Medische wetenschap is kwakzalverij
15 oktober 2013 
2 min. leestijd

Medische wetenschap is kwakzalverij

Na een diepgaand onderzoek blijkt de medische wetenschap kwakzalverij te zijn en dat is schokkend te noemen. Wat ze doen is gefundeerd op miniem onderzoek en blijkt nauwelijks te helpen.

Medische wetenschap is kwakzalverij

Een boute uitspraak, maar de conclusie na onderzoek van het British Medical Journal. Ze onderzochten maar liefst 2500 van de meest voorgeschreven reguliere medische behandelingen en medicijnen. Daaruit blijkt dat de geneeskunde medicijnen gebruikt waarvan maar 12% een positief effect zou hebben. De rest is kwakzalverij of zelfs levensgevaarlijk aldus het onderzoek.

De cijfers op een rijtje van de behandelingen en medicijnen

  • 3% heeft een groter ongunstig dan gunstig effect
  • 5% waarschijnlijk geen gunstig effect
  • 8% evenveel gunstig als ongunstig effect
  • 12% enig bewijs van gunstig effect
  • 23% een zeer zwak bewijs voor enig gunstig effect
  • 49% is niet bekend wat voor effect het heeft

Dat zijn nogal cijfers en dat voor een wetenschap die pretendeert de enige juiste te zijn en alternatieve geneeswijze aan het kruis probeert te nagelen.

Zo is allang al bekend dat farmaceutische bedrijven meer besteden aan marketing van hun producten dan aan het ontwikkelen van goede medicijnen. Dit percentage ligt op 75-25, waar 75% van het budget opgaat aan marketing van de producten. Dat gaat om miljarden.

Nu is het prima dat je jouw producten aan de man gaat brengen, maar dan moeten ze wel goed zijn. En dat is twijfelachtig te noemen want soms is het product zelfs levensgevaarlijk.

De ‘vereniging tegen kwakzalverij’ gaat ervan uit dat de medische wetenschap de enige juiste is en tot hun grote voorbeeld hoort onderzoeksjournalist Ben Goldacre. Hij stelde regelmatig ‘alternatieve’ geneeswijze aan de kaak in zijn column ‘Bad Science’ in The Guardian. Onlangs schreef Goldacre het boek ‘Bad Pharma’. Goldacre meldt daarin dat het merendeel van medische onderzoeken onjuist zijn.

Wat hij samenvattend zegt in dat boek is:’De reguliere medische wereld is volgens de normeringen van de overheid voor wetenschappelijk bewijs en de ‘Vereniging tegen Kwakzalverij’ minimaal een pseudowetenschap die neigt naar kwakzalverij. Dit wordt mede ondersteund door de uitkomsten van het onderzoek van de reguliere medische wereld zelf.’ (bron:wetenschapinfo)

Alternatieve geneeswijze en het placebo effect

In de alternatieve geneeswijze wordt er heel anders gewerkt. Hypnose is tot op heden ook nog een alternatieve geneeswijze en werkt dankzij suggesties en het placebo effect.

Het is interessant om te merken dat het placebo effect beter werkt dan welk medicijn dan ook. Wanneer iemand gelooft dat het medicijn werkt dan werkt het ook (klinkt als hypnose..). Onderzoek toont al jaren aan dat mensen moeten weten wat voor medicijn het is en waar het goed voor is, anders werkt het nauwelijks. Cijfers ondersteunen dit fenomeen nu, maar het was uit eerdere onderzoeken naar het placebo effect al duidelijk.

Uit een van de meer recentere onderzoeken naar paracetamol bijvoorbeeld, werd vrouwen verteld dat ze die kregen tegen hun menstruatieklachten. De vrouwen hadden al aangegeven dat paracetamol hielp. Ze kregen nu echter een ander middel (een placebo) en bij 80% van de vrouwen hielp die ook. Dat is een hoger percentage dan ‘gewone’ medicijnen.

Verder zijn er nog talloze onderzoeken geweest. Uit onderzoek van Dr. Bruce Moseley uit Houston, bleek dat een nep-operatie in plaats van een veel toegepaste operatie bij artrose van de knie hetzelfde of een beter resultaat had dan de gewone operatie, zelfs op lange termijn. Toch zetten ze dit fenomeen niet in en opereert iedereen de knie nog gewoon, met alle complicaties die erbij kunnen komen.

Hypnose en placebo

In de hypnotherapie werken we ook veel met placebo. Dat komt omdat het goed werkt. Het menselijk lichaam is zo geavanceerd, dat het prima heel veel dingen zelf kan helen en genezen, alleen dan moet het wel de mogelijkheid krijgen.

Het is goed om te beseffen dat ons geloof in zelfheling en genezing van essentieel en zelfs cruciaal is in genezing. Zelf ben ik ervan overtuigd dat hypnose hierbij kan helpen omdat het geloof enorm versterkt kan worden. Dagelijks zie ik dit gebeuren.

Zelfhypnose voor een operatie kan zeer gunstige effecten hebben bij de patiënt en het zou goed zijn om dat meer te propaganderen. Meer onderzoek hiernaar zou moeten plaatsvinden vind ik zodat we de ‘mind’ en het lichaam weer holistisch gaan benaderen. Want lichaam en geest zijn alleen in taal gescheiden, dat blijkt maar weer…

Ik hoor graag wat je van dit artikel vindt.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Richard Mulder
Door

Richard Mulder

op 15 Oct 2013

Super om dit artikel te lezen. Zo zie je maar hoe mooi ons lichaam en geest is dat een plasebo beter werkt dan andere chemische stoffen :)

Reactie plaatsen