Beslissingen nemen: Tips om snel de juiste beslissingen te nemen

Het nemen van beslissingen is de ene keer lastiger dan de andere keer. Want soms is de beslissing wat belangrijker, omdat het over meer gaat dan het avondeten. Het gaat over het verloop van de rest van je leven. Het gaat over het werk dat je doet, het gaat over de relatie die je hebt en hoe jij je kinderen het beste kunt helpen om het meeste uit het leven te halen.

Wat is een beslissing nemen?

Maar wat betekent het nu om een beslissing te nemen? Wanneer je een besluit neemt, maak je een keuze om iets te doen.

Je staat bijvoorbeeld voor een keuzemoment in je leven, zoals wel of niet doorgaan met je relatie of je baan. Je hebt allerlei opties, en dat kunnen er meer zijn dan ja of nee.

Je kunt een relatie verbreken, verdergaan of verdergaan onder bepaalde voorwaarden (zoals relatietherapie).

Je kunt van baan veranderen of je kunt verdergaan met je werk of verdergaan onder bepaalde voorwaarden (zoals een loonsverhoging).

Als je dan die keuze hebt gemaakt, betekent dit ook dat je alle andere opties laat gaan en volledig voor die keuze gaat.

Fases van het nemen van een beslissing

Er zijn 4 fases die je doorloopt als je een beslissing moet gaan nemen[1], namelijk:

Fase 1: Je bent je bewust van een probleem of zoekt een probleem waarvoor je een keuze kunt maken.

Fase 2: Je bepaalt welke opties er zijn om uit te kiezen.

Fase 3: Je bepaalt van elke optie wat de mogelijke gevolgen zijn en of die wel of niet gewenst zijn.

Fase 4: Je maakt een keuze en zet de stappen die bij die keuze horen om te zien of de gevolgen goed zijn ingeschat.

Iedereen verloopt deze fases op zijn eigen snelheid. Dit hangt natuurlijk ook af van het soort beslissing dat je maakt. Iets voor het avondeten bedenken gaat bijvoorbeeld sneller dan een keuze maken voor je studie.

Het leuke is dat je brein actief kan blijven met het proces van beslissingen maken terwijl je met totaal wat anders bezig bent[2]. Je onderbewuste blijft dus bezig met je beslissing, ook als jij bezig bent met het eten koken.

Het nemen van moeilijke beslissingen

Het nemen van moeilijke beslissingen is onder andere zo lastig omdat emoties ontzettend belangrijk zijn voor het keuzeproces. Hoe grootser de impact van de beslissing, hoe emotioneler en hoe moeilijker hij is om te maken[3].

Beslissingen maak je eigenlijk op basis van 2 zaken:

  1. Het vermijden van pijn
  2. Het krijgen van positieve gevoelens

Bij het vermijden van pijn maak je bijvoorbeeld een beslissing om spijt of schuldgevoel te voorkomen.

Bij het krijgen van positieve gevoelens maak je een beslissing om blij van te worden. Om gelukkiger te zijn.

Je hoeft je hiervan niet eens bewust te zijn.

Als je beslissingen meestal juist voor meer pijn en meer ongeluk zorgen is dit vaak een teken dat je misschien mentaal een stoornis hebt.

Als je het besluit eenmaal hebt gemaakt, de stappen hebt gezet en de gevolgen hebt ondervonden leidt dat ook weer tot emoties. Die kunnen soms anders zijn dan je had verwacht.

Emoties die je beslissingen beïnvloeden

Er zijn een aantal emoties die je beslissingen positief of juist negatief beïnvloeden.

Angst is bijvoorbeeld een emotie die ervoor zorgt dat je minder risico neemt, terwijl meer risico juist voor een lucratievere uitkomst zorgt.

Dankbaarheid is een emotie die ervoor zorgt dat je sneller geld geeft, ook al heeft dit nadelen voor jou.

Toch betekent dit niet dat emoties nadelig zijn voor je beslissingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die een hersenbeschadiging hebben waardoor ze sommige emoties niet meer voelen juist te veel risico nemen. Dit kon niet verklaard worden door de ratio, alleen door het ontbreken van de emoties. Hierdoor is het voor ze lastig om reële risico’s voor reëel aan te zien.

Daarnaast kunnen ervaringen uit je verleden ook beslissingen die je nu maakt beïnvloeden. Ook al maak je een beslissing die niets met die ervaring uit het verleden te maken heeft.

Je stemming en het maken van beslissingen

Emoties hebben dus invloed, maar ook je stemming op het moment dat je een beslissing moet maken heeft invloed op hoe jij de gevolgen van je beslissing inschat.

Heb je bijvoorbeeld een goed humeur? Dan is de kans groot dat je alles positief inziet.

Heb je een slecht humeur? Dan zie je alles negatiever in.

Een leuk observatie is dat zelfs het weer invloed heeft op je beslissingen. Zo is uit resultaten van de financiële markten gebleken dat op zonnige dagen er meer gehandeld wordt dan op regenachtige dagen. Mensen schatten dan de kans op dat een aandeel het goed zou doen beter in. Zelfs voetbaluitslagen hadden invloed op de aandelenmarkt.

Hypnose om negatieve onbewuste invloeden op keuzes te verwijderen

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat emotionele factoren die invloed hebben op de beslissingen die je maakt. Vooral een gebeurtenis uit het verleden wil je liever niet laten interfereren met huidige beslissingen als dit niet relevant is.

Hypnose kan je dan helpen om gebeurtenissen uit het verleden op een andere manier te zien waardoor ze je niet meer blokkeren om een beslissing te maken. Niets doen is uiteindelijk ook een beslissing, alleen dan niet zo bewust.

De manier waarop hypnose dit kan doen is met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment die belangrijke beslissingen op een negatieve manier beïnvloedt. Dit moment heeft bijvoorbeeld voor ongezonde overtuigingen gezorgd.

Als je dan in hypnose teruggaat naar dat moment dan doe je daar wat mee. Dit is voor iedere persoon verschillend, omdat niemand hetzelfde leven leidt.

Vervolgens loop je de momenten langs naar het nu die ook beïnvloed zijn door dat moment. Dit zorgt ervoor dat je het patroon doorbreekt wat zorgt voor ongewenste invloed op je beslissingen.

Hypnose tegen angst voor het nemen van beslissingen

Als je last hebt van een angststoornis is de kans ook groot dat je bang wordt van het nemen van beslissingen. De verantwoordelijkheid voor het maken van de keuze valt je zwaar en wellicht ben je bang dat je beslissing leidt tot falen. Iets dat faalangst ook niet ten goede komt.

Uit onderzoek blijkt dat hypnose werkt om de angst voor het nemen van beslissingen weg te nemen[4]. Dit wordt vaak uitgevoerd in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Met als doel dat je jezelf kunt kalmeren, je zorgen kunt verlagen, je interne bronnen kunt aanspreken en meer hoop hebt voor een betere toekomst.

Trucjes om sneller beslissingen te nemen

Soms wil je gewoon sneller beslissingen maken. Er zijn een paar trucjes voor dit soort momenten.

Kop of munt

Dit is eigenlijk mijn favoriete manier om een beslissing te maken, als je niet helemaal zeker weet wat je wilt. Je moet dan wel nog maar 2 opties hebben om uit te kiezen.

Die opties koppel je aan de kop of munt. Je gooit de munt op en legt hem op je hand. Dan heb je een uitslag. Ben je nu helemaal blij? Dan is dat de goede beslissing.

Denk je toch “Shit, ik wilde die andere”, dan kies je alsnog voor die andere.

Dan maak je altijd de juiste beslissing.

Maximaal 30 seconden nadenken

Een andere manier om jezelf te trainen om sneller beslissingen te maken is om jezelf een deadline van 30 seconden te geven. Dit is ideaal als je in de supermarkt niet weet wat je mee wilt nemen of als je in een restaurant zit en iets van de menukaart moet kiezen. Als je alles hebt gezien geef je jezelf 30 seconden en maak je je besluit.

Door dit vaker te doen merk je dat je ook in andere delen van je leven, zoals op je werk, sneller wordt in het maken van goede beslissingen.

Zoals je hebt gezien is het maken van beslissingen een emotionele aangelegenheid en gebeurt er ook nog eens heel veel in het onderbewuste. Hypnose kan je daarom heel goed helpen met het verbeteren van het maken van beslissingen. Dit komt omdat hypnose je kan helpen met je humeur, het wegnemen van belemmerende overtuigingen en ervoor zorgt dat jij de toekomst rooskleuriger inziet, wat de uitkomst van je beslissing ook is.

Wil je weten hoe hypnose precies voelt en werkt? Kom dan eens naar een hypnose playshop. Daar leer je direct mensen onder hypnose te brengen en ervaar jij ook hoe het is om onder hypnose te zijn.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. Dan leer je niet alleen iemand onder hypnose te brengen, maar ook belangrijke technieken die je kunt gebruiken om jezelf en anderen te helpen als ze eenmaal onder hypnose zijn.

[1] https://www.coursehero.com/file/p1cjq10/Four-phases-of-decision-making-proposed-by-Herbert-Simon-1-Intelligence-find/

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/BF03379735

[3] https://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev-psych-010213-115043

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2018.1458594