NLP en Hypnose Zijn er veel Verschillen?

NLP en hypnose zijn geweldige manieren om jezelf persoonlijk en professioneel op een hoger plan te brengen. Jammer dat veel opleidingen dit gescheiden aanbieden. Zelfs de opleidingen die pretenderen het wel tegelijk aan te bieden, hebben toch niet de diepgang van een échte hypnose opleiding.

Daarnaast heb je dan ook nog instituten die het compleet los zien van elkaar. Dat is echt een dwaling wanneer je beseft dat NLP een vorm van hypnose is. Het is daaruit ontstaan. Veel van de NLP technieken komen uit de hypnotherapie. Toch zijn er ook verschillen.

De Verschillen tussen NLP en Hypnose

NLP kent een aantal verschillen met hypnose. Hieronder zal ik ze benoemen:

1. Inductie

NLP kent geen formele inducties. Het gaat vaak veel sneller dan de traditionele hypnose en heeft soms net zo veel effect. In de hypnotherapie is het zaak dat je eerst de cliënt ontspant. Met NLP kan dat vaak sneller én mensen blijven in de waaktoestand. NLP kan je ook een meer geavanceerde vorm van hypnose noemen in dat geval.

2. Afstemmen en rapport

Hoewel er in de hypnose veel middelen en methodes zijn om af te stemmen, zijn de methodes uit het NLP daarin veel beter. Met NLP leer je dat mensen zich bedienen van allerlei informatiefilters. Er zijn er zo’n 14. Iedere week ga ik één filter eruit lichten en op mijn blog bespreken. Die kan je hier vinden. Je zal ze denk ik wel interessant vinden.

Wanneer je namelijk op die filters kan afstemmen zal dat je werk een stuk makkelijker maken als coach, manager, ouder, leraar of welk beroep je ook hebt. Jouw informatie komt direct aan en dat scheelt tijd en soms ook irritaties.

3. Hypnose gaat verder…

Met NLP kan je ver gaan in het veranderingsproces. Soms echter is het beter om dieper te gaan. Dat heb je met NLP ook schitterende methodes voor, maar met hypnose kan dat vaak net ietsje beter. Wanneer je beseft dat je met hypnose mensen sneller dingen kan laten doen, begrijp je ook dat verandering dan ook vaak makkelijker gaat. Waar je met NLP misschien tegen grenzen aanloopt, zijn die grenzen in hypnose weg.

Overeenkomsten

In de praktijk blijkt keer op keer dat de combinatie van hypnose en NLP geweldig werkt. Het vult elkaar enorm aan. Wanneer je al kennis hebt van NLP is hypnose een must om te gaan leren. Andersom geldt precies hetzelfde.

Heel veel NLP practitioners hebben geen hypnose gehad in hun opleiding en dat is jammer. Het geeft namelijk meer diepgang en inzicht in hoe NLP werkt. Het werken met tijdlijnen komt vanuit de regressietherapie. Kennis hiervan zal het werken met tijdlijnen enorm versterken, omdat je begrijpt hoe het in trance gaat. Je kan het dan ook beter begeleiden.

Met hypnose geldt dat precies zo. Als hypnotherapeut doe je er goed aan om NLP te gaan leren. Het maakt je werk vaak een stuk makkelijker. Ook zal je waarschijnlijk veel sneller resultaten gaan behalen. Je zal erachter gaan komen dat het soms niet eens nodig is om mensen in hypnose te brengen (formeel dan..). Een NLP techniek is al voldoende.

Aanvulling

Nadat ik NLP had geleerd en daarna mij verdiept had in hypnose vond ik het steeds vreemder dat er geen een opleiding was die het allebei aanbood. Waarom zijn al die opleidingen zo gescheiden en waarom is er geen één opleiding die het allebei geeft. Het is namelijk niet nieuw. Het één vult het ander aan en dat is een verbetering.

Vandaar dat er nu de hypnose practitioner opleiding is. Het is ook direct het eerste blok voor de Practical Coach opleiding. De coachopleiding waarin je dus ook direct alle overtuigingstechnieken leert uit de hypnose en het NLP. Het maakt je als coach een stuk zekerder, weerbaarder en meer oplossingsgericht.

In 16 dagen leer je dit en nog veel meer te beheersen zodat je jouw doelen makkelijker gaat halen. Als ik naar mezelf kijk weet ik dat het waar is. Wil je ontdekken dat het ook voor jou waar gaat zijn? Schrijf je dan direct in voor de unieke 16daagse opleiding.