Tinnitus hypnose om klachten te verminderen
Tinnitus is een veel voorkomende klacht, naar schatting heeft bijna 1 op de 10 mensen er last van. Helaas is er nog maar weinig aan te doen. Dat is ook een van de redenen waarom de regels voor geluid in de horeca steeds strenger worden. Want voorkomen is beter dan genezen, vooral als iets lastig te genezen is. Gelukkig gaat soms de tinnitus wel weg, maar in sommige gevallen kan dit maanden duren en als je pech hebt gaat het nooit weg. Om beter met het gesuis om te gaan ga ik in dit artikel in op tinnitus en hypnose.
Tinnitus geluiden
Tinnitus wordt ook vaak oorsuizen genoemd, maar die naam is niet voor iedereen terecht. De geluiden die mensen kunnen horen als je last hebt van tinnitus variëren van suizen, naar een piepend geluid. Soms lijkt het net of je de hele tijd naast een straalmotor staat of een brommende V8 motor.
Hoe hard het geluid is dat je hoort is ook bij iedereen verschillend. Bij sommige mensen is het meer aanwezig op de achtergrond en heb je er alleen last van als je in een stille ruimte bent. Bij andere mensen overheerst het geluid alles en kun je door de tinnitus moeite hebben om normale gesprekken te voeren, naar muziek te luisteren of te genieten van een leuke film.
Tinnitus komt voor bij mensen van alle leeftijden. Vooral na het bezoek van een concert of discotheek. Het wordt vaak in verband gebracht met gehoorverlies, maar tinnitus hoeft niet altijd voor gehoorverlies te zorgen. In sommige gevallen worden mensen zelfs gevoeliger voor geluid.
Het geluid kan corresponderen met je hartslag. Daardoor kun je er tijdens een gestrest moment nog meer last van hebben doordat je hartslag dan sneller gaat.
Tinnitus oorzaken
Tinnitus wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan te hard geluid, maar kan ook veroorzaakt worden door bacteriën en infecties die blokkades in de buis van Eustachius veroorzaken.
Een ophoping van oorsmeer kan bijvoorbeeld een blokkade opleveren die tinnitus geeft. Bepaalde medicatie kan ook voor tinnitus zorgen, zoals een aspirine, een paar soorten antibiotica, sedatieven, ontstekingsremmers en sommige antidepressiva.
Een hoge bloeddruk, allergieën en diabetes kunnen tinnitus ook veroorzaken.
Ga daarom altijd eerst naar een arts om te zien of de tinnitus niet door te hard geluid komt, maar door een infectie of andere aandoening die behandeld kan worden.
Helaas blijft de tinnitus in veel gevallen aanwezig nadat er medisch is ingegrepen om je van het oorsuizen af te helpen. Daarom bestaan er veel behandelingen om tinnitus te verminderen.
Tinnitus en alcohol
Vaak wordt er ook gekeken naar je gedrag om tinnitus te verminderen. Het drinken van alcoholische drank kan bijvoorbeeld je tinnitus verergeren en ook roken en het drinken van drankjes met cafeïne (dus ook koffie) kan tinnitus verergeren.
Uit een onderzoek uit 1999 blijkt dat 84% van de mensen, dat is meer dan 8 van de 10 mensen, die alcohol drinken terwijl ze tinnitus hebben er daarna meer last van hebben. Maar liefst 73%, dat is meer dan 7 op de 10 mensen, werden zich opeens bewuster van de tinnitus en bijna de helft van de mensen (47%) had door het drinken van alcohol meer moeite om in slaap te komen doordat de tinnitus of erger was of doordat ze zich er bewuster van waren. De kans dat ze de dag na het nuttigen van alcohol meer last hadden van tinnitus was ook groter dan als ze geen alcohol dronken.
Dit kan te maken hebben met de bloeddruk verhogende eigenschappen van alcohol en de andere genoemde dranken.
Tinnitus stress
Stress is ook een emotie waardoor je bloeddruk verhoogd wordt en wat de tinnitus erger kan maken. Stress kan dus aan de ene kant als oorzaak van tinnitus worden gezien, maar aan de andere kant kan tinnitus weer stress veroorzaken. Ik ga eerst in op hoe stress tinnitus kan veroorzaken en vervolgens ga ik in op hoe tinnitus stress kan veroorzaken.
Een onderzoek dat laat zien dat stress de oorzaak kan zijn van tinnitus gaat over de samenhang van posttraumatische stress en tinnitus. Mensen met post-traumatische stress kunnen bijvoorbeeld last krijgen van tinnitus als ze een geluid horen dat hen herinnert aan het traumatische moment.
Als mensen tinnitus en PTSD hebben zijn stressmomenten van invloed op hoe luid de tinnitus op dat moment voor hen is.
Daarnaast kun je ook last krijgen van stress door de tinnitus. De tinnitus is irritant en bevordert je concentratievermogen niet. Hierdoor kun je vertragingen oplopen op je werk wat voor extra stress kan zorgen.
Daarnaast kun je ook bang worden van het idee dat de tinnitus nooit meer weg zal gaan. Er wordt bijvoorbeeld wel eens een euthanasieverzoek ingediend door mensen die last hebben van tinnitus, maar dan is het wel heel extreem. Door de langdurige stress die je van tinnitus kunt krijgen kun je ook depressief raken.
Tinnitus lijkt ook invloed te hebben op hoe de hersenen omgaan met cortisol en andere stresshormonen. Uit een onderzoek waarbij de cortisolafgifte van de hersenen werden vergeleken tussen gezonde mensen en mensen met tinnitus bleek dat ze minder cortisol aanmaakten na 30 minuten van de oefening dan gezonde mensen. Dit was volgens de onderzoekers vergelijkbaar met andere ziekten die te maken hebben met een verstoorde manier van omgaan met stress.
Tinnitus therapie
Er zijn verschillende therapieën om beter met tinnitus om te gaan waardoor de klachten verminderen. Hier wordt nu ook steeds vaker wetenschappelijke aandacht aan geschonken. Uit een pilot onderzoek blijkt dat mindfulness om tinnitus door stress te verminderen veelbelovende stappen heeft. De perceptie van de tinnitus verbeterde, men hoorde het dus minder.
Indirecte klachten zoals depressiviteit en angst voor de tinnitus werden ook gemeten en die klachten werden door de mindfulness verminderd.
In dit onderzoek ondergingen de deelnemers een programma van 8 weken. Ze kregen mindfulness in groepsverband en moesten thuis ook mediteren en mindfulness toepassen. Na 8 weken waren de klachten dus al verminderd en was het algeheel welbevinden verbeterd.
Hypnose wordt vaak toegepast in combinatie met andere therapieën, zoals mindfulness, om het effect te versterken.
Tinnitus hypnose
Juist omdat tinnitus zo’n sterke relatie heeft met stress en gezond gedrag is hypnose een goed hulpmiddel om stress beter te verwerken en om ongezonde rituelen te verbreken.
Al sinds de jaren 40 worden er onderzoeken gedaan naar het effect van hypnose op tinnitus. Uit recentere onderzoeken (2007) blijkt ook dat hypnotherapie ontspanning kan versterken en angsten vermindert. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat hypnose neuroactiviteit kan veranderen.
Dat is goed nieuws doordat mensen met tinnitus een andere neuroactiviteit hebben bij de blootstelling aan stress dan gezonde mensen. Er zijn dus aanwijzingen dat hypnose dit eventueel recht kan zetten.
Hypnose helpt bijvoorbeeld om depressiviteit, angst en slapeloosheid door tinnitus significant te verminderen. Door hypnose wordt je dus weer vrolijker, zekerder van jezelf en slaap je beter ondanks de tinnitus.
Daarnaast kan hypnotherapie andere therapieën versterken, zoals cognitieve gedragstherapie. Hierdoor worden patiënten gestimuleerd om wat ze tijdens de therapie hebben geleerd ook in het dagelijks leven toe te passen. Je krijgt bijvoorbeeld technieken mee om met stress om te gaan om minder last te hebben van tinnitus of technieken die je kunt toepassen als je helemaal gek wordt van de tinnitus.
Die technieken krijg je tijdens de therapie, maar het toepassen moet je dus doen zonder dat de therapeut erbij is. Door hypnose wordt de drempel om de technieken om met tinnitus om te gaan te gebruiken verlaagd en zal je dus door het gebruik van die technieken sneller minder last hebben van de tinnitus dan als je ze niet toepast.
Een voorbeeld is het doorbreken van ongezonde rituelen. Eerst bepaal je samen met de hypnotherapeut welk ongezond ritueel je hebt die jouw tinnitus kan versterken, zoals het drinken van te veel koffie. Bij het koffie drinken hoort een ritueel. Door dit ritueel te veranderen en de koffie te vervangen voor thee of water vergroot je de kans op minder aanwezige tinnitus.
Zelf-hypnose geeft je ook meer gevoel van controle over de momenten waarop je ontspanning wilt hebben en op het tinnitus niveau of de ergernis aan de tinnitus.
Zelf-hypnose kan bijvoorbeeld worden toegepast om te ontspannen, wat bloeddrukverlagend werkt. Tijdens de zelf-hypnose kun je gebruik maken van suggesties die je overtuigingen over tinnitus veranderen. Bijvoorbeeld de overtuiging dat er niet mee te leven valt kan veranderd worden naar een overtuiging dat er wel degelijk mee te leven valt.
Een negatieve mindset is ook iets dat je kunt krijgen van tinnitus. Met hypnose en zelf-hynose kun je ervoor zorgen dat je weer positief in het leven staat.
Daarbij heeft hypnose eigenlijk geen nadelen. Je kunt er niet in blijven hangen, doordat je eigenlijk in een staat van ontspannenheid bepaalde oefeningen doorloopt die het onderbewuste beïnvloeden. Dus zeker bij hypnose geldt vaak baat het niet, dan schaadt het niet.
Mensen met tinnitus helpen
Wil jij meer weten over (zelf)hypnose en hoe je daarmee jezelf en anderen kunt helpen? Bekijk dan vooral de opleidingen en evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-tinnitus-basics
http://europepmc.org/abstract/med/10225155
http://link.springer.com/article/10.1007/s12671-012-0184-4
http://aja.pubs.asha.org/article.aspx?articleid=1757482
http://www.ingentaconnect.com/content/aaa/jaaa/2014/00000025/00000001/art00007
http://www.zjrms.ir/browse.php?a_id=1717&sid=1&slc_lang=fa