Het Metamodel

Het metamodel wordt nogal eens onderwezen op een manier die niet werkt. Het wordt vaak onderwezen als een manier om informatie te verzamelen. Dat is het deels, maar vooral is het een manier om te beïnvloeden. In de themadag voorgesprek ga je het metamodel leren als beïnvloedingstool en niet alleen als informatie verzamelaar.

Wat is het metamodel

Het metamodel is een model dat de taal die wij spreken onderzoekt. Wat zeggen mensen nu echt en wat bedoelen ze precies. Als mens spreken we over onze ervaring. Die ervaring waarover we spreken doen we door middel van taal. De taal is het puntje van de ijsberg.

Als je kijkt naar het model hiernaast, dan zie je dat de ervaring wordt gefilterd. Er wordt informatie weggelaten, gegeneraliseerd en vervormd.
Ook gaat het langs al die dingen die we geloven en die we ons herinneren. Dan pas komt het binnen. De ervaring wordt dus al direct gefilterd.

Dan gebeuren er nog allerlei interne processen en voelen we emoties erbij. Van daaruit handelen we vervolgens.

Als we erover gaan praten over die ervaring dan geven we weer wat er intern afspeelt. In die taal kan je horen wat er allemaal wordt weggelaten, gegeneraliseerd en vervormd. Met het metamodel krijg je inzicht in wat dat dan is.

De oppervlakte en dieptestructuur

De ervaring waar over wordt gesproken noemen we de oppervlaktestructuur. De taal is namelijk het puntje van de ijsberg. Daaronder gebeuren allerlei processen en beslissingen die worden gemaakt voordat er iets wordt gezegd.

Door het stellen van vragen krijgen we inzicht in de dieptestructuur. De structuur van het proces eronder. Wat zijn de vooronderstellingen die worden genoemd. Wat moet je aannemen om de zin te begrijpen.

Bijvoorbeeld deze zin..

De kat zit op tafel

Wat moet je aannemen?

Er is een kat, een tafel en de relatie tussen die twee. Die vooronderstellingen neem je aan om de zin te begrijpen.

Dit is een simpele uitspraak, maar wanneer de zinnen complexer worden dan zitten daar allerlei vooronderstellingen in verborgen. Die komen dus zomaar binnen wanneer je daar niet op bedacht bent.

Wat is de beste vraag om dan te stellen

De beste vraag om te stellen in het metamodel is

Hoe weet je dat??

Dat daagt de grootste generalisatie uit en geeft meer informatie. Ook ben je hiermee direct de ander aan het beïnvloeden. Hoe? Doordat je nu degene dwingt om meer te gaan vertellen over wat er werkelijk aan de hand is. Vaak is wat er onder ligt niet datgene wat er eerst wordt gezegd.

Ga eens hiermee aan de slag en luister naar mensen. Daag ze uit om meer te vertellen door de vraag ‘hoe weet je dat’ en je zal merken dat je veel meer impact gaat krijgen in jouw communicatie met mensen.

Wil je hier alles over leren?

Kom dan naar de themadag ‘het voorgesprek’ en krijg een diep inzicht in de communicatieve processen van mensen.

Laat je reactie hieronder achter!