Page content

Effectief NLP

Wellicht heb je tegenwoordig weleens of vaker gehoord van NLP, oftewel Neuro Linguïstisch Programmeren (taal van de hersenen). Steeds meer mensen ontdekken de kracht van taal en de vele, vaak simpele en effectieve, methodes om o.a. veelvoorkomende angsten op te lossen.

“Als er geen taal zou bestaan, dan zouden we ook geen problemen kennen”

Heb jij er weleens bewust over nagedacht op wat voor manier jij je woorden kiest en waarom je op het ene moment meer gedaan krijgt dan het andere moment? De geheimen die er in onze taal verborgen zitten, bevatten een schat aan informatie, waarmee jij jouw leven precies zó kan creëren zoals jij dat wil.

Geweldig toch?! 

Klopt, dat is het inderdaad, maar voordat je zomaar een taal-kunstenaar kan worden en je jouw leven meer ‘kleur’ kan geven, dien je eerst een aantal principes goed te snappen.

Waarbij taal de basis is van NLP, werken we ook met veel verschillende oefeningen, elk weer gebaseerd op de principes van onze hersenen. Om bestaande patronen te doorbreken is het namelijk van groot belang dat je eerst leert op wat voor manier wij bepaalde patronen creëren en opslaan in ons brein, om vervolgens deze patronen te kunnen doorbreken, vervormen en herprogrammeren, zodat ze wél goed voor je werken.

Want hoe komt het toch dat we allemaal hetzelfde kunnen meemaken, maar toch allemaal een andere perceptie kunnen hebben op diezelfde situatie of gebeurtenis?

Filters

Afbeeldingsresultaat voor brainfilters

Dit komt voornamelijk door onze filters en de manier waarop we naar de werkelijk kijken.

Stel, twee broers zitten beide achterin een auto, waarbij hun vader, die aan het stuur zit een slokje teveel op heeft. Plots komt er een vrachtwagen om de hoek aangereden, die de bocht net even te ruim neemt, waardoor vader, met zijn vertraagde reactievermogen, niet meer op tijd kon uitwijken. De auto wordt geraakt en komt in een slip terecht, waarbij de auto vervolgens hard met de voorkant tegen een boom knalt en vader op slag dood is. Beide broers zaten goed vast in de gordel en komen er zonder enig schrammetje vanaf…

Een zeer tragisch ongeval, wat zeker bepalend voor je leven kan zijn.

Enkele jaren later worden de twee broers geïnterviewd, waarbij wonderbaarlijk genoeg blijkt dat ze flink uit elkaar zijn gegroeid, een aantal heftige ruzies met elkaar hebben gehad en één van de twee zwaar aan de drank bleek te zitten.

Hoe is dit toch mogelijk?” zullen sommige mensen denken. “Juist na zo’n heftige gebeurtenis zou je denken dat je als broers dichter naar elkaar toe groeit, elkaars steun nodig zal hebben en het verlies van je vader samen zal delen.

Echter, na dit interview bleek dat één van de broers zijn vader niet kon vergeven dat hij gedronken had die avond, waarbij hij het zijn overleden vader ook nog eens kwalijk nam dat hij zijn beide zoons in gevaar had gebracht. Deze intense woede, gecombineerd met verdriet en onbegrip, zorgde ervoor dat hij zelf aan de drank ging en dit zijn manier werd om de pijn te verdoven. 

De andere broer daarentegen, heeft de eerste paar maanden na het ongeluk hulp gezocht, heeft zijn vader vergeven en een manier gevonden om deze tragische gebeurtenis om te zetten in kracht, waarna hij een speciaal programma voor de plaatselijke gemeente bedacht om te voorkomen dat automobilisten met drank op achter het stuur gaan zitten. De naam van deze tweede broer was Bob, wat inmiddels uitgegroeid is tot een bekend begrip in het hele land, te herkennen aan de gele sleutelhanger en de vele alarmerende borden langs de snelweg.

Afbeeldingsresultaat voor bob sleutelhanger

Maar hoe kan het toch dat twee broers, uit hetzelfde gezin, na precies dezelfde gebeurtenis, beide zo anders reageren?

Het antwoord ligt hem in de betekenis die aan de gebeurtenis wordt gegeven, dat is hetgeen wat bepaalt hoe je over dingen denkt en hoe je met bepaalde situatie om kan gaan.

 

“It’s not what happens, it’s what you do that determines your future!”                  – Jim Rohn

 

Het fascinerende is dus dat jij zelf altijd in de hand hebt hoe je ergens over denkt en hoe je ergens mee omgaat. Waar het echter lastig begint te worden is als de emoties om de hoek komen kijken, want voordat je eenmaal weet hoe je daar mee kunt omgaan…

…of zou daar soms ook een manier voor zijn?

Sinds 1984 is er een nieuwe stroming van NLP ontwikkeld, door de grondleggers John Grinder en Carmen Bostic Clair. Wij noemen het Effectief NLP.

Effectief NLP is speciaal ontstaan om nóg effectiever problemen op te lossen, waarbij het onmogelijk is dat veranderingen ‘gesaboteerd’ worden of mogelijk gestuurd worden, zoals in het oude NLP nog wel eens wil gebeuren.

Door een geheel onbewust proces, worden er veranderingen in het brein en de fysiologie gemaakt, waardoor deze zeer sterk en blijvend zijn.

Effectief NLP bestaat uit veel verschillende oefeningen, ook wel ‘Games’ genoemd, waarbij in het dagelijks proces de cliënt zorgvuldig wordt begeleidt door de therapeut.

Vanuit Hypnose Instituut Nederland hebben wij de privilege om met s’werelds jongste NLP trainster Farah Lutvica samen te werken, die dan ook met veel plezier en enthousiasme deze unieke 2-daagse Masterclass verzorgd. Farah is persoonlijk opgeleid door John Grinder en neemt je mee in een aantal zeer effectieve oefeningen, waarbij jij leert hoe je jouw cliënt op een unieke en aanvullende manier kan helpen.

Verder zal je gaan leren hoe je:

  • snel en effectief blijvende veranderingen creëert
  • altijd een oplossing hebt voor ieder probleem
  • geen woorden nodig hebt voor een werkelijke ‘change’
  • om kan gaan met ‘de magische cirkel’
  • dmv fysiologie direct iemand kan veranderen
  • en veel meer…

Gezien de grote vraag naar Effectief NLP in Nederland en het slechts geringe aantal trainers, adviseer ik je om jouw plek gelijk veilig te stellen, omdat we vanwege de speciale oefeningen slechts een beperkt aantal deelnemers kunnen toelaten.

Jouw investering voor deze 2-daagse Masterclass is €399 incl. BTW. Indien je je aanmeld vóór 10 januari 2018, dan geldt er een vroegboekkorting van €100 en betaal je slechts €299 incl. BTW voor 2 dagen.

 

Meld je hier aan om jouw plek veilig te stellen: