Alles meer op intuïtie doen: nuttig of moderne bullshit?

Het begrip intuïtie is afkomstig is uit het Latijn en betekent letterlijk 'innerlijk weten'. Het is een trainbaar vermogen om heel snel situaties in te schatten en besluiten te nemen. Echter kan deze ‘superpower’ ook misbruikt worden… 

Intuitie: wat is het wel en wat is het niet?

Je hoort het steeds vaker: "je moet meer op je intuïtie vertrouwen. Intuïtief een bedrijf bouwen, je leven leiden, werken", of wat dan ook. De intuïtieve coaches en therapeuten reizen de pan uit. Alles op de intuïtie, als een soort door God gegeven waarheden. "Het enige wat er voor nodig is? Je openstellen." 

Wauw, als ik dat nu eerder wist, had me dit een hoop training gescheeld… Waarom hebben ze mij eigenlijk op zwemles gedaan dan? Ik had gewoon in het zwembad gegooid moeten worden en het intuïtief moeten oppakken...

Zo werkt het dus niet. Gelukkig zijn er geen chirurgen die dit zo doen, intuïtief opereren.

“Intuïtie hoor je steeds vaker. Alsof dat de manier is om alles voor elkaar te krijgen. Een goedlopend bedrijf, veel klanten en supersessies. Onzin.” - Edwin Selij

Getrainde intuïtie

Intuïtie is een kwestie van patronen herkennen. Je moet trainen, werken, leren, studeren, proberen, falen, weer proberen en dan, als je uren erin hebt gestoken, word je steeds intuïtiever en 'weet' je opeens dingen. Getrainde intuïtie zie je vaak bij professionals: iemand die twintig jaar in de bouw werkt, kan naar een raam kijken en intuïtief weten welk kozijn er wel of niet in past. Diegene kan aanvoelen of inschatten of iets wel of niet klopt. Zo ook brandweerlieden die voelen dat ze op een bepaald moment het huis dat ze aan het blussen zijn uit moeten. En dat er daarna dan opeens een explosie is... Dit is allemaal getrainde intuïtie. Hun zintuigen zijn zo afgestemd dat ze weten dat er iets niet klopt.

Op een juiste manier intuïtief coachen

Coaches en therapeuten kunnen zeker intuïtief te werk gaan. De professionals onder hen doen één ding duidelijk niet, en dat is: aannemen, ofwel het invullen van gedachtes. In plaats daarvan komen zij met hun getrainde intuïtie sneller tot de kern van het probleem, máár zal continu worden gefactcheckt bij de cliënt. Een belangrijke vaardigheid hierbij is ‘kalibreren’; het oordeelloos waarnemen van micro-expressies en non-verbale onbewuste signalen. Doordat je aan de buitenkant veranderingen bij een gesprekspartner waarneemt, kun je ervan uitgaan dat er ook aan de binnenkant veranderingen plaatsvinden. 

Ratio en intuïtie laten samenwerken

Je intuïtie is dus niet altijd zuivere toetssteen: je weegt namelijk álles mee – ook de dingen waarvan je juist rationeel kunt zeggen dat ze niet echt (meer) relevant zijn, zoals oude programmeringen of negatieve ervaringen uit het verleden en angsten die niet realistisch zijn. We hebben niet voor niets ratio én intuïtie. In het ideale geval houden ze elkaar in prachtig evenwicht.

Je eigen gevoel factchecken?

In onze westerse wereld heeft de nadruk zo lang op rationaliteit en logica gelegen, dat het zeker een goed idee is om wat vaker gebruik te maken van ons onderbuikgevoel; het lichaam liegt immers nooit. Je hoeft niet altijd te weten waaróm je iets besluit, zeker wanneer iets ‘gewoon duidelijk voelt’. Bij beslissingen van hoofd én hart volstaat een heel simpel antwoord: omdat je er gelukkiger van wordt!