Alles over priming: hoe beïnvloedbaar ben jij?

Priming: het is de psychologie achter positieve affirmaties en bovendien een geweldige tool in de marketing. De minder mooie kant ervan kan echter een hoop angst in de hand werken. Onbewuste gedragsbeïnvloeding zorgt ervoor dat je met een bepaald kader naar de wereld kijkt. Welk kader kies jij?

Hoe beïnvloedbaar ben jij?


De baas over priming

We worden allemaal - letterlijk overal - continu geprimed: door het nieuws, reclames en de omgeving waarin je je begeeft. Het gaat over het beïnvloeden van iemands gedrag met onbewuste subtiele signalen - linguïstisch en visueel - en zorgt ervoor dat je in een bepaalde richting gaat denken. De mensen die het hardst roepen dat ze niet beïnvloedbaar zijn, blijken vaak júist een speelbal ervan, omdat ze hun blinde vlek niet eens willen herkennen. Wanneer je bewust bent, kun je een belemmerende priming beter weerstaan én doorbreken.

De kracht van herhaling

Primen kan versterkt worden door signalen te herhalen. ‘De kracht van herhaling’ is niet voor niets een term die populair is bij docenten en marketeers. Sociale priming is de invloed die je onbewust vanuit je omgeving meekrijgt. Als kind werd je continu beïnvloed door je ouders. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als signalen in deze context herhaald worden?

Witte doktersjas of vader worden

De bekendste vorm is misschien wel het placebo-effect. Een medicijn heeft op voorhand de potentie om te werken, want de patiënt wil graag beter worden en het medicijn bevat vermoedelijk de juiste werkzame stoffen. Het geprimede item wordt bekrachtigd wanneer het medicijn de naam ‘pijnstiller’ krijgt (taalgebruik) en gegeven wordt door iemand met een witte doktersjas (visueel signaal). Priming is ook wanneer je je opeens anders gaat gedragen als je een vader of moeder wordt, omdat ergens in je langetermijngeheugen je de connectie maakt dat een ouder bepaald gedrag laat zien. Misschien stop je opeens met schelden :-)

Bewust primen in de ochtend

Als één woord of één stereotypering zoveel effect heeft op jou, kun je dan voorstellen dat hoe jij je ochtend begint een effect heeft op de rest van jouw dag? Een heftige kop uit de Telegraaf óf een liefdevolle dankbaarheidsmeditatie kan een wonderbaarlijk groot verschil maken in hoe jij je dag doorgaat. 

Wil je meer positiviteit? Zorg er voor dat je de ochtend altijd begint met iets zoals:

- Intentieboodschappen op je spiegel

- Het opschrijven van dankbaarheid

- Inspirerende podcasts, zoals die van Edwin Selij ;-)

Dan kun je daarna altijd dat nieuwsrondje nog doen, want de positieve priming doet vanaf nu z’n werk!