Syndroom van Münchhausen behandelen met hypnose
In plaats van angst voor het ziekenhuis kun je ook verslaafd zijn aan het ziekenhuis. Wellicht denk je dat dit te maken heeft met hypochondrie, maar dat is niet altijd het geval. In sommige gevallen van het Münchhausen syndroom, de naam van een ziekenhuisverslaving, doen mensen alsof ze ziek zijn om maar de aandacht te hebben van een zorgverlener. In sommige gevallen beschadigen ze ook zichzelf om ook echt iets te hebben.
Als je last van dit syndroom hebt is het erg belangrijk om hier iets tegen te doen. Daarom ga ik in dit artikel in op het syndroom en hoe hypnose bij de behandeling kan helpen.
Münchhausen syndroom
Het syndroom van Münchhausen is een psychische aandoening waarbij iemand verslaafd is aan “de zorg.”. Om zijn/haar fix te krijgen kan de verslaafde doen alsof hij/zij ergens last van heeft. Zo kan er bijvoorbeeld make-up gebruikt worden die kan fungeren als blauwe plek. Op het oog lijkt het inderdaad een blauwe plek, maar bij nadere inspectie is het make-up en als het verwijderd wordt is er niets aan de hand( 1).
Dit is ook een probleem als de persoon vervolgens aangeeft dat een ander hem/haar geweld heeft aangedaan, dit kan anderen schade berokkenen als de zorgverlener of politieagent hierin trapt. Bovendien moeten mensen voor niets aan het werk, waardoor andere mensen die wel zorg nodig hebben deze soms niet op tijd kunnen krijgen.
Daarnaast kunnen mensen met dit syndroom zichzelf iets aandoen om daadwerkelijk een goede reden te hebben om naar het ziekenhuis te gaan. Een flinke snijwond moet toch gehecht worden.
Ook als uit tests blijkt dat er niets aan de hand is kunnen mensen opeens nieuwe klachten opnoemen om toch maak als ziek bestempeld te worden.
Münchhausen by proxy syndroom
Daarnaast bestaat ook het Münchhausen by proxy syndroom. In dit geval gebruikt diegene iemand anders om aan de ziekenhuisverslaving te voldoen, zowel kinderen als volwassenen kunnen als pion gebruikt worden in het spel van de verslaafde ( 2).
Kinderen
Het syndroom van Münchhausen by proxy is vooral bekend als een vorm van kindermishandeling. Een ouder beweert dan telkens bij de huisarts dat het kind ziek is. Vaak moet je dan als kind een van te voren ingestudeerd verhaal vertellen of staat je ouder achter de arts gebaren te maken over wat het moet doen of zeggen.
Dit kan voor ontzettend veel onzekerheid bij het kind zorgen, want ook het kind zelf kan denken dat het ziek is.
Daarnaast kan een ouder er ook voor kiezen om het kind medisch te verwaarlozen zodat als ze naar de arts gaan er ook echt wat aan de hand is.
Meestal is de moeder in dit geval de “dader”.
Volwassenen
Een vorm die minder bekend is, is de vorm waarbij een volwassene als pion gebruikt wordt door de persoon die last heeft van het syndroom. Uit onderzoek blijkt dat de meeste volwassenen die hiervoor gebruikt worden dit niet door hebben en dus denken dat er wellicht inderdaad wat aan de hand is.
Meestal worden de ziekteverschijnselen dan opgewekt door vergiftiging ( 2b). Dat is super gevaarlijk!
Ook kunnen de mensen met het syndroom van Münchhausen daarnaast het syndroom van Münchhausen by proxy hebben.
De oorzaak van de ziekte van Münchhausen
Het maakt niet uit of je man of vrouw bent voor het risico op het krijgen van dit syndroom. Er zijn allerlei verschillende onderzoeken over uitgevoerd en vooral vrouwen met kennis over gezondheid en mannen die verwaterde contacten met hun families hebben, hebben een grotere kans om dit syndroom te krijgen. Meestal ontwikkelt dit syndroom zich tussen het 20ste en 40ste levensjaar ( 3).
Net als bij verslavingen met drugs is het een manier om aan het dagelijks leven te ontsnappen. Iedereen snapt immers dat een ziek persoon niet kan werken en medicatie nodig heeft. Het is dus vaak niet voor financiële redenen dat mensen ziektes nadoen, maar om gewoon even niet verantwoordelijk te zijn.
Daarnaast heb je ook een verhoogd risico op het krijgen van dit syndroom bij verstoorde familierelaties, verwaarlozing en mishandeling. Ook bij een geschiedenis van vaak echt ziek zijn kan dit syndroom zich ontwikkelen.
Een persoon die hier last van heeft, vindt het vaak belangrijk om controle te hebben en heeft of een heel hoog zelfvertrouwen of juist een heel laag zelfvertrouwen. Ook komen depressies en angsten vaker voor bij mensen met dit syndroom.
Behandeling van het syndroom van Münchhausen
De ziekte van Münchhausen is vaak een chronische ziekte die lastig te behandelen is. Meestal gaan mensen die hieraan lijden weg bij de zorgverlener voordat die ze ermee kan confronteren, om vervolgens bij een andere zorgverlener verder te gaan.
Vooral het behandelen van omgaan met emoties is voor mensen met deze ziekte belangrijk in de behandeling. Het is bijvoorbeeld belangrijk om begrip te