Hoe straf ik mijn kind? Het liefst met meditatie

Een time out, even op het krukje zitten, in de hoek staan, op de trap zitten. Er zijn allerlei straffen die ouders toepassen voor een moment van rust. Eigenlijk is het al een beetje een moment van meditatie, alleen meestal heeft je kind dat niet door. Die is alleen maar aan het balen dat hij/zij zijn/haar zin niet krijgt.

Om ervoor te zorgen dat je kind straffen zin heeft en hem/haar sterker maakt ga ik in dit blog in op de voordelen van straffen met meditatie.

Als kinderen ruzie maken is dat eigenlijk een moment van grote stress voor het kind. Je kind is wellicht bezig om zijn/haar sociale positie ten opzichte van anderen te bepalen en doordat de vaardigheden van je kind nog niet volleerd zijn kan dit soms lastig zijn. In plaats van praten wordt er al snel gevochten en dan moet je die vechtersbazen maar weer uit elkaar houden.

Je kind dan straffen door hem naar de kamer te sturen om “na te denken” helpt dan niet altijd. De gedachten kunnen bijvoorbeeld gaan naar de frustratie en doordat kinderen zich nog niet helemaal ontwikkeld hebben kan dit de oplossing juist niet zijn.

In plaats daarvan kun je je kind leren om te mediteren. Door de meditatie leert je kind juist tot rust te komen. Dit is een vaardigheid waar hij/zij de rest van zijn/haar leven baat bij kan hebben. Tot rust komen is goed tegen stress voor een test of spreekbeurt en tot rust komen kan helpen om pestkoppen het hoofd te bieden. Koelbloedig blijven is immers veel stoerder dan hysterisch gaan vechten met iemand die je aan het pesten is en ook veel minder leuk voor de persoon die aan het pesten is.

Een basisschool in de V.S. is begonnen met meditatie in plaats van straffen en dat heeft het gedrag van de kinderen ontzettend verbeterd. Het leukste is dat de kinderen ook hun ouders thuis leerden hoe ze moesten mediteren, vooral als ze thuiskwamen na een slechte dag op het werk.

Uit onderzoek blijkt dat meditatie meerdere voordelen heeft namelijk:

  1. Meditatie helpt tegen pijn.
  2. Meditatie verbetert creativiteit.
  3. Meditatie vermindert stress.
  4. Meditatie verbetert het immuunsysteem.

Alle reden dus om je kind te leren om te mediteren.

Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen en jongvolwassenen die een hoge mate van mindfulness hebben een betere kwaliteit van leven ervaren, betere cijfers halen op school en goede sociale vaardigheden hebben.

Daarbij hebben kinderen en jongvolwassenen met een hoge mate van mindfulness minder last van somatische klachten, het opkroppen van gevoelens en problemen en problematisch gedrag.

Opvoeden zonder straffen

Je kunt denken dat dit opvoeden zonder straffen is, maar eigenlijk verpak je de straf gewoon even anders. Daarmee haal je jouw kind nog steeds uit een destructieve activiteit waarvan je niet wilt dat hij die verder ontwikkelt, zoals agressie of woede.

In plaats daarvan leer je jouw kind om emoties te herkennen en om ermee om te kunnen gaan. Een moment om te straffen is eigenlijk een moment om te leren.

Transcendente meditatie als “straf”

De straf, die geen echte straf is, bij ongewenst gedrag kan bijvoorbeeld transcendente meditatie zijn. Je richt een plek in je huis in als meditatiehoek en stuurt je kind daar naartoe als je hem eigenlijk wilt straffen. De meditatiehoek is bijvoorbeeld een plek met prettige warme kleuren, een groot kussen waarop je kind kan zitten of liggen. Een fijne geur door geurkaarsjes of stokjes en met afbeeldingen die de focus tijdens de meditatie kunnen ondersteunen.

Het is de bedoeling dat je kind daar in kleermakerszit gaat zitten en zich probeert te focussen op zijn/haar ademhaling. Als je kind dit lastig vindt is het natuurlijk ook goed dat hij/zij juist gaat liggen en zich dan focust op de ademhaling. Dit kan met de ogen dicht of door zijn/haar blik daarbij te focussen op een punt. Je kunt bijvoorbeeld een leuk plaatje ophangen waar je kind naar kan kijken.

Door de buik ademhalen is de beste manier om de focus te verplaatsen. Als je zit is dit niet iets dat altijd automatisch gebeurt en al helemaal niet als je stress in het systeem hebt. Dit geeft je geest gelijk een taak om zich op te focussen in plaats van blijven hangen in de frustratie waardoor je uiteindelijk bent overgegaan in de “meditatie straf”.

Een opdracht die je je kind mee kunt geven is om gedachten die alsnog opkomen op te schrijven en welke emotie hij/zij daarbij voelt. Na het meditatiemoment kun je met hem/haar praten over die emoties en hoe hij/zij ermee om kan gaan of hiervoor een oplossing kan vinden. Leg er dan ook een notitieboekje en pen of potlood neer.

