Je mindset als hypnotherapeut over je cliënt en je eigen effectiviteit
Je mindset als hypnotherapeut over je cliënt en je eigen effectiviteit
30 januari 2020 
in Hypnose
5 min. leestijd

Je mindset als hypnotherapeut over je cliënt en je eigen effectiviteit

Wat ik zo mooi vind aan sessies doen met mensen, is hoe je die sessies ingaat. Dat zal ik uitleggen. Je kan heel serieus een sessie ingaan en dan kijken wat er gebeurt. Of je kan een sessie zo beginnen dat het de cliënt direct op een spoor brengt van veranderen.

Als je serieuze boeken leest over therapie dan word je op die manier gehypnotiseerd dat dat de manier is om te behandelen. Studieboeken maken je een student die er veel van weet, maar niet per se een therapeut die het ook kan.

Als je andere boeken leest, zoals die van Bandler en Grinder bijvoorbeeld, dan krijg je een heel ander idee van therapie doen.

Het is ook een kwestie van wat jij gelooft over de cliënt die tegenover je zit.

Geloof jij dat de cliënt iets heeft waar die mee om moet leren gaan en jij moet hem daarbij helpen of geloof jij dat de cliënt ervan af kan komen en zelfredzaam genoeg is om dat te kunnen.

Die twee startpunten zijn heel anders. Vroeger struinde ik wel eens fora af waar mensen bij elkaar kwamen met angststoornissen. Die hadden al jaren een therapeut en als het dan tegen de zomer liep waren ze helemaal van slag, want de therapeut gaat op vakantie.

‘Wat nu???’

Dat was voor mij zo vreemd, want mij was geleerd dat een angst in een of twee sessies weg kan en deze mensen zaten al maanden bij een therapeut. Ik vroeg mij altijd af wat die dan deden dus ben ik een keer van die sessies gaan volgen.

En toen snapte ik het.

Het vertrekpunt was heel anders. Eerst kwam de hypnose dat ik er nooit meer vanaf zou kunnen komen en daarna dat ik pillen zou moeten…

Ja, dan hou je wel je klanten op die manier. Kijk ik zal niet beweren dat die mensen die maanden lopen bij een therapeut in een of twee sessies ervan af zou kunnen raken, maar in drie wel. Waarom? Het vertrekpunt is anders. Het geloof van de therapeut is zo belangrijk. Als ik al niet in jou geloof dat je het kan en dat je ervan af komt, wie gelooft het dan?

En dat geloof zorgt ervoor dat het veel sneller gaat. Zo simpel is het.

Manieren om je mindset te veranderen als therapeut

Zoals je weet is het uitgangspunt bij het Hypnose Instituut Nederland dat iedereen alles in zich heeft om een verandering te kunnen maken en zijn de therapeuten er alleen om dit bij de cliënt naar boven te halen, om dat duidelijk te maken.

Dit is wat de hypnose met de cliënt gaat doen, zijn onbewuste potentieel naar boven halen.

Wanneer je net begint als hypnotiseur kun je nog wat onzeker zijn over je kwaliteiten. In dat geval kan zelfhypnose met affirmaties die je zelfvertrouwen in je hypnotiseur zijn helpen om de mindset te hebben dat jij er bent om mensen te helpen en dat je hiervoor soms geduldig moet zijn.

Dit kunnen bijvoorbeeld affirmaties zijn zoals:

“Ik ben de beste hypnotiseur.”

“Ik kan mensen hypnotiseren.”

“Ik help mensen zichzelf te helpen.”

“Ik heb invloed op mijn cliënt.”

Dit zijn slechts voorbeelden. In de opleiding wordt er aandacht besteed aan sterk in je schoenen staan als therapeut en zul je affirmaties krijgen die je helpen en die meer gericht zijn op jouw individuele behoefte als beginnend hypnotherapeut.

Bepaal een intentie voor de sessie

Het bepalen van een intentie helpt je ook om de juiste focus te krijgen tijdens de sessie en dit heeft zelfs invloed op de resultaten van de therapie[1]. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat wanneer therapeuten van te voren bepaalde intenties hebben dit ervoor zorgt dat de focus van de therapie meer zal gaan naar de focus voor je cliënt en gevoelens in plaats van het verzamelen van informatie en het steunen van je cliënt.

De manier waarop je naar jezelf kijkt als therapeut heeft ook invloed. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat wanneer therapeuten zichzelf zien als iemand die meeleeft dit vaak minder effectieve therapeuten zijn[2].

