Mindfulness voor Moeders: Om echt te genieten van moederschap

Moeder worden is voor veel vrouwen het mooiste moment van hun leven. Je hebt net een wonder verricht en nu mag je gaan moederen. Voor een kindje zorgen verandert je hele leven en dagindeling.

Naast je normale rituelen komt er een ritueel bij om je kind een vaste stabiele basis te geven. Het verzorgen van die stabiele basis is makkelijker gezegd dan gedaan, naast praktische zaken merk je wellicht ook dat moeder zijn een emotionele gebeurtenis is.

Juist om het eenvoudiger te maken om echt te genieten van moederschap ga ik in dit artikel in hoe mindfulness daar een rol in kan spelen.

Mindfulness is een manier om met je gedachten in het hier en nu te zijn. Vooral voor ouders kan dit lastig zijn, want je hebt een schema in je hoofd dat afgevinkt moet worden. Als je bezig bent met het maken van het flesje denk je wellicht al aan de luier die je een paar uur daarna mag verschonen. Of aan andere dingen die niets met het moederschap te maken hebben die je ook nog moet doen.

Met mindfulness zorg je ervoor dat je gedachten minder afdwalen en minder vat op je emoties krijgen. Hierdoor kun je efficiënter het schema afwerken en ben je gelukkiger. Zoals onderzoekers naar gedachten en emoties hebben gezegd:

Dwalende gedachten zorgen voor een ongelukkig persoon.

Doordat je door mindfulness je gedachten minder laat dwalen wordt je automatisch gelukkiger.

Mindfulness voor drukke moeders

Een moeder zijn is nooit makkelijk, maar daarom niet minder leuk, er is altijd iemand die verzorgd moet worden, die hulp met huiswerk nodig heeft of die een ongelukje heeft gehad. Als je kinderen eindelijk naar de basisschool gaan houdt het niet op.

Opeens wil of moet je weer werken, dan moet je ook nog allerlei activiteiten op de basisschool van je kind uitvoeren, zoals tussen de middag oppassen of schoonmaken en je merkt opeens dat je het super super druk hebt.

Het lijkt net of er niet genoeg uren in een dag zitten.

Daardoor komt je kind vaak op de eerste plaats te staan en staat je eigen verzorging op een laag pitje. Dit is erg jammer want daardoor is het lastig om je stressniveau naar beneden te halen.

Door al die drukte en het willen voldoen aan je verplichtingen kun je last krijgen van stress. Dit heeft een negatieve invloed op je bloeddruk, slaap en zelfs je gewicht.

De manier voor drukke moeders om de stress te verminderen is door mindfulness meditatie. Dit kost je maar 5 tot 10 minuten per dag. Dat is ideaal om te doen als je kind net naar bed is gebracht om even helemaal tot rust te komen.

Nu denk je misschien dat je 5 of wel 10 minuten in een kleermakerszit moet ademhalen. Dat is inderdaad wat je kunt doen, maar mindfulness meditatie is juist iets dat je kunt toepassen als je met dingen bezig bent. Als je bijvoorbeeld nadat de kinderen naar bed zijn nog gaat afwassen kun je dit doen met mindfulness meditatie.

Waarschijnlijk denk je tijdens dit soort huishoudelijke taken vaak aan wat anders dan waarmee je bezig bent. Door mindfulness meditatie toe te passen bij een klusje ban je dat soort gedachten uit. Je gaat de klus uitvoeren en die klus heel bewust meemaken.

Je ademt eerst een paar keer diep in en uit en focust je op de ademhaling. Vervolgens focus je je op je taak. Je bent je bewust van het water, van de vlekken die je van de borden en pannen afwast. Van het gevoel van weerstand dat het geeft vlak voordat het weg is. Als je gedachten afdwalen, al is het maar een gedachte over wat je na de was gaat doen, laat je dat gaan en verleg je de aandacht weer naar het afwassen, het water, de geuren en het gevoel van afwassen. Op die manier heb je dan toch tijdens dit kleine klusje 5 tot 10 minuten aan mindfulness meditatie gedaan. Dit is de ultieme manier om te multitasken en te ontspannen.

Minder zorgen maken door mindfulness

Als moeder heb je ook veel zorgen. Ben je een goede moeder, wat vinden andere moeders van wat je doet, is mijn kind wel gelukkig, krijgt mijn kind een fijne toekomst? Allerlei zorgen die je gedurende je moederschap kunnen achtervolgen en ervoor zorgen dat je slechter slaapt.

Deze zorgen kun je weer uitbannen met mindfulness meditatie, zoals hierboven beschreven.

Uit onderzoek ( 1) blijkt ook dat mindfulness voor moeders helpt om stress te verlagen en beter te slapen. In een onderzoek naar moeders die nog borstvoeding gaven aan hun kind bleek dat mindfulness hielp voor het verbeteren van het zelfvertrouwen in het moederschap zelf, de zelfcompassie verhoogd werd en de psychologische stress bij de moeders lager was dan bij moeders die geen mindfulness training hadden gekregen.

De band met je kind verbeteren

Mindfulness toepassen tijdens de opvoeding kan ook de band met je kind verbeteren. Uit onderzoeken naar mindful ouderschap voor kinderen met adhd blijkt dat mindfulness kan helpen om de band tussen ouder en kind te verbeteren.

  • Als je met je kind praat, van welke leeftijd dan ook, hoe vaak komt het voor dat je maar met een half oor luistert?
  • Als je met je kind een activiteit onderneemt, geniet je dan van het moment of ben je al met het volgende van je to-do-lijstje bezig?

Door mindful te zijn in momenten die je samen met je kind hebt kun je de band tussen je kind en jezelf verbeteren. Uit onderzoek bij 65 gezinnen met kinderen tussen de 10 en 14 jaar  ( 2) blijkt dat mindful opvoeden helpt om je kinderen beter “onder controle” te houden en om de band met je kinderen te verbeteren. De onderzoekers geven ook aan dat mindfulness toegevoegd zou moeten worden aan programma’s voor ouders die problemen hebben met hun kinderen.

Bij mindfulness opvoeden gaat het erom dat je met je volle aandacht luistert naar je kind, je je bewust wordt van emoties die opkomen bij interacties met je kind en je zelfregulering leert tijdens dit soort momenten. Dit betekent dat je niet impulsief reageert op wat je kind je vertelt en dat je compassievol en niet oordelend bent in je interactie met je kind.

Dat zijn behoorlijk wat dingen waar je op moet letten tijdens mindfulness om de band met je kind te verbeteren. Mindfulness is ook niet iets dat je in een keer onder de knie hebt, maar oefening baart kunst. Door mindfulness te oefenen zal het steeds beter gaan totdat het automatisme wordt.

Het is bijvoorbeeld erg lastig om geen oordeel te vormen over wat je kind zegt of doet. Iets is al gauw goed of slecht. Waardoor je op de korte termijn beslissingen kunt maken, maar met mindfulness tijdens de opvoeding kun je reageren op een manier die juist voor de lange termijn goed is voor het kind en de band die je met het kind hebt. Juist die lange termijn is zo belangrijk, want je wilt natuurlijk wel dat hij/zij af en toe eens op bezoek komt als hij/zij uit huis is gegaan.

Uit onderzoek ( 3) blijkt bijvoorbeeld dat als het je als ouder er vooral om gaat om controle te hebben over je kind dit niet altijd ten goede komt aan je kind en de relatie op de lange termijn. Die behoefte aan macht staat vaak een warme band met vertrouwen in elkaar in de weg. De controle die je krijgt heeft vaak een korte-termijn effect op geluk, maar doet niet veel voor de lange termijn.

Door mindfulness blijf je je tijdens de interactie met je kind bewust van de behoeften van je kind en kun je daardoor anders reageren op situaties zodat de band tussen jezelf en je kind verbeterd wordt en er aan het vertrouwen wordt gewerkt.

Tijdens die interactie kun je bijvoorbeeld erachter komen dat je kind iets heeft gedaan waar jij niet achter staat. Je kunt dan een oordeel krijgen, zoals dat iets niet goed is, door dat oordeel kun je weer een emotie krijgen, zoals dat je kwaad bent, en daar kun je jezelf dan te veel mee identificeren: Ik ben een kwade moeder, dus nu moet ik boos worden. Met een soort ruzie tot gevolg, al helemaal als je kind niet de wet heeft overtreden. Door het oordeel achterwege te laten, te bedenken wat je kind je verteld en welke behoefte hij heeft kun je kalmer reageren. Je kunt bijvoorbeeld advies geven over de volgende keer als een vergelijkbare gebeurtenis voorvalt in plaats van iets verbieden. Hierdoor blijft er een vertrouwensband en geef je je kind een extra kans.

Wil je meer weten over hoe mindfulness werkt en hoe jij je leven kunt verbeteren? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://link.springer.com/article/10.1007/s00737-013-0337-z

http://link.springer.com/article/10.1007/s10826-009-9304-8

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2730447/