Hypnose psychotherapie en hypnotherapie wat is het grote probleem..

Hypnose psychotherapie en hypnotherapie zijn vormen van psychotherapie die de laatste tientallen jaren heel wat aan respect hebben gewonnen in medische kringen. Voordien werden alle disciplines die steunden op hypnose vaak afgedaan als pseudowetenschap of zelfs kwakzalverij, en jammer genoeg is een deel van dat imago uit het verleden blijven hangen in de collectieve opinie van veel mensen.

 

Wat is het probleem bij hypnose psychotherapie

Het is het imago, daar ligt immers het grote probleem waar hypnose psychotherapie de dag van vandaag mee worstelt: veel mensen hebben geen idee van wat hypnotherapie nou net is en schrijven het daarom af als iets dat niet werkt. De afwezigheid van een eenzijdige duidelijke definitie van wat hypnose en hypnotherapie nou net inhoudt, is daarbij een groot struikelblok.

De manier waarop we over hypnose psychotherapie nadenken, bevat een grove fout. Veel mensen zien hypnose immers als een soort mystieke mentale toestand die eerder aan de wetten van de magie dan aan die van wetenschap voldoet. Met zo’n blik op hypnose psychotherapie is het natuurlijk moeilijk hypnose en al zijn gerelateerde disciplines serieus te nemen.

Misschien is het beter te denken over hypnotherapie als een toegankelijke en krachtige manier om sociale en psychologische vooruitgang te bereiken in een individu. Hypnose is dan een manier om te ontdekken wat er al is in een menselijk brein, eerder dan een nieuwe mystieke dimensie te geven aan alles wat met psychologie en gedachten te maken heeft.

Een voorbeeld hiervan is dat het zeer moeilijk uit te leggen is wat dat nou net willen zeggen: onder hypnose zijn. Dat het een toestand is die nodig is voor het uitvoeren van hypnose psychotherapie, daar kunnen die meeste hypnotherapeuten het over eens worden, maar het wordt heel wat moeilijker wanneer je hen vraagt wat “onder hypnose zijn” betekent.

Inductie speelt een belangrijke rol bij het initiëren van hypnose, maar er zijn geen vaste regels voor de inductie. Het lijkt geen exacte wetenschap te zijn met voorspelbare reactiepatronen. Eerder is de beleving van hypnose voor iedereen anders en zal hypnose psychotherapie op iedereen een andere uitwerking hebben.

Hypnotherapie verschilt..

Omdat hypnotherapie zo verschilt van persoon tot persoon, is het erg moeilijk een gestandaardiseerde procedure samen te stellen, zoals in veel andere medische (en bij uitbreiding: wetenschappelijke) disciplines wel het geval is. In de psychiatrie is er een lijst symptomen en voldoet de patiënt aan die symptomen, dan kan men hem een etiket met een bepaalde ziekte op kleven en hem op gepaste wijze medicatie toedienen.

Een dergelijk stappenplan is moeilijk te vinden voor hypnose psychotherapie, net omdat het zo individueel is. Wanneer je hypnotherapie ondergaat, ben je volledig overgeleverd aan de kunde van de hypnotherapeut die je behandelt en het is een groot probleem dat er weinig echt goede hypnotherapeuten zijn.

Daar komt immers het tweede grote drama van hypnose psychotherapie bovendrijven: de afwezigheid van een gecentraliseerd waardekenmerk. Er zijn verschillende instituten die certificaten uitreiken aan hypnotherapeuten, maar geen van hen is in feite officieel bevoegd door een overheid.

Om die reden zou het volgens veel hypnose-experts helpen mocht de overheid hypnose officieel erkennen en zich bezighouden met kwaliteitscontrole, zoals in alle andere medische disciplines uitvoerig het geval is. Wij zijn met onze opleidingen via het KTNO geaccrediteerd namens de BATC en de VBAG en die houden kwaliteitscontrole. Het is belangrijk om een opleiding te volgen die gecontroleerd wordt want zo ben je verzekerd van een goede hypnose opleiding.