Weer de baas zijn over je kind: 13 Tips
Weer de baas zijn over je kind: 13 Tips
23 mei 2017 
in Tips
6 min. leestijd

Weer de baas zijn over je kind: 13 Tips

Je kindje, jouw eigen mini-me, is een schat. Je doet alles voor jouw oogappel en deze weet precies hoe hij het moet krijgen. In ieder geval in huis en daar heb je misschien soms een probleem mee, maar meestal niet. Helaas snapt je kind niet altijd dat buitenshuis hij/zij toch echt moet doen wat jij wilt en dat een echte woedeaanval hem/haar niet zal helpen. Daarbij kun je je dan ook nog eens druk maken over wat andere mensen hiervan denken.

Om ervoor te zorgen dat jij weer de baas wordt over je kind, in ieder geval in het openbaar, heb ik een leuk blog voor je geschreven.

Emoties de baas worden

In eerste instantie is het bij zo’n woedeaanval belangrijk om zelf kalm te blijven. Kinderen kunnen hun emoties nog niet altijd onder woorden brengen en zijn op zo’n moment vaak overweldigt met emotie.

Het komt voor dat een kind zelfs wil dat jij je net zo slecht voelt als het kind zelf en dat hij/zij daardoor zo super vervelend doet. Hierdoor ervaar jij zelf wellicht inderdaad veel emoties, zoals ongeduld, schaamte, frustratie en angst.

Door te weten waarmee je kind bezig is kun je die emoties al beter van je af schudden en kalmer blijven in de situatie om het kind ook echt te helpen en daarmee jezelf te helpen.

Tip 1: Neem letterlijk afstand

Vertel je kind dat je even weg moet om na te denken en loop dan ook echt even een paar meter weg. Hiermee heb je als voordeel dat je weer tot jezelf kunt komen én dat je jouw kind niet beloont voor zijn/haar vervelende gedrag.

Dit is altijd beter dan echt kwaad worden op je kind. Die negatieve aandacht de emoties van het kind nog erger maken waardoor de woedeaanval ook erger wordt.

Tip 2: Laat je kind weten met welke emoties hij/zij worstelt

Omdat je kind nog niet goed in staat is om emoties te benoemen kun je hier ook een leermoment van maken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je begrijpt dat hij/zij kwaad, teleurgesteld, verdrietig is en hoe die situatie naar die emotie heeft geleid. Maar dat dit soort dingen in het leven nu eenmaal gebeuren en dat hij zijn emoties onder controle moet krijgen om als hij/zij later groot is een fijn volwassen leven te leiden.

Door de kennis over wat hij/zij nu voelt kan je kind ook kalmeren.

Tip 3: Leid je kind af van de situatie

Als het mogelijk is om je kind af te leiden van het probleem dat het ervaart kan dit helpen om hem/haar eroverheen te zetten. Het leven gaat uiteindelijk gewoon door en je kunt niet te lang kwaad, verdrietig of teleurgesteld blijven.

Tip 4: Zoek naar triggers

Heeft je kind regelmatig een woedeaanval? Houd hem/haar dan eens een tijdje in de gaten om triggers van zo’n woedeaanval te achterhalen. Je kunt hiervoor een soort dagboek bijhouden. Wie weet is de trigger het eten dat hij/zij niet lekker vindt, wie weet is het een bepaalde docent die alleen op woensdag werkt die schijnbaar op zijn/haar zenuwen werkt.

Als je weet wat je kind triggert kun je hem/haar helpen om anders op die trigger te reageren. Je kunt er zelfs een leuke oefening van je kind voor maken door hem te confronteren met die trigger en hem/haar kalmeringstechnieken te leren om rustig te blijven als er iets gebeurt waar je kind naar van wordt.

Angst wegnemen bij je kind

Deze confrontatie met de trigger wordt ook vaak toegepast bij het wegnemen van angst met hypnose. Kinderen zijn vaak nog gevoelig voor hypnose en daarom kun je een kind ook goed helpen om met technieken uit de hypnose en cognitieve gedragstherapie weg te nemen.

Tip 5: Confronteer je kind met de trigger

Als hij/zij onrustig wordt van een bepaalde angst voor een voorwerp kun je samen met je kind een lijstje maken van wat hij/zij het engst vindt naar het minst eng (of andersom). Vervolgens kan je kind het minst enge visualiseren en leer je hem dat rustig ademen en contact met je lichaam kan helpen om die angstreactie te onderdrukken.

Tip 6: Help je kind met hypnose of ga naar een hypnotherapeut

Soms kan hypnose ook helpen om de angst weg te nemen met een minimale vorm van regressietherapie zoals ik het volgende meisje in de video help om van haar angst voor spinnen af te komen.

In de video gebruik ik eerst een techniek om haar in hypnose te brengen en vervolgens geef ik een hypnotische suggestie om de angst te laten verdwijnen. De laatste stap om haar bewust uit hypnose te halen en haar arm weer te bewegen is ook erg belangrijk. Voordat je dit zelf doet kun je het beste een workshop of cursus volgen om je kind te helpen met hypnose.

Kind zelfvertrouwen geven

De wereld kan voor kinderen een enge plaats zijn. Soms is dat spannend voor het zelfvertrouwen van je kind. Een spreekbeurt die fout gaat kan zorgen voor faalangst, of juist voor iemand die daarna altijd de beste spreekbeurt ooit geeft.

Tip 7: Geef je kind zelfvertrouwen met hypnotische suggesties

Om je kind te helpen met zijn/haar zelfvertrouwen kun je hem natuurlijk vaak vertellen dat hij/zij geweldig is, maar ook hiervoor kun je gebruikmaken van hypnotische suggesties. Dit doe ik zelf ook bij mijn eigen kinderen.

In deze video induceer ik eerst met een plaktechniek de hypnose waarna ik hem post-hypnotische suggesties geef en hem daarna uit hypnose haal. Je kunt hiervoor naar een hypnotherapeut gaan of je kunt zelf een workshop of cursus hypnotherapie volgen.

Kind opvoeden om zelf de baas te blijven

Men zegt weleens dat je een dorp nodig hebt om een kind op te voeden. Kinderen worden door veel meer mensen opgevoed dan alleen de ouders. Vooral als je kind nog klein is ben jij nog een belangrijke bron van invloed, maar als je kind naar school gaat zijn vriendjes en vriendinnetjes, hun ouders en docenten ook een belangrijk onderdeel van de opvoeding geworden en een deel van het leven van je kind.

Als jouw kind altijd iets wil hebben en jij hem altijd zijn zin geeft, want hij/zij is de baas, kan dit in zijn/haar latere leven tot problemen leiden. Veel ouders vinden het probleem van hun kind ook hun eigen probleem, terwijl je kind toch echt moet leren om zijn eigen problemen op te lossen.

Tip 8: Accepteer geen eis, maar een vraag

Het eerste wat belangrijk is, is dat je kind leert om te vragen naar wat hij nodig heeft in plaats van om te eisen wat hij nodig heeft. Als hij/zij de volgende dag op school een potlood van een bepaalde kleur wil hebben komt hij/zij met vragen een stuk verder dan met eisen. Ook de docent zal je kind een stuk beleefder vinden.

Tip 9: Leg je kind de nieuwe regels uit

Als je kind bepaalde activiteiten alleen met mama of alleen met papa wil doen, zoals het ritueel voor het slapengaan, kun je even een moment met je kind hebben om hem de nieuwe regels uit te leggen. Dat mama en papa nu om en om het nachtritueel hebben. Of dat mama en papa het kind nu om en om naar school brengen.

Tip 10: Leg het concept flexibel uit

Soms gaan dingen niet zoals je wilt en hoe graag we ook alles in het leven plannen, flexibiliteit is gewoon nodig. Door flexibiliteit uit te leggen kun je die term ook inzetten als je op dat moment niet aan de wensen van je kind kunt voldoen. “Ik kan je nu niet voorlezen, je moet even flexibel zijn en dan kom ik straks”.

Tip 11: Laat je kind zelf nadenken over het mogelijke antwoord

Natuurlijk wil je op alles ja zeggen, maar soms is een nee ook nodig. Vraag je kind anders of hij het antwoord al weet. Wellicht wist hij/zij wel dat de vraag net over de grens heen ging, maar wilde je kind dat gewoon even testen. Door je kind zelf de “nee” te laten uitspreken kom je al een stuk verder.

Tip 12: Geef je kind opties

Soms is nee zeggen gewoon niet leuk, geef in plaats daarvan 2 alternatieven waaruit je kind kan kiezen. Dan behoudt hij/zij toch het gevoel van controle, maar blijf jij de baas.

Tip 13: Besef je dat het niet om winnen of verliezen gaat

Je verliest niet van je kind als je toch eens ja zegt. Het is heel normaal om je kind te willen geven wat het nodig heeft. Het gaat om een goede balans vinden in het oplossen van problemen die je kind zelf niet kán oplossen en het oplossen van problemen die je kind zelf wel kan oplossen.

Als je merkt dat je kind juist wel flexibeler wordt en minder vaak dramt en vaker vraagt mag je hem/haar daar een compliment over geven.

Wil je meer leren over hypnose en andere mentale technieken om andere mensen te helpen? Kom dan eens naar een workshop of seminar. Daarnaast kun je ook de opleidingen op deze website bekijken.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/apologies-freud/201301/whos-in-charge-your-childs-emotional-upheavals-and-upsets

https://www.psychologytoday.com/blog/worry-wise/201603/how-take-charge-when-your-child-gets-bossy

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen