Emetofobie: Angst voor overgeven
Overgeven, braken of kotsen is iets dat iedereen wel eens overkomt. Het is geen leuke ervaring en het is dan ook logisch dat de meeste mensen er tegenop zien om te overgeven. Zelfs als ze weten dat het nodig is om giftige stoffen uit hun systeem te krijgen. Je kunt ook meer dan alleen opzien tegen overgeven, je kunt er ook echt angstig voor zijn en in paniek raken van het idee dat je moet overgeven of zelfs als iemand anders moet overgeven.
Lees hier wat je kunt doen tegen deze angst. Ik bied ook alvast mijn excuses aan, maar blijf ademen en lees het door om iets tegen de angst te doen.
Emetofobie: Wat is het precies?
Als je last hebt van emetofobie ben je extreem bang voor overgeven. Je kunt daarnaast of in plaats daarvan ook bang zijn voor de gedachte dat je moet overgeven, andere mensen die overgeven of die lijken te gaan overgeven. Angst om kots te zien of eigenlijk alleen angst om in het openbaar over te geven.
Deze angst kan duidelijk worden tijdens het uitgaan of wanneer kinderen ziek zijn en dan moeten overgeven.
Het meest verschrikkelijke voorbeeld is dat van een kennis van mij die in de horeca werkte en iemand zag kotsen in zo’n bierpul. Dit was zo erg dat ze zelf ook begon te kokhalzen en uiteindelijk haar baan maar heeft opgezegd.
Als je echt angstig bent, dan neem je niet eens het risico om te gaan werken in de horeca. Vergeleken met mensen die geen last hebben van deze angst denk je ook veel meer aan het onderwerp dan je zou willen.
Een klein naar gevoel in je buik kan je al het idee geven dat er wat onplezierigs aan zit te komen. Helaas reageert je lichaam ook weer op angst en dan kom je in een soort vicieuze cirkel terecht waardoor het lastig is om niet aan je angst te denken.
Kinderen en volwassenen met deze angst gaan door deze angst vaak de deur niet meer uit.
Naar school gaan is een grote NEE, want wat als je dát moet doen en je ouders er niet zijn om je te helpen?
Volwassenen werken dan ook het liefst thuis en gaan vaak niet meer naar vrienden toe. Uitgaan en (zieke) kinderen zijn een NOPE-dat-gaan-we-niet-doen. Dit komt omdat ook volwassenen allerlei scenario’s kunnen bedenken over wat er wel niet mis kan gaan op een feestje of tijdens een presentatie. Of zelfs tijdens het autorijden.
Hierdoor isoleer je jezelf onnodig, en dit is weer nadelig voor het overwinnen van deze angst en voor je welzijn.
Confronteer de angst
Een van de eerste dingen die je kunt doen is je angst confronteren. Dit is ook dé manier om van veel angsten af te komen en dit wordt ook veel gedaan met hypnose.
In de eerste plaats kun je gewoon denken aan het woord overgeven, braken of kotsen en je lichamelijke reactie op dit woord in de gaten houden.
Je kunt het nog iets sterker maken door te denken “wat als ik ga overgeven”, de kans is groot dat je reactie nog sterker is. Misschien word je zelfs een beetje duizelig.
Maar merk dan ook op dat je niet gaat overgeven.
Overgeven is een hele sterke en drastische maatregel voor je lichaam die echt alleen in noodgevallen wordt toegepast.
Train het kalmeren van je lichaam
Emoties hebben invloed op je lichaam en je lichaam heeft invloed op emoties. Je krijgt dan zelfs een beetje last van het kip en ei verhaal. Was je nu eerst bang of reageerde je op een gevoel van je lichaam?
Je hebt net gemerkt dat als je denkt aan het onderwerp van je angst je lichaam hierop reageert.
Nu kun je heel bewust je lichaam laten stoppen met reageren. Je merkt wellicht dat je gelijk oppervlakkiger gaat ademhalen, je krijgt gespannen spieren en last van kramp (ik noem maar een paar voorbeelden).
Controleer je ademhaling
Als je nu denkt aan het onderwerp moet je eerst beginnen met rustig ademhalen door de buik. Adem 3 tellen in en 3 tellen uit. Als je dit lastig vindt kun je gaan liggen zodat je lichaam automatisch door de buik gaat ademhalen. Je legt je handen op je buik om dit te voelen.
Daarna kun je dit weer staand uitproberen.
Ontspan je spieren
Als je jouw ademhaling weer onder controle hebt ga je heel bewust je spieren die gespannen voelen ontspannen. Merk je dat je benen en armen opeens heel stijf zijn? Ontspan je biceps, triceps en hamstrings (zonder dat je omvalt). Ontspan ook je schouders en ontspan je tong, vooral als die nu keihard tegen je gehemelte aandrukt.
Tijdens het ontspannen van je spieren merk je misschien ook dat je direct minder last krijgt van kramp.
Confronteer je angst met hypnose
We hebben net eigenlijk maar een kleine oefening gedaan met het confronteren van angst. Een techniek die ook veel gebruikt wordt is om een soort top 10 van overgeefangst te maken.
Je bent bijvoorbeeld het minst bang voor een foto van iemand die er ziek uitziet en het meest bang voor iemand die recht voor je voeten gaat overgeven of voor als je zelf gaat overgeven. Daartussen heb je allerlei gradaties. Samen met een hypnotiseur maak je een top tien.
Dan ga je die top tien onder begeleiding van je hypnotiseur langs. Misschien helpt hij/zij je eerst met een geleide visualisatie waarin je de confrontatie met je angst (1 van die 10) aangaat en leert hoe je toch fysiek en in gedachten kalm kunt blijven zodat je minder last hebt van je angst.
Dit helpt je na verloop van tijd ook om weer een sociaal leven op te bouwen. Bij vrienden op bezoek te gaan en om weer normaal te werken waar andere mensen bij zijn.
Verminder je gevoel dat je ooit kunt overgeven
De angst voor overgeven is ook de angst dat je ooit zou kunnen overgeven. Je bent constant aan het anticiperen dat het kan gebeuren. Hypnose kan je helpen om in ieder geval van die anticiperende gevoelens af te komen. Dit kan bijvoorbeeld met hypnotische suggesties die jouw overtuigingen over overgeven veranderen.
In eerste instantie is het dan van belang om je overtuigingen te achterhalen. Bij dit onderwerp kan dat heel goed met een Socratisch gesprek terwijl je onder hypnose bent. Tijdens dit gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald. Hierdoor kom je bij je diepste overtuigingen en hierdoor kun je achterhalen dat ze nergens op slaan (hoewel je dat nu niet direct zult erkennen).
Vervolgens kun je nieuwe overtuigingen opbouwen tijdens zelfhypnose. Dan ga je de nieuwe overtuigingen naar jezelf herhalen. Eerst ontspan je jouw lichaam op dezelfde manier als je jouw lichaam kunt ontspannen op het moment dat je last krijgt van angst, vervolgens herhaal je de suggesties of zet je het mp3-bestand aan dat je van jouw hypnotherapeut hebt gekregen.
Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:
“Het lichaam gebruikt overgeven alleen als laatste redmiddel.”
“Als iemand anders moet overgeven blijf ik kalm, want het zegt niets over mijn gezondheid.”
“Kramp betekent dat ik naar het toilet moet voor wat anders.”
“Ik kan mijn lichaam kalmeren.”
Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties die je kunt gebruiken. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties van je hypnotiseur krijgen.
Houd je gedachten in de gaten
De angst om over te geven kan te pas en te onpas de kop opsteken. Dit kan heel klein met gewoon de gedachte “Moet ik straks overgeven?”. Dit is eigenlijk heel raar, want wat heeft die gedachte te maken met waarmee je bezig bent.
Je bent bijvoorbeeld gewoon in gesprek met collega’s en opeens komt die gedachte op. Realiseer je dan dat dit slechts een gedachte is. Focus je weer even op je ademhaling en ga je dan heel bewust op het gesprek focussen. Je merkt al snel dat die gedachte verder geen invloed heeft op de situatie.
Vergelijk je angsten met de feiten
Jezelf informeren over je angst kan ook ontzettend veel doen om minder last te hebben van je angst. Schrijf bijvoorbeeld je angsten op een papier als een soort lijst en controleer daarna of die angst klopt. Schrijf naast de angst het feit dat je angst weerlegt op.
Door dit op te schrijven heeft dit meer effect op je onderbewuste waardoor je ook minder last krijgt van de angst.
Stop met het meenemen van veiligheidsmaatregelen
Ben je altijd goed voorbereid als je naar buitengaat voor het geval dat je moet overgeven? Heb je bijvoorbeeld een zakje bij je? Haal die dan uit je tas of neem ze in ieder geval niet mee. Het vermindert het (al lage) risico niet, maar het zorgt er wel voor dat je de hele tijd als je even in je tas kijkt herinnerd wordt aan je angst en hierdoor maak je je vaak bezorgder dan nodig is.
Herhaal anders ook de hypnotische suggestie:
“Ik heb geen plastic zakje bij de hand nodig.”
Wil je meer weten over hoe hypnose helpt tegen angsten? Kom dan eens naar de playshop en bekijk de agenda van het Hypnose Instituut Nederland.