Ik kan dit alleen verklaren doordat als een therapeut gaat meeleven met de cliënt, hij meegaat in de hypnose van de cliënt over zijn probleem. In plaats van dat de therapeut die hypnose doorbreekt en ervoor in de plaats een hypnose geeft die de cliënt écht verder helpt. Soms helpt medelijden dus gewoon niet, haal je cliënt uit de slachtofferrol en ga er niet in mee.

Vooroordelen loslaten

Net als je cliënten heb je als therapeut natuurlijk ook overtuigingen over hoe het leven werkt en hoe jij functioneert in die wereld. De wereld zit vol met mensen en over die mensen heb je misschien voor het gemak even stereotypes bedacht, oftewel je hebt onbewuste vooroordelen over mensen.

Die vooroordelen heeft iedereen dus dat is niet erg.

Voordat je iemand gaat helpen is het daarom belangrijk om die vooroordelen los te laten. Het voorgesprek is hiervoor nuttig voor jou en niet alleen voor je cliënt. In het voorgesprek leer jij je cliënt beter kennen, waardoor je snel korte metten met je eigen vooroordelen kunt maken en daarbij gebruik je het voorgesprek om te bepalen welke inductie bij je cliënt het meest geschikt is en welke technieken, die je bij ons hebt geleerd, je helpen om je cliënt te helpen zijn/haar problemen op te lossen.

Tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland zul je merken dat iedereen zijn unieke levensverhaal heeft en daar kunnen hele onverwachte zaken naar voren komen.

Dit is ook belangrijk om een goede band op te bouwen met je cliënt en dat is weer handiger voor de uitkomst van je therapie. Uit onderzoek naar mensen met een drugsverslaving blijkt bijvoorbeeld dat wanneer die zich meer verbonden voelen met de therapeut dit helpt om zich te houden aan de therapie en om met succes van de drugs af te blijven[3].

Geduld tijdens de inductie

Hiervoor zijn een paar dingen van belang, ten eerste dat je je eigen schema even loslaat. Die boodschappen kun je ook nog later doen of online bestellen. Dit zorgt ervoor dat je zelf tijdens de inductie helemaal gefocust bent op je cliënt.

Niet iedereen gaat even snel in hypnose en als hypnotiseur ben je je hiervan bewust.

Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen voor de inductie van de hypnose en het verdiepen van de hypnose voordat het echte therapeutische werk begint. Gebruik ook geluiden van je omgeving om de hypnose te verdiepen. Zo wordt het een verdieper van hypnose in plaats van iets dat zo afleidend is dat het mensen uit de hypnose haalt, vooral de mensen die maar lastig in hypnose komen.

Tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland zal je eerst allerlei inducties voor hypnose leren en ermee oefenen. Dan kom je er direct achter hoeveel geduld je nodig hebt en waar je dat geduld in jezelf kunt vinden.

Je mag als hypnotherapeut een hypnotherapeut hebben (of een coach)

In de opleiding merken we vaak dat deelnemers soms ook zelf blokkerende overtuigingen hebben. Dit is helemaal niet erg, want we oefenen met elkaar en dus kan de ene (toekomstige) hypnotherapeut de andere helpen.

Dat jij een hypnotherapeut bent betekent niet dat je perfect hoeft te zijn in je eigen leven.

Maar het betekent wel dat wanneer je merkt dat iets je dwars zit, je hiervoor een coach of andere hypnotherapeut mag gebruiken om je weer op weg te helpen.

Blijf altijd leren

Misschien was jij 1 van die mensen dat je klaar was met school en studeren en toen dacht, nu weet ik alles. Nu hoef ik lekker nooit meer naar school en alleen nog maar te werken.

Nou, en toen kwam het echte leven en kwam je erachter dat je soms toch nog een cursusje hier en daar moest doen. Wat een teleurstelling, behalve dan als je doet wat je leuk vindt.

Ook voor hypnotherapeuten geldt dat het belangrijk is om je te blijven verdiepen in hypnotherapie. Daarom hebben we ook meerdere opleidingen, namelijk Hypnose opleiding 1.0 en Hypnose opleiding 2.0. Daarnaast kun je jaarlijks op 1 dag even checken hoe het met je kennis gesteld is na het volgen van de opleiding aan het Hypnose Instituut Nederland.

Wil je meer weten over hypnose en of jij het in je hebt om een hypnotherapeut te worden (ja dat heb je), kom dan eens naar een Hypnose playshop. Deze worden gegeven in Zwolle en Wormerveer.

Wil je juist direct aan de slag met technieken om andere mensen en jezelf te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Zwolle, Wormerveer en online.

[1] https://psycnet.apa.org/buy/1985-15615-001

[2] https://psycnet.apa.org/record/1989-27431-001

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10503300500288951

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen