Page content

NHR Gevoels omdraai techniek

Afbeeldingsresultaat voor vlinders in mijn buik

“het is alsof mijn maag omdraait..”  of  “ik heb vlinders in mijn buik!”, vinden wij doorgaans hele normale uitspraken. Bijna iedereen snapt wat hiermee bedoeld wordt en kan zich hier zelfs een bepaald gevoel bij voorstellen.

Gek eigenlijk, want natuurlijk draait je maag niet echt om of vliegen er geen echte vlinders in je buik, zelfs niet als je in een achtbaan zit of smoorverliefd bent op die nieuwe vlam..

maar hoe komt het dan dat we vaak precies weten wat voor gevoel er hoort bij dit soort uitspraken?

Nadat Richard Bandler in de jaren ’70 Neuro Linguïstic Programming (NLP) bedacht en hier veel succes mee had, kwam hij er enkele jaren later achter dat de grootste veranderingen in ons brein, vooral gemaakt worden door de onbewuste effecten van taal. Als snel begon hij zijn methodes hierop aan te passen, waarop de nieuwe term Neuro Hypnotic Repatterning (afkorting NHR) onstond.

De resultaten die hiermee behaald werden waren verbluffend en al snel werd voor veel mensen duidelijk dat ons brein blijkt te werken op basis van patroonherkenning. Dé manier om snel en effectief te veranderen bleek dan ook om de patronen in ons brein te veranderen, wat we repatterning noemen.

Deze ontdekking wordt Richard Bandler tot op de dag van vandaag nog altijd in grote dank afgenomen, want hierdoor worden er dagelijks nog steeds vele mensen bevrijd van nare gevoelens, die vaak onnodig blijken te zijn.

voorval – toeval – patroon

Maar wat bedoelen we nou precies met patronen? en klopt het dat ons brein altijd op dezelfde manier informatie verwerkt? 

We kennen allemaal de uitspraak ‘oefening baart kunst’, wat zoveel betekent als ‘des te vaker je iets doet, des te beter je wordt’. Dit principe is absoluut waar en geldt voor bijna alles wat we doen. Ons brein werkt eigenlijk op precies dezelfde manier en zoekt altijd naar herkenning.

De eerste keer dat iets gebeurt of voorkomt, spreken we van een voorval. We hebben dit nog niet eerder meegemaakt en ons brein dient dus creatief te zijn in het vinden van een oplossing of antwoord op dit voorval. De tweede keer echter, als deze zelfde situatie of gebeurtenis zich herhaalt, dan herkent ons brein dit en spreken we van toeval. Het is pas één keer eerder voorgekomen en ons brein heeft direct al de neiging om precies zo te reageren als de eerste keer. Merken we op dat deze situatie of gebeurtenis een derde keer voorkomt, dan is dit inmiddels zo herkenbaar voor ons brein geworden en noemen we dit een patroon.

Maar waarom werkt ons brein graag met patronen? 

Dit heeft vooral te maken met een van de basisbehoeften welke het brein graag wil vervullen, namelijk ‘veiligheid‘. Ons brein is gemaakt om te overleven en zoekt daarom continue naar herkenning, zodat het weet hoe het moet reageren in bepaalde situaties. Daarnaast wil ons brein het liefst zo min mogelijk energie verspillen en zal het daarom altijd naar de makkelijkste oplossingen zoeken.

We hebben onszelf daarom geleerd om zo snel mogelijk dingen te kunnen herkennen, zodat we sneller gevaar zien aankomen, sneller kunnen anticiperen en we zo min mogelijk energie verbruiken.

Er zijn verschillende manieren waarop we snel iets herkennen. Waar we in therapie bijvoorbeeld veel mee werken zijn de volgende drie:

  • vormen
  • kleuren
  • symbolen

Afbeeldingsresultaat voor gevoel kleur

Als je weet hoe je door middel van deze drie manieren een patroon van iemand kan doorbreken, dan heb je een zeer krachtige tool in handen.

Tijdens de themadag NHR ga je o.a. leren hoe je dankbaar gebruik kan maken van de taal van ons brein en ga je ook leren hoe je;

  • binnen enkele minuten iemand kan afhelpen van een slecht gevoel of een negatieve emotie
  • van een slecht gevoel een goed gevoel kan maken, zonder dat een cliënt onder hypnose is
  • overal en iedereen blij kan maken door een simpele techniek
  • goede gevoelens kan stapelen en welk geweldig effect dit heeft op iemand
  • iemand op magische wijze kan verwonderen..
  • en meer..

 

Kan jij niet wachten om te goochelen met gevoelens en sta jij ook zo te popelen om binnen één dag deze geweldige technieken te leren?

Ja, ik meld mij graag aan voor de opleiding zodat ik deze themadag kan volgen.