Antilopes slikken geen pilletjes...
Antilopes slikken geen pilletjes...
12 maart 2019 
2 min. leestijd

Antilopes slikken geen pilletjes...

Op de savanne loopt een jonge antilope te smikkelen van de blaadjes van de bomen. Hij dwaalt steeds meer af van de kudde, zijn bescherming, zijn houvast. Dat heeft hij niet echt in de gaten.

Wat hij ook niet in de gaten heeft, is dat er in het hoge gras aan de rand van de savanne, het jachtluipaard hem allang heeft gespot. Jachtluipaarden hebben maar een minuut om op volle snelheid hun prooi te pakken. Anders branden ze op. Één minuutje voor een kans om te eten vanavond.

De antilope dwaalt steeds meer af en het jachtluipaard ziet haar kans schoon. Ze cirkelt om de antilope heen en begint snelheid te maken. De antilope heeft het door.

Het is te laat… 

Het jachtluipaard grijpt hem, bijt hem in zijn nek en sleept hem mee. De antilope heeft drie opties, zoals wij allemaal hebben.

–      Freeze

–      Flight

–      Fight

In die volgorde ook. Hij speelt dood en het lukt. Het jachtluipaard sleept hem naar de plek waar de rest van het gezin is. De welpjes spelen lekker en horen mama roepen: ‘Het eten is klaar. Kom op jongens voordat hij koud wordt. Koude antilope is niet lekker.’

‘Even het potje afmaken mam!’

‘Kom op nou jongens, eten…’

De antilope ziet zijn kans schoon. Hij begint te schudden. Heb je dat wel eens gezien? Zo schudden beesten trauma van zich af. Zo komen ze uit die ‘freeze’ stand. Als hij uitgeschud is, wat hooguit een paar seconde is, sluipt hij weg en rent naar de kudde.

De antilope is gered. De luipaarden hebben geen eten. Zo gaat dat.

De volgende dag breekt aan. De antilope gaat weer naar de savanne. Is op zijn hoede dus blijft dichter bij de kudde. Hij heeft de trofeeën nog in zijn nek staan, dus hij kijkt wel uit.

Maar moet hij pilletjes slikken tegen de angst? Ehm, nee. Moet hij cocablaadjes gaan snoepen verderop in het bos? Een afspraak maken met de psychiater voor zijn PTSS? Liggend op de divan in het beukenbos bij de antilopepsychiater? Praten over zijn verleden, over zijn trauma’s?

Nee, hij heeft het al van zich afgeschud. Zo doen zoogdieren dat en dat kunnen wij ook. Ook wij kunnen het van ons afschudden, alleen als wij iets meemaken op vierjarige leeftijd en we bevriezen, dan kan het jaren duren voordat het veilig genoeg is om te ontdooien als het ware.

Zeker als je woont bij de jachtluipaarden thuis…

En als je uit huis bent en het is in wezen veilig, dan ben je zo gewend aan het gevoel dat je niet meer weet hoe je het van je af moet schudden. De antilope was een paar minuten bevroren. Jij misschien wel twintig jaar. Dat is het grote verschil.

Dat wil niet zeggen dat je het niet van je af kan schudden. Want doe je het niet? Dan kan je het zelfs doorgeven aan je kinderen.

Wij gebruiken dit natuurlijke mechanisme in hypnose om mensen uit die bevroren stand te halen. Lifechanging is dat voor die mensen. Het is geen stoornis of iets dat je hebt. Je hebt jezelf bevroren een keer en wanneer je dat ontdooit dan is het klaar. Zou een hoop pilletjes schelen. Simpel? Ja. Makkelijk? Nee, maar zeker te doen.

In hypnose spoor je het vaak sneller op maar dan moet je dat wel kunnen. Hypnose leren kan al in twee dagen. Kijk hier eens voor meer info.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen