Betweter: hoe ga je ermee om en hoe stop je ermee
Heb je altijd gelijk of ken je iemand die vindt dat hij altijd gelijk heeft ook al is het niet zo? Omgaan met een betweter kan erg vermoeiend zijn en een betweter zijn is iets waar je zelf ook niet altijd gelukkig van wordt. Relaties zijn immers lastig in stand te houden als je altijd tegen iemand zegt dat hij niet gelijk heeft zelfs als die andere persoon wel gelijk heeft.
Betweter betekenis
Wat is nu eigenlijk een betweter?
Volgens mijn woordenboek is een betweter:
1) Bemoeial
2) Eigenwijs
3) Eigenwijs mens
4) Eigenwijs persoon
5) Eigenwijze
6) Frik
7) Iemand die alles beter meent te weten
8) Iemand die altijd tegenspreekt
9) Pedant
10) Protocol
11) Pruttelaar (Zuid-Nederlands)
12) Regelneef
13) Waanwijze
14) Weetal
15) Wijsneus
De spreuk dat de beste stuurlui aan wal staan is ook van toepassing op de betweter. Iedereen kent wel zo iemand die weet wat het beste is voor jouw leven en die overal wel een op of aanmerking op heeft. Al zeg je dat je een 10 hebt gehaald voor een opdracht, dan weet hij wel waarom je die 10 niet hebt verdiend.
Of iemand die altijd alles wil regelen, zegt dat er inspraak is, maar toch zijn eigen plan trekt.
Waarom is iemand een betweter
Herken jij jezelf eigenlijk wel als betweter en vraag je je af waarom dit nu eigenlijk gebeurt? Dan is het tijd om te kijken naar je emotionele intelligentie. Je EQ zegt niets over je intelligentie in het algemeen, maar op de vaardigheden om je eigen emoties te herkennen en te beïnvloeden en om dit ook te doen bij de mensen om je heen.
Je weet bijvoorbeeld wat je moet doen om mensen om je heen blij te maken of om ze te kalmeren.
Als je hier minder goed in bent, dan kan dit leiden tot het zijn van een betweter. Je hebt dan simpelweg niet door dat iemand niet op je (goedbedoelde) advies zit te wachten.
Daarnaast hebben mensen met een persoonlijkheid stoornis vaker last van het zijn van een betweter. Dit is echter niet standaard, je kunt gewoon een betweter zijn en verder nergens last van hebben.
Omgaan met betweters
Dus veel betweters hebben niet door dat hun goedbedoelde adviezen helemaal niet als goedbedoeld worden opgevat.
Hoe ga je daar als ontvanger dan mee om?’
1. Realiseer je dat de betweter niet per sé ziek is
Nu je hebt gelezen dat sommige betweters last hebben van een persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme, is het heel verleidelijk om een stickertje op hem te plakken. Hij kan er niets aan doen, want hij is egocentrisch of zelfzuchtig. Dat is dus niet altijd het geval en het is ook oneerlijk tegenover de betweter.
Sommige relaties zijn gewoon niet perfect.
2. Laat duidelijker merken hoe zijn gedrag invloed op je heeft
Als je je realiseert dat de betweter een laag EQ heeft, heeft dat implicaties op hoe je ermee om moet gaan. 1 geërgerde blik is wellicht niet een voldoende hint voor hem om op te houden met het geven van de goedbedoelde mening of kijk op het “probleem”.
Je kunt in plaats van de geërgerde blik zeggen hoe de betweterige opmerking je laat voelen en vragen hoe hij dat zou vinden.
3. Word niet boos
Een goed voorbeeld zijn doet volgen. Als jij laat zien dat je jouw emoties onder controle hebt kan de betweter dit als voorbeeld zien waardoor hij ook minder fel zijn mening aan je probeert op te dringen.
4. Ben jij niet de betweter?
Ja, nu wordt het een leuke vraag. Natuurlijk is het niet leuk om te horen te krijgen dat je niet gelijk hebt en wil je de ander weer overtuigen van jouw gelijk.
Vraag jezelf eerst af, zit er een kern van waarheid in de opmerking van de ander? Ben ik nu zelf niet te eigenwijs?
5. Blijf praten
Vooral als het om een vriend of familielid gaat is het belangrijk om te blijven praten en om de communicatie mogelijk te houden. Ook is het soms gewoon niet mogelijk om van die vervelende collega af te komen, want er moet toch brood op de plank komen.
Door te blijven communiceren blijf jij je vaardigheden voor het omgaan met betweters aanscherpen waardoor jouw EQ steeds meer stijgt. Uiteindelijk krijg je hier voldoening van als je iets kunt beïnvloeden zodat het jou aanstaat.
Pin deze handige infographic:
Hoe te stoppen met betweterig doen
Heb je bij punt 4 het gevoel gekregen dat je zelf misschien de betweter bent? Dan zijn er een aantal stappen die je kunt zetten om ervoor te zorgen dat je stopt met alles het beste weten voor iedereen.
In eerste instantie is het belangrijk om te achterhalen waarom jij iedereen goedbedoeld advies wilt geven en daarin vrij volhardend bent. Een manier om dit te doen is om je overtuigingen over jezelf, de mensen om je heen en hoe de wereld werkt te achterhalen.
Die overtuigingen zorgen namelijk voor je gedrag.
Socratisch gesprek
Het achterhalen van deze overtuigingen kan onder hypnose met een Socratisch gesprek. Tijdens een Socratisch gesprek wordt de waarom vraag een aantal keer herhaald. Bijvoorbeeld:
Waarom geef je altijd iedereen advies?
Ik denk dat dit mij aardiger maakt.
Waarom?
Omdat ik meestal gelijk heb en dan krijgen ze meer voor elkaar.
Waarom?
Ik snap hoe de wereld werkt.
Waarom?
….
Dit kan een tijdje doorgaan. Tijdens dit gesprek wordt in ieder geval al duidelijk waarop de overtuigingen gebaseerd kunnen zijn. In dit voorbeeld lijkt ook een stuk onzekerheid te zitten over aardig gevonden worden, en zekerheid over hoe de wereld werkt.
Het leuke aan een Socratisch gesprek is dat wanneer je maar genoeg waarom vraagt je uiteindelijk tot het besef komt dat overtuigingen soms op niets duidelijks zijn gebaseerd. Dan kun je vervolgens heel eenvoudig nieuwe overtuigingen “installeren” die je helpen om te stoppen met betweten.
Overtuigingen veranderen
Het veranderen van overtuigingen die ervoor zorgen dat je een betweter bent geworden kan ook met hypnose. Er zijn een aantal manieren om overtuigingen te veranderen, zoals met het herhalen van hypnotische suggesties tijdens zelfhypnose.
In eerste instantie leer je deze samen met je hypnotiseur en vervolgens ga je er thuis mee aan de slag. Daar ga je op een comfortabele plaats zitten of liggen en ontspan je jezelf. Je let hierbij op een gelijkmatige ademhaling, dan sluit jij je ogen en herhaal je de hypnotische suggesties.
“Ik hoef mijn mening maar 1 keer te delen.”
“Iedereen maakt zijn eigen keuzes.”
“Mensen vinden mij ook aardig als ik 1 of 2 keer mijn mening geef.”
“Ik heb alleen controle over mijn eigen leven.”
Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties, afhankelijk van je overtuigingen kan een hypnotiseur je andere suggesties meegeven.
Praktische tips om te stoppen met het zijn van een betweter
Er zijn gelukkig ook nog een aantal praktische tips die je kunt uitvoeren om te stoppen met alles beter weten. Als je het lastig vindt om de tips uit te voeren kun je deze eerst samen met een hypnotiseur visualiseren. Tijdens de visualisatie leer je technieken om kalm te blijven en om niet impulsief alsnog je mening op te dringen, of vaker dan 2 keer te herhalen.
Tip 1: Blijf luisteren
Als iemand wat vertelt over zijn of haar leven. Blijf dan luisteren en gebruik vooral woorden die aanmoedigen om verder te praten, zoals “ja”. Blijf je focussen op wat mensen zeggen en als je gedachten toch met je op de loop gaan focus je dan even op de ademhaling. Wacht tot de ander uitgesproken is en geef dan pas je volledig geïnformeerde mening.
Tip 2: Blijf je ontwikkelen
Het meest vervelende van een betweter is, als hij betweterig is zonder goede reden. Door jezelf te blijven ontwikkelen bouw je ook meer autoriteit op waarop jouw goedbedoelde advies is gebaseerd. Ga daarom naar een workshop, lees dat boek over je vakgebied en volg die cursus om een totale expert te worden.
Tip 3: Wacht 1 seconde langer
Als gesprekken stilvallen is het heel verleidelijk om die leegte op te vullen, met jawel iets betweterigs terwijl je dat niet eens wilt zijn. Het mooie is dat de meeste mensen niet tegen zo’n stilte kunnen. Door je in te houden en nog 1 seconde te wachten is de kans groot dat iemand anders de leegte opvult.
Tip 4: Wat is belangrijker gelijk hebben of gelukkig zijn
Vooral in discussies in je privéleven kun je soms een ander gelijk geven, ook al heeft hij het niet, om ervoor te zorgen dat je relatie goed blijft. Want wat is nu uiteindelijk belangrijker? Gelijk hebben of gelukkig zijn en in de toekomst samen door 1 deur kunnen.
Een betweter zijn is niet iets wat we bewust doen. Daarom kan omgaan met iemand die een betweter is heel lastig zijn en het zijn van een betweter is ook niet altijd leuk. Gelukkig kunnen beide kanten veel doen om minder last te hebben van de betweterigheid en hypnose kan hierbij helpen, zelfs om de praktische tips makkelijker uit te voeren.
Wil je weten hoe hypnose precies werkt en hoe jij jezelf en anderen ermee kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose of schrijf je in voor een opleiding van ons instituut.
Bronnen:
https://www.encyclo.nl/begrip/betweter
https://www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-any-age/201807/5-ways-handle-people-who-always-think-they-re-right
https://www.psychologytoday.com/us/basics/emotional-intelligence