Sprakeloos tv programma over stotteren slaat nergens op
Sprakeloos tv programma over stotteren slaat nergens op
25 november 2013 
3 min. leestijd

Sprakeloos tv programma over stotteren slaat nergens op

Stotteren. Veel mensen lopen hiermee rond. Meer dan 175.000 mensen lopen er heel lang mee rond en denken dat het niet opgelost kan worden. Zeker als Arie Boomsma begint over een stoornis in de hersenen en dat je er nooit meer vanaf komt. Maar is dat echt zo? Kan je er echt nooit meer vanaf van dat stotteren?

Wat is Stotteren

Als je nu eens kijkt en luistert naar iemand. Iedereen hakkelt weleens, te snel iets willen zeggen of 2 dingen tegelijk willen zeggen waardoor het er ook niet soepel uitkomt. Of je bent wat verlegen en je overdenkt dingen waardoor je niet meer weet wat je wilt zeggen of dat je ervoor schaamt.

Hoe ontstaat stotteren? Stotteren ontstaat meestal tussen 2 en de 5 jaar. De periode dat kinderen gaan praten. Uit onderzoek blijkt het zo te zijn dat het ook een stuk erfelijk kan zijn. Maar daarnaast zijn er onder andere neurobiologische, gedragsmatige, emotionele en omgevingsfactoren die een rol spelen. Hoewel het lichamelijk kan zijn, blijken toch de meeste oorzaken van stotteren psychologisch te zijn.

Dat blijkt ook uit de praktijk zo te zijn. De meeste mensen en met name jonge mannen die stotteren blijkt het vaak rond hun 7e levensjaar ontstaan te zijn. In de hele wereld zijn er ongeveer zo’n 60 miljoen mensen die stotteren. In Europa zijn er dat ongeveer 3, 7 miljoen mensen. In Nederland en België zo’n 275.000 mensen waarvan we het weten dat ze ook problemen hebben met stotteren. In Nederland dus 175.000 mensen en in België ongeveer 100.000 mensen.

Sociale angst?

Het is weliswaar ook interessant om te weten dat stotteren vaak te maken heeft met een sociale angst en/ of fobie. Ook zijn de meeste stotteraars, dat blijkt ook in de praktijk hele snelle denkers. Hun denkproces is een stuk sneller dat de gemiddelde persoon waardoor ze al een stuk verder zijn in bijvoorbeeld een gesprek waardoor ze meer niet uit de woorden kunnen komen.

Het stotteren, over het algemeen hoor je wel, maar de meeste mensen stotteren niet bij elke zin of bij elk woord. Sommige zijn zo handig geworden in het “verbergen” van het feit dat ze stotteren dat het niet opvalt. Ze leren bepaalde woorden of letters te vermijden waardoor je niet eens realiseert dat iemand eigenlijk een stotteraar is. Er zijn ook mensen die bij elk woord en/ of elke zin stotteren. Maar die komen minder vaak voor.

Een manier om iemand te helpen bij het stotteren is logopedie. Bepaalde ademhalingsoefeningen worden de stotteraars ook geleerd. Echter zit er wel een nadeel aan. Iemand is zo bezig hoe die ademhaalt dat die persoon helemaal op is elke dag in de avond. Vaak blijkt dat ook niet te helpen omdat de oorzaak ontstaan is door wat anders.

Hypnotherapie bij stotteren

Wat wel heel goed werkt en ook is gebleken in de praktijk is hypnotherapie. Door de echte oorzaak te achterhalen en deze te transformeren blijkt in sommige gevallen al genoeg te zijn. Het is namelijk een onbewust automatisch programma geworden dat ergens is ontstaan. Wanneer je die opspoort dak kan het stotteren zo weg zijn.

Daarnaast leer je de mensen ook weer zelfvertrouwen te hebben in zichzelf. Gecombineerd door te gaan praten met hun “handen” zijn de meeste mensen met stotteren na 2 tot 6 sessies er van af.

Er zijn ook uitzonderingen, want er zijn namelijk mensen die dankzij hypnotherapie van hun stotteren af kwamen met slechts 1 sessie. Dus het kan heel snel gaan. Het is wel goed te realiseren dat het meestal een traject is wat tijd nodig heeft. Maar stotteren kan heel goed worden opgelost met hypnotherapie.

Hieronder een reactie van iemand:

Hallo

Ik ben Glenn van der Burg en ben nu 20 jaar.
Ik stotter al zo lang ik mij dat kan herinneren.

Ik ben vroeger toen ik in groep 3 zat naar logopedie geweest maar dat hielp niet.
Jaren later ben ik naar Amsterdam geweest bij het Del Ferro Instituut.
Daar leer je in 10 dagen hoe je moet ademen en oefeningen moet doen om van je stotteren af te komen.
Je moet eigenlijk altijd als je wil praten nadenken , hoe je ademt en hoe je de zin wil zeggen dus je zin in jezelf goed voorbereiden.
Dat blijkt in het dagelijkse leven niet te lukken.

Vroeger stotterende ik heel erg maar nadat ik in Amsterdam ben geweest werd dat wel iets minder.

Maar als ik heel zenuwachtig ben stotter ik best wel veel.
In de maatschappij is dat best heel lastig maar ook met andere dingen zoals met andere en vreemde mensen praten.

Een paar weken geleden hoorde ik Edwin Selij op de radio en ik dacht.

DAT MOET IK DOEN.

Ik ben vanmorgen geweest en Sten Turk heeft mij gehypnotiseerd.
Binnen 10 minuten was hij als klaar en ik praatte gewoon zoals iedereen.

Ik sta er nog versteld van., ik bevat het gewoon niet.

Had ik dit maar 15 jaar geleden gedaan.
Dat had dat veel problemen gescheeld, want je wordt als kind toch heel veel gepest als je iets anders ben dan andere.
Maar ook de maatschappij is hard, op mijn vroegere werk deed mijn chef mij gewoon na, in de mom van het is een grapje, moet je tegen kunnen.
Dat is echt er makkelijker gezegd dan gedaan.

Dus als iemand stottert, laat je hypnotiseren.

ECHT DOEN.

Het helpt echt.
En ik kan het weten.

Glenn van der Burg

Wil jij dat ook? Maak dan een afspraak

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen