Page content

voorgesprek

Hoe fijn zou het zijn als je een sessie ingaat met iemand om een probleem op te lossen en het eigenlijk niet eens meer uitmaakt wat je precies doet, omdat je sessie toch al geslaagd is..?!

dat zou natuurlijk fantastisch zijn” zal je nu waarschijnlijk denken.. “maar hoe dan precies?

Veel therapeuten maken nog steeds vaak mee dat de sessie niet precies gaat zoals ze hadden gewild of dat ze er niet zeker van zijn of het gewenste resultaat wel behaald is bij de cliënt. Ook komt het nog regelmatig voor bij velen dat een sessie wél geslaagd lijkt te zijn, maar dat na verloop van tijd het probleem weer bij de cliënt terug blijkt te zijn.

Hoe komt dit nou precies?

De reden hiervoor is eigenlijk vrij simpel, namelijk: het daadwerkelijke probleem is vaak niet opgelost, maar er wordt aan symptoombestrijding gedaan. Niet bewust, want vaak denkt men, zowel de therapeut als de cliënt, dat het probleem ook echt aangepakt wordt, maar blijkt dit na verloop van tijd toch niet het werkelijke probleem te zijn geweest.

Stel je maar eens voor.. iemand komt bij je en zegt tegen jou dat hij hoogtevrees heeft en daardoor als de dood is om zichzelf op grote hoogtes te begeven. Een logische vraag zou wellicht zijn hoelang dit probleem zich al voordoet en of hij dit altijd en overal heeft of alleen op speciale momenten? Als je er per direct vanuit gaat dat wat de cliënt jou vertelt waar is, dan heb je grote kans dat je vaak de plank misslaat bij het oplossen van een probleem.

Gerelateerde afbeelding

vaak heeft het probleem met een onderliggende waarde te maken

Van jongs af aan maken we allemaal een bepaalde ontwikkeling door, waarbij we vaak eerst leren kruipen, dan lopen en praten en vervolgens steeds meer een eigen persoonlijkheid ontwikkelen. Jouw ouders/verzorgers en jouw omgeving spelen hier vaak een grote rol in, waardoor het goed kan zijn dat je voor een groot deel dezelfde denk- en handelswijze als hen hanteert.

Echter, de manier waarop er met je wordt omgegaan, kan er ook voor zorgen dat jij bepaalde waarden creëert voor jezelf die niet per se handig zijn. Als je bijvoorbeeld altijd beschermd bent door jouw omgeving, waardoor ‘veiligheid’ een van jouw belangrijke waarden is, kan dit ervoor zorgen dat je een stuk uitdaging in jouw leven mist, omdat je jezelf beschermd tegen mogelijke ‘gevaren’.

Stel dat je je niet bewust zou zijn van jouw persoonlijke waarde en je zou in bovenstaande situatie toch een keer de uitdaging aangaan; je kiest er bijvoorbeeld voor om een klimhal te bezoeken om samen met een paar vrienden een dagje te gaan klimmen. Het zou dan zomaar zo kunnen zijn dat je halverwege de klimmuur opeens geconfronteerd wordt met jouw waarde, namelijk veiligheid, waardoor er angst toeslaat en jij vervolgens denkt dat je hoogtevrees hebt.

De vraag is nu: heb je dan daadwerkelijk hoogtevrees?

Helaas zien we dat bovenstaande en veel soortgelijke situaties nog steeds veel te vaak voorkomen en dat veel therapeuten zich vervolgens richten op de hoogtevrees (symptoom) in plaats van op de waarde (in dit geval ‘veiligheid’), waar dus de oorzaak van het probleem kan worden aangepakt.

Binnen de hypnotherapie zijn wij gericht op snel en blijvend resultaat, vandaar dat we vooral geïnteresseerd zijn in manieren om bij de oorzaak van een probleem te komen. Een goed voorgesprek is hierbij essentieel voor het resultaat van de sessie.

Tijdens deze onmisbare themadag leer je niet alleen waarom een voorgesprek zo belangrijk, maar ook;

  • hoe een goed voorgesprek eruit ziet
  • welke essentiële vragen je kan stellen om sneller tot de kern van een probleem te komen
  • datgene wat onmisbaar is tijdens een sessie, zonder dát heb je geen enkele kans van slagen
  • waarom ‘rapport‘ zo belangrijk en hoe je dit kunt gebruiken in jouw voorgesprekken
  • wat het geheim is tussen een zeer succesvolle sessie en een onzekere sessie
  • en meer..

Afbeeldingsresultaat voor pretalk

Vele cursisten van Hypnose Instituut Nederland spreken vandaag de dag nog steeds lovende woorden over dit onderdeel van de opleiding, juist omdat een goed voorgesprek ook zorgt voor;

  • meer zelfvertrouwen
  • een betere structuur van de sessie
  • een heldere en eerlijke kijk op het probleem van de cliënt
  • een hogere slagingskans
  • enthousiaste cliënten, die zich serieus genomen voelen

Zoals je je kunt voorstellen gaan de aanmeldingen voor deze themadag altijd vrij hard. Indien je interesse hebt om deze dag bij te wonen, meld je dan op tijd aan, zodat jouw plek veilig is.

Jouw investering voor deze waardevolle dag vol boeiende en interessante informatie is slechts 125 euro. Voor deelnemers aan de online opleiding komen deze kosten te vervallen, mits je nog open themadagen hebt.

Ja, ik meld mij graag aan voor de opleiding zodat ik deze themadag kan volgen.