Opvoeden. Zo doe je dat!

Opvoeden. Zo doe je dat!

Wanneer de meeste mensen die zin lezen dan gebeurt er iets. Je kan er nieuwsgierig naar worden, maar je kan er ook een beetje boos om worden.

Boos? Ja, want wie gaat jou nu vertellen hoe jij je kinderen moet gaan opvoeden. Dat bepaal jezelf wel toch? En dat is in wezen wel gek.

Opvoeden doe je zo!

Vrienden van mij hebben een hond en die zijn maanden op cursus geweest. Eentje die heeft rottweilers en gaat daarmee nog steeds naar allerlei soorten vervolgcursussen toe. Een ander heeft een zeer opgevoede en getrainde herdershond die gigantisch goed luistert.

Maar met hun kinderen zijn ze nooit naar een cursus geweest…

Dat weten ze wel.

En dat is eigenlijk gek. Er zijn bepaalde regels en manieren die goed werken voor een hond en dat vind je prima om te leren van iemand, maar als het gaat om je kinderen dan doe je het zelf.

Als we kijken naar de cijfers en de resultaten, dan doen we het gemiddeld niet zo heel lekker. 1,2 miljoen mensen slikken antidepressiva, meer dan 50% is te zwaar, de helft houdt geen relatie in stand, 70% vind hun werk niet leuk en zo kan je nog wel even doorgaan.

Natuurlijk kan je dat niet allemaal afschuiven op de opvoeding, maar deze mensen hebben ook kinderen. En de kans dat die kinderen hetzelfde gaan doen is best groot.

Maar ja, wie gaat dan die cursus opstellen en van wie neem je wat aan? Als het een hondentrainer is dan luister je wel, maar een kindertrainer? Denk het niet.

Als ik in alle bescheidenheid één regel mag invoeren in de cursus dan is het deze regel. Hij is al heel oud en stamt waarschijnlijk al uit de 18e eeuw. De regel: ‘Rust, Regelmaat en Reinheid’. Ik denk dat veel kinderen hier nu wat aan zouden hebben.

Wat zou jij in die cursus willen toevoegen?