Aura's bestaan
Aura en synesthesie
Synesthesie is de samenwerking van zintuigen. Andere vormen van synesthesie zijn bijvoorbeeld getallen en letters die kleuren oproepen, aanrakingen die emoties oproepen en kleuren met hun eigen geuren. Nu hebben Vilayanur Ramachandran en zijn collega’s aan de Universiteit van Californië, San Diego, een nieuw type van synesthesie in een man wiens emoties aanleiding gaven tot kleuren zien, die in de vorm van aura’s rond andere mensen kwamen.
De man in kwestie, anoniem, genaamd RF, is een 23-jarige man die een milde vorm van autisme heeft dat het syndroom van Asperger heet. Op de leeftijd van 10 leerde zijn moeder hem om zijn emoties aan kleuren te verbinden zodat hij makkelijker over zijn gevoelens kon praten. Na een tijdje, meldde hij al snel dat wanneer hij verschillende emoties voelde ook daadwerkelijk de kleuren in zijn hoofd zag.
Dit ontwikkelde zich gedurende een aantal jaren totdat hij beschreef dat hij een “aura van kleur” begon te zien rond andere mensen, afhankelijk van de emotie die hij in verband bracht met hen. Hij zegt dat ieders aura blauw is om te beginnen, en verandert zodra hij zich associeert met een bepaalde emotie.
Om deze schijnbaar zelf opgewekte synesthesie van RF te testen, plaatste Ramachandrans team een vrouwelijke vrijwilliger tegen een witte achtergrond. Ze tekende een contour te rond haar lichaam met een zwarte pen. Verrassend genoeg meldde RF dat de aura van de vrijwilliger de ruimte opvulde van haar lichaam tot aan de lijn, maakt niet uit hoe ver weg van het lichaam de lijn werd getrokken.
Vervolgens projecteerde het team blauw of oranje letters op de witte achtergrond op verschillende punten rond de vrijwilliger, hetzij binnen of buiten de zwarte lijn. Ze vroegen RF aan te geven wat de letter was, terwijl ze zijn reactie meette. Toen de letter blauw was en binnen de zwarte lijn was RF twee keer zo traag als dat hij was op elke andere positie.
Luke Miller, die de studie bij de Society for Neuroscience heeft gepresenteerd, zegt dat de blauwe letters geprojecteerd binnen de zwarte lijn waarschijnlijk worden samengevoegd met de blauwe aura waardoor ze moeilijker te herkennen zijn dan die buiten de de lijn of oranje gekleurd zijn.
“Sommige mensen die beweren dat ze aura’s kunnen zien, hebben misschien wel deze vorm van synesthesie,” zegt Elizabeth Seckel, die ook meewerkte aan het project. Ze kunnen zich goed inleven in de emoties van iemand anders en projecteren dit op de persoon als een gekleurde aura, voegt Miller.
Miller moet dit nog testen of dit zo is. Het team hoopt volgende keer gebruik te maken van MRI-scans om erachter te komen welke gebieden van de hersenen verantwoordelijk kunnen zijn voor de illusie en of het een illusie is. Het is een interessant fenomeen in ieder geval.
Bron: New Scientist