Kunnen angstige herinneringen overgedragen worden
Kan een angstherinnering overgedragen worden? Door ouders aan hun kinderen bijvoorbeeld? Dat zou een hele nieuwe kijk geven op angsten en fobieën. Het zou ook andere manieren van behandelen in een ander licht zetten, zoals wanneer je in hypnotherapie zou gaan. Daar werk je namelijk met die herinnering.
Angstige herinneringen worden die overgedragen?
Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt nu dat ouders bepaalde (angstige) herinneringen genetisch kunnen overdragen aan hun kinderen. Dit hebben ze bij ook muizen getest en het is gepubliceerd in het blad: Nature Neuroscience. De wetenschappers deden de test bij muizen. Ze lieten door de testen zien dat ze muizen konden “trainen” om bang te zijn voor een bepaalde geur. In dit geval was het voor de geur van kersen.
Ze testen de mannelijke muizen door kleine stroomschokjes te geven wanneer de kersen in de buurt waren. Dus elke keer wanneer ze de kersen roken kregen ze een schokje. Op den duur associeerden de mannelijke muizen de geur van kersen met angst. En op een gegeven moment gingen de muizen trillen in de ruimte zelfs als er geen kersen waren en geen schokje kregen.
Dit is natuurlijk niet zo heel vreemd. Dit is simpelweg een geval van klassieke conditionering. Wat wel heel interessant bleek was dat de muizen, waarvan de 2e generatie geboren werden, ook angstig bleken te zijn voor de geur van kersen. Zelfs een derde generatie muizen bleken overgevoelig te zijn voor de geur van kersen.
De wetenschappers denken dat de resultaten erg kunnen helpen om meer en beter inzicht te krijgen in angsten en fobieën. Er zijn ook experts die sceptisch zijn, dat komt ook omdat de precieze mechanisme achter erfelijke overdracht nog niet helemaal bekend is.
Angsten en Fobie
Het interessante bij angsten en fobieën is dat het soms dingen kunnen zijn die voor een volwassen persoon helemaal niet relevant is, maar blijkt uit verder onderzoek juist datgene te zijn wat voor de angst of fobie gezorgd heeft. Uit onderzoek lijkt het ook vaak op jonge leeftijd ontstaan te zijn.
Meestal tussen de 0 en 7 jaar is dan de trigger ontstaan. Er is iets gebeurd waardoor de angst dan ontstaan is. Er is dan een onbewust automatisch programma ontstaan wat nog steeds onderhuids doorwerkt.
De wetenschappers hebben geconcludeerd dat een deel in het DNA van de muizen aangepast is. De muizen die uit dit DNA zijn geboren hebben dus de angstige ervaring/ herinnering overgenomen. Maar hoe het nou precies komt dat de muizen die geboren zijn van de muizen die getraind waren om angstig te reageren op de kersen deze angst ook hebben weten ze niet precies. Er zijn speculaties dat de lucht in het bloed is gekomen en zo via de DNA is overgedragen.
Het kan ook zijn dat een bepaald signaal deze verandering teweeg heeft gebracht. Uit eerdere studies bij mensen blijken ook bepaalde herinneringen overgebracht te kunnen worden. Deze zogenaamde epi genetische aanpassingen waarbij de ouders de genen van hun kinderen kunnen beïnvloeden door iets wat de ouders of ouder zelf hebben meegemaakt.
Zo blijkt dat kinderen waarbij de ouders de hongersnood in Nederland hebben meegemaakt eerdere kans hebben op obesitas en hartfalen. Ook de 3e generatie kinderen hebben hier vaker en eerder last van. Dan wijst het op een genetische afwijking. Er wordt nog veel meer onderzoek gedaan naar erfelijkheid en hoe bepaalde ervaringen de genen kunnen beïnvloeden.
Gelukkig kan je de herinnering zo transformeren dat het geen impact meer heeft. Dat kan met regressie bijvoorbeeld. Je gaat dan terug naar de eerste keer dat het gebeurde en verandert dat zo dat het je bekrachtigt in plaats van verzwakt. Dan pak je echt de oorzaak aan en dat zal ook doorgegeven worden aan de kinderen, zeker als ze klein zijn.
Zo zijn niet alleen angsten, maar ook andere dingen beïnvloedbaar van impulsen van buitenaf. Ook ouders die andere dingen hebben meegemaakt hebben wat impact had gehad is de kans groter dat bepaalde dingen ook worden overgedragen aan de kinderen.