soort literatuur wat je nu hebt gestuurd, is bij mij altijd welkom, Oke veel dingen heb je al gelezen, maar beter een keer te veel lezen dan de dingen niet begrijpen dank je Edwin.

Lia bavelaar
Door

Lia bavelaar

op 26 Sep 2018

Hoi Edwin, heel interessant is dit weer, ik wil aan mezelf onder andere zelfhypnose. Ben nog niet toe om dit op een ander toe te passen, al probeer ik dat wel met kleine dingetjes. Ik help zelf graag andere mensen.

Cornelis Pothoven
Door

Cornelis Pothoven

op 29 Oct 2018

Hallo, Edwin je weet dat ik met de opleiding bezig bent en ik heb onder anderen ook je E-book gedownload en gelezen en het AOS ben ik daar tegen gekomen dus in mijn studie kan ik het AOS goed plaatsen

Mevr.E.M.Glastra
Door

Mevr.E.M.Glastra

op 21 May 2019

Ja, Edwin ik heb alles gelezen echt leerzaam, wil graag een opleiding vanjou grt.Elisabeth Glastra

Edith
Door

Edith

op 27 May 2019

Hallo Edwin. Heel veel dingen kloppen wel wat je zegt. Dat je heel veel dingen zelf in de hand hebt met hypnose of het nu bewust is of niet. Als ik zeg tegen mezelf. "Ik ben sterk genoeg, ik kan dit. Ik moet het loslaten"dan gebeurt dat op een gegeven moment ook. Dan kan ik het loslaten en ben ik gelukkiger. Sterker. Heb heel veel dingen meegemaakt. En nog steeds. Maar ga er nu anders mee om. Realistischer. En als ik jouw verhalen lees over hypnose helpt mij echt. Thanx!

nancy
Door

nancy

op 11 Jun 2019

Heel interessante blog. Kun je na een hypnose ook emotioneel zijn. Welke effecten zijn er na een hypnose? Hoe voelen mensen zich na een hypnose? Waarschijnlijk verschillende manieren, maar kun je voorbeelden geven van verschillende emoties? want ik heb net een hypnose sessie voor het eerst gedaan en ja ik voel me zwaar negatief emotioneel. Geen leuk geovel. Wat is dan het verschil tussen hypnose en regressie? dankje nancy

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 25 Jul 2019

Ja dat kan, maar trekt vaak weer weg. Het is namelijk een uiting van dat er iets is veranderd en dat is goed. Overleg dit met je behandelend therapeut.

Vandenbroeck
Door

Vandenbroeck

op 30 Jan 2020

Verhelderend ,en raar want als ik me onveilig voel, met angststoornissen te kampen heb, krijg ik vaak buikpijn en andersom.Mijn therapeut begrijpt het maar weet niet hoe men die blokkade kan opheffen.Maar goed,ik ga je e-book verder lezen en je MP3 blijven beluisteren en oefenen.Bedankt Luc

De Munck Roger
Door

De Munck Roger

op 31 Jan 2020

ik kan bevestigen dat hypnose wel daadwerkelijk helpt heb het jaren geleden aangeleerd door een Psychiater voor zelfhypnose daar ik een geweldige plankenkoorts had ben toen verder gegaan met zelfstudies en heb het bij verscheidene vrijwillige vrienden gedaan en die shows zijn wel degelijk waar maar men moet dan ook vertellen hoe ze het doen want even met je vingers knippen vergeet het en suggesties krijg je dagelijks met de reclame wat ook een soort hypnose is tegenwoordig heb ik het niet meer nodig maar doe ik aan meditatie wat volgens mij ook een soort hypnose is daar men eigenlijk dezelfde basis volgt

henry den neijsel
Door

henry den neijsel

op 01 Feb 2020

Mooi en goed verhaal. Open boek over hoe en wat hypnose is en doet. Of je hier moet vertellen van de arm die niet omhoog wil etc. etc. , weet ik niet. Doe zelf 1.0 en vind het fascinerend, leerzaam en ben nu al verbaast wat het me doet. grt. Henry/Almere

Gonny
Door

Gonny

op 01 Feb 2020

Interessant allemaal. Bij sessies die je in films ziet, halen ze mensen weer uit de hypnose door te tellen. Is dit ook heel belangrijk? Kan je als het niet gebeurt in de hypnose blijven hangen?

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 04 Feb 2020

Nee je kan er niet in blijven hangen maar het is goed dat je iemand eruit telt omdat je zo wel wat beter 'wakker' wordt zeg maar.

Alida
Door

Alida

op 02 Feb 2020

BEDANKT Vele dingen herken ik ban mij zelf Zoals een bom naast me laten afgaan als ik een boek aan het lezen ben. Ik werk altijd met mijn buikgevoel iets wat ik allang geleden heb aangeleerd. Heel interessant artikel.

Hilde
Door

Hilde

op 05 Feb 2020

De kracht van ons eigen brein is wonderlijk....meditatie en hypnose/zelfhypnose.....al jaren fascineert het mij, en jou artikel is dan ook geen openbaring, eerder een bevestiging van wat ik eerder al gelezen had, MAAR.......nu ga ik me inschrijven voor het seminarie omdat zo'n samenkomst toch een extra ervaring is, dus....tot ziens!

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 10 Feb 2020

Super!!

Loes
Door

Loes

op 07 Feb 2020

Bedankt voor dit uitgebreide relaas. Ik heb de hoofdzinnen opgeschreven, met wat trefwoorden, zodat ik het nog eens na kan lezen.

Jannie Nijkamp
Door

Jannie Nijkamp

op 10 Feb 2020

Dank voor je uitleg!

Noa
Door

Noa

op 29 May 2020

..late reactie, maar soms kijk ik mijn oude mails nog eens door en lees ik sommige opnieuw. Wat mij betreft kun je het buikbrein niet genoeg onder de aandacht brengen! Een erg mooi artikel, zoiets wat eigenlijk gewoon in een column in de krant thuishoort omdat dit voor iedereen interessant is..

Harm Jan Jager
Door

Harm Jan Jager

op 13 Aug 2020

I Fucked the shit out of that tiger ha ha ha, het hoogtepunt van die video. Alles is mooi helder omschreven, ik ga er zeker mee aan de slag. Dank je wel ,Edwin.

Mieke
Door

Mieke

op 25 Aug 2020

Goed om weer cursus-uit het gevolgde hypnose weekend- boven te halen. Tot hiertoe niet echt toegepast. Dank voor de nieuwe motivatie.

patricia
Door

patricia

op 07 Dec 2020

Edwin Selij geeft vaak wat weg, en het is altijd interessant. Ik heb ook zijn boek gekocht En een keer een dagje kennis gemaakt met hypnose, je leert dan heel snel iemand in hypnose te brengen en vice versa. Het blijft leuk en het heeft al veel voorgebracht in mijn werk en prive, Nu doe ik de zelfhypnose cursus, Die ie voor sinterklaas kado deed voor 10 euro. dikke 10 weer.

Hanneke
Door

Hanneke

op 12 Apr 2022

Haha, nou die cursus is wel wat duurder nu ! Toch veel dank voor alle inspiratie so far. Je steekt er altijd wat van op.

Reactie plaatsen