Als je hier net mee begint kun je ook samen met je kind gaan mediteren. Door zelf kalm te zijn geef je het voorbeeld aan je kind. Je kunt ook op momenten die niets met straf te maken hebben gaan mediteren, op die manier wordt meditatie ook minder snel gezien als straf.

De meeste experts geven aan dat een kind vanaf een jaar of 8 tot 10 kan beginnen met mediteren, als je kind jonger is kan het nodig zijn om je kind een handje te helpen met kalmeren om frustraties onder ogen te komen. Jonge kinderen leven namelijk meestal al in het hier en nu. Als je kind te druk is, is het veranderen van de ademhaling een manier voor je kind om te kalmeren.

Het is ook belangrijk om je kind niet te straffen met meditatie als ongewenst gedrag eigenlijk veroorzaakt wordt door honger of vermoeidheid.

Bij vermoeidheid is liggende meditatie natuurlijk wel de manier om in slaap te vallen.

Als je kind jonger is kan je bijvoorbeeld samen mediteren en hem helpen met een visualisatie die kalmeert. Je kunt je kind ook helpen met de bewustwording van zijn/haar lichaam door hem opdrachten te geven om bepaalde spieren aan te spannen of juist te ontspannen. Door bijvoorbeeld samen met je kind een mindfulness bodyscan uit te voeren en hem/haar te vertellen wat hij/zij moet doen.

Mindfulness meditatie voor verbeterde focus

Naast transcendente meditatie kun je je kind ook helpen met mindfulness meditatie. Als hij bijvoorbeeld klusjes moet doen of huiswerk moet maken. Wellicht denkt je kind tijdens het grasmaaien aan allerlei andere dingen die hij veel liever zou doen en dat is niet echt iets waar hij/zij gelukkig van wordt.

Als je jouw kind juist mindfulness leert help je hem om met zijn aandacht bij het moment te blijven. Het grasmaaien gaat dan wellicht sneller en dit is ook zeker handig tijdens het maken van huiswerk. De stof wordt beter opgenomen en de opdrachten zijn sneller af. Mindfulness is daarmee zeker een middel waar je kind voor moet openstaan om te leren.

Daarbij kan het ook nog helpen om minder verslaafd te zijn aan de smartphone.

De minduflness meditatie kan ervoor zorgen dat je kind in de toekomst taken beter en met meer focus kan uitvoeren. Daardoor kan je kind echt wat leren van het huiswerk en emoties die bijvoorbeeld opgeroepen kunnen worden bij het geven van een presentatie beter in de hand houden.

Yoga voor de fysieke ontwikkeling van je kind

Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen tot 12 jaar baat hebben bij yoga. Dit helpt onder andere bij de fysieke ontwikkeling van je kind. Door de poses van de yoga blijft je kind flexibel en wordt het sterk. Daarbij kan yoga ook helpen bij de motoriek van je kind.

Yoga is een bewegende vorm van meditatie en helpt kinderen, net als de meditatie die hiervoor zijn beschreven, met zelfcontrole, focus, creativiteit en discipline.

Vreemd genoeg heeft vechtsport net zo’n effect. Dus als je een kind hebt dat niet warmloopt voor yoga, dan kun je ook nog altijd karate les overwegen. Hierin is discipline ook van belang en bij karatetraining horen ook poses die vergelijkbaar zijn met yoga en tai chi oefeningen.

Hoe help ik mijn kind en mezelf?

Je kind straffen of opvoeden zonder straf is in sommige gevallen bijna hetzelfde. Uiteindelijk wil je het beste voor je kind en hem/haar helpen om met negatieve momenten in zijn/haar leven om te gaan. Meditatie is een middel om je kind hiermee te helpen. Dit kun je inzetten als straf, maar doordat het niet een straf is die bedoeld is om pijn te doen, maar daarvan te leren kun je het ook zien als een opvoeding zonder straf.

Dus als je je afvraagt “Hoe straf ik mijn kind?” kun je je ook afvragen: “hoe geef ik mijn kind een time-out waar niet alleen ik, maar ook hij/zij wat aan heeft?”

Transcendente meditatie kan dan de straf of time-out zijn voor een moment van rust en mindfulness meditatie kan een manier zijn om je kind te helpen om gefocust te blijven.

Wil je meer weten over mentale technieken voor meer focus en levensgeluk? Kom dan eens naar een seminar of workshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland op deze website.

Bronnen:

An Elementary School Has Kids Meditate Instead Of Punishing Them and the Results are Profound

http://science.sciencemag.org/content/333/6045/959

http://psycnet.apa.org/journals/pas/23/3/606/

http://www.chopra.com/articles/how-to-get-kids-to-meditate#sm.00015kgd8li31e5ptgw14xfbcxd59

http://www.thedailybeast.com/articles/2010/08/03/meditation-techniques-for-children-how-to-calm-your-kid.html

 

Bewaren