Therapeutische relatie: Invloed van je therapeut op genezing

De therapeutische relatie die je hebt met je therapeut of coach is erg belangrijk voor het effect van de therapie of hulp die je krijgt. Niet alleen wat jij gelooft is namelijk van belang voor je therapie, wat de therapeut gelooft is ook van belang voor het effect van de therapie. Dit gaat namelijk van invloed zijn op je therapeutische relatie.

Bedenk maar eens hoe jij je voelt als je praat met een therapeut die er geen vertrouwen in heeft dat jij met behandeling geneest van je probleem. Of dit nu een trauma, depressie of slapeloosheid is.

Dat voelt niet goed en dat slurpt direct energie.

Dus dan kun je het beste meteen weggaan. Want een therapeut die niet gelooft dat je van je probleem af kunt komen, daar heb je helemaal niets aan.

Therapeutische relatie: Iemand die in je gelooft

Je wilt juist een therapeut die gelooft dat jij wel van je probleem af kunt komen. Daargelaten dat jij zelf er ook vanaf wilt komen.

Als je er niet vanaf wilt en vooral bevestiging wilt dat het allemaal slecht is, kies dan iemand die zegt dat je nooit beter wordt en ermee moet leren leven.

Maar als je dat niet wilt, als jij je niet slecht wilt voelen, ga dan hulp zoeken van iemand die wel in je gelooft en die gelooft dat jij het kan. Iemand die gelooft dat mensen zelfredzaam zijn en dat mensen van nature goed en prima zijn. Iemand die gelooft dat jij je blij, vrij en vrolijk kunt voelen ongeacht wat je hebt meegemaakt.

Want die therapeut of coach heb je nodig.

Want als de professional het al niet gelooft, hoe moet jij er dan in geloven? Je kunt natuurlijk de uitzondering zijn die rebels is tegen het idee dat je iets niet kunt en dat je dan gaat bewijzen dat je het wel kunt, maar dat kost heel veel energie.

Uit onderzoek blijkt ook dat cliënten van therapeuten letten op de kwaliteit van de therapeut zelf (zeg maar de vaardigheden), empathie, de mate waarin de therapeut rekening houdt met de cliënt en de onvoorwaardelijkheid van de therapie van belang zijn om vertrouwen te gunnen aan de therapeut[1].

Dat gaat natuurlijk veel makkelijker als de therapeut in je gelooft en je niet dwingt om iets te doen wat je niet wilt.

Het is veel fijner als mensen in je geloven. Als je dit niet haalt uit je omgeving, als er niemand is in je omgeving die in je gelooft, dan moet je op zoek gaan naar mensen die wel in je geloven.

Als je dan iemand ervoor betaalt, dan moet die persoon wel in je geloven. Hij moet dan geloven dat jij van je probleem af kunt komen, dat jij het kunt tackelen.

Dit is ontzettend belangrijk voor de therapeutische relatie.

Jij bent niet je probleem

Heel vaak zie je dat het anders gaat. Mensen worden vaak geïdentificeerd met het probleem. Je hebt angst, je bent je angststoornis, je bent depressief. Alsof dat het enige is wie jij bent.

Maar als dit maar vaak genoeg wordt herhaald, dan ga je het geloven.

Dan denk je: “Ja, maar ik ben ook gewoon depressief.”

Je hebt daar ook bewijs voor. Op een gegeven moment wordt dat geloof steeds meer de realiteit. Vaak is het al realiteit dat je je niet goed voelt.

Dan wordt vervolgens ook nog eens bevestigd dat dit zo is en dat je er niets aan kunt doen.

Het is je overkomen. Het zijn je genen. Het is erfelijk, je familie…

Maar die andere kant van de betekenis is dat je niets hoeft te doen, want je kunt er niets aan doen.

Als dat tegen je wordt gezegd is dat heel naar.

Natuurlijk kunnen dingen je overkomen. Je kunt een verschrikkelijke jeugd hebben gehad. Dingen kunnen je zijn overkomen, waardoor jij je depressief voelt of andere slechte gevoelens hebt.

Dan heb je juist iemand nodig die daar begrip voor heeft. Die snapt dat het shit is, maar die je wil helpen om een manier te vinden die je helpt om het achter je te laten.

Dit klinkt simpel, maar is niet altijd makkelijk gedaan.

Als je dan zo’n zure Harry voor je hebt die alles moeilijk vindt, die zegt dat het heel lastig is, ja dan ga je denken dat hij een punt heeft. Zo voelt het immers ook.

Maar als je iemand voor je hebt die in je gelooft en die je kan leren hoe je weer vrolijk kunt doen en zijn, zelfs als dit een lange weg is, dan geloof je het meer.

Dus als jij je niet goed voelt en hulp nodig hebt, dat hebben veel mensen. Ik heb ook wel eens hulp nodig.

Hulp zoeken is slim

Je bent niet gek als je hulp nodig hebt. Het is zelfs vrij slim.

