Het geheim van cabaret en cabaretiers zijn 2 dingen

Wat mij altijd heeft gefascineerd, is cabaret. En dan voornamelijk 2 dingen. Hoe zorgen ze ervoor dat ze de aandacht vasthouden en hoe zorgen ze ervoor dat je gaat lachen. Nu is humor uiteraard persoonlijk en houdt de een van andere grappen dan de ander, maar het proces fascineert mij en ik heb voor mezelf wat ontdekt.

Het geheim van de grap

Wat maakt nu dat een grap, grappig is? Dat is vrij subjectief dus met andere woorden, dat is voor iedereen anders. Wat de een heel grappig vindt, vindt de ander echt verschrikkelijk.

En dan heb je ook nog verschillende vormen van grappen. Leedvermaak is er een van, satire, imitaties, karikaturen of moppen zijn allemaal vormen van humor en het maken van een grap of grappen.

Humor is zeer persoonlijk uiteraard en de ene vindt zwarte humor geweldig en de ander helemaal niet. De een vindt mr. Bean helemaal te gek en de ander superflauw.

Toch kan je humor ontleden en gebruiken voor heel veel verschillende dingen. Het geheim van de grap is het onverwachte. Je denkt dat het de ene kant opgaat maar opeens verandert er iets.

‘Ik ging naar de dokter en de dokter vertelde mij dat ik kanker had… Ik stelde hem gerust omdat het best heftig is om dat aan iemand te vertellen’, aldus Herman Finkers in een van zijn voorstellingen.

Omdat je het ene verwacht en denkt dat het de kant opgaat die je verwacht is de twist die je doet lachen of in ieder geval even laat denken. Die onverwachtheid gecombineerd met timing, mimiek en tonaliteit van de stem maakt dat het grappig is.

Humor is een geweldige manier om de aandacht erbij te houden. Mijn trainingen zitten vol met humor omdat ik weet dat daardoor de aandacht erbij blijft en leren makkelijker is. De cursisten zeggen dan ook altijd dat de tijd voorbij vliegt..

Het geheim van verhalen

Een andere manier om de aandacht erbij te houden is het vertellen van verhalen. Cabaretiers zijn daar heel goed in om te doen en vertellen vaak een verhaal als rode draad door de voorstelling.

Verder vertellen ze ook vaak nested loops. Ik ben een enorme fan van Ronald Goedemondt en hij is ook een meester in het vertellen van Nested Loops.

Nested loops zijn verhalen in verhalen in verhalen. Het ene verhaal begint en wordt niet afgemaakt en een ander verhaal wordt begonnen. Dan wordt dat verhaal ook niet afgemaakt en weer een nieuw verhaal wordt begonnen en zo creëer je het volgende.

Je ziet dat na verhaal 3 bijvoorbeeld een strategie kan worden geïnstalleerd of een goede suggestie kan worden gegeven. Omdat je dan de verhalen weer afmaakt creëer je amnesie voor de suggestie.

In het geval van de cabaretiers houden ze hiermee de aandacht vast en houden ze de mind open want ergens wil je dat het verhaal afgemaakt wordt en blijf je nieuwsgierig naar meer.

Humor en Verhalen

Het vertellen van verhalen is een kunst die je bijvoorbeeld ontdekt in de masterpractitioner bij ons. Humor is daarnaast iets dat je ook kan leren al is dat natuurlijk heel persoonlijk.

Als je beide beheerst dan worden jouw presentaties natuurlijk beter en blijven mensen er langer bij. Als je deze twee geheimen gaat leren beheersen dan kan dat een enorm voordeel opleveren in jouw communicatie met mensen.

Ik hoor graag van je wat jij doet om bij mensen de aandacht vast houden.