Mensen gaan wel met hun auto naar de garage, ze gaan wel met hun huisdier naar de dierenarts.

Maar als je dan zelf ergens mee zit, dan proberen veel mensen dit zelf op te lossen.

Alsof het brein niet ingewikkeld is. Alsof het brein net een paar schoenen is of een motor van een auto.

Alsof een motor van een auto niet ingewikkeld is.

Het brein is helemaal ingewikkeld. Het is dus helemaal niet vreemd om daar hulp voor te zoeken.

Iedereen heeft hulp nodig. Als ik mijn bedrijf wil laten groeien, ga ik op zoek naar iemand die weet hoe dat goed kan. Als ik een boek wil schrijven, zoek ik iemand die daar al ervaring mee heeft. Als ik wil leren pianospelen, dan ga ik op een cursus en zoek ik ook hulp.

Maar op een piano pingelen is heel wat anders dan pingelen met je eigen brein als jij je niet goed voelt.

Dus het is helemaal niet vreemd om hulp te zoeken.

Als je dat dus doet, neem dan geen genoegen met iemand die niet in je gelooft en die denkt dat je moet leren om daarmee om te gaan.

Suggesties zijn niet altijd de waarheid

Je moet niet alle suggesties aannemen. Ze poneren dat vaak als een feit.

“Je mist een stofje in je hoofd.”

Hebben ze dat gemeten? Hebben ze bloed afgenomen? Hebben ze scans gedaan? Wat was je serotonine gehalte gisteren of vorig jaar? Dit gaat ook nog eens in golfbewegingen.

En 95% van je serotonine opslag zit trouwens in je darmen.

Dus wat is het voor gelul? Dat zijn vaak suggesties en die hoef je niet aan te nemen.

Je moet iemand hebben die zegt:

“Gast, topper, jij gaat dit gewoon doen. Je doet nu iets dat niet werkt en ik ga je iets leren wat gewoon wel werkt.”

Die moet je hebben.

Waar vind je die mensen? Je moet dan goed zoeken.

Neem de tijd om je therapeut te vinden

Ik leid iedere cursist in de opleiding op met het idee dat ze het kunnen en dat de cliënt het kan. We geloven in de zelfredzaamheid van onze cliënten.

Niet alleen onze cursisten zijn zo, zo zijn er zat mensen.

Om hierachter te komen kom je eerst voor een intakegesprek of een verkenningsgesprek en stel je de vraag: “Denk jij dat ik hiervan afkom?”

Als hij zegt “Ja”, dan is het prima.

Zegt hij: “Ervan af komen? Je moet er mee leren om te gaan.”

Ga dan meteen weg. Daar heb je niets aan.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1919249-zure-therapeuten-zure-clienten?play=true

Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer je geen goede connectie hebt met je psycholoog, dit na de behandeling vaak voor meer psychologische stress zorgt dan wanneer je wel een goede relatie hebt met je therapeut[2].

Dit zegt op zich ook weer iets over hoe geslaagd de behandeling is.

Onderzoek geeft wel aan dat het volgen van online programma’s beter gaat als je hierbij ook begeleiding krijgt van een psychotherapeut. Vooral wanneer die je aanmoedigen om iets te doen, wanneer ze je steunen en wanneer ze antwoord geven op vragen, bijvoorbeeld over huiswerk dat je mee kunt krijgen[3].

Steun in plaats van pessimisme is dus ook zeker van belang. Hetzelfde onderzoek laat namelijk ook zien dat administratieve uitingen en het opeens geven van opdrachten juist weer voor slechtere resultaten zorgden.

Ben je op zoek naar een therapeut die zeker weten uitgaat van zijn eigen kracht en jouw innerlijke kracht om jezelf te helpen te genezen? Kijk dan eens op bestetherapeut.nl, daar zie je veel therapeuten die de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland hebben gevolgd.

Wil je juist zelf eerst meer weten over hypnose en hoe dit wellicht een therapie kan voorkomen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist mensen helpen als coach of therapeut? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online vanuit een professionele studio gegeven, met veel assistentie en zelfs ruimte voor 1 op 1 begeleiding. Dit alles om de voortgang van de opleiding te garanderen, ongeacht welke regels de politiek bedenkt.

Bronnen:

[1] https://search.proquest.com/openview/289b68da231476d96a4d9d8929567e7f/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y

[2] https://psycnet.apa.org/record/2018-28272-001

[3] https://www.researchgate.net/profile/Heather_Hadjistavropoulos/publication/304003271_Internet-delivered_Cognitive_Behaviour_Therapy_for_Depressive_Symptoms_An_Exploratory_Examination_of_Therapist_Behaviours_and_their_Relationship_to_Outcome_and_Therapeutic_Alliance/links/5c3e66e0458515a4c7294e43/Internet-delivered-Cognitive-Behaviour-Therapy-for-Depressive-Symptoms-An-Exploratory-Examination-of-Therapist-Behaviours-and-their-Relationship-to-Outcome-and-Therapeutic-Alliance.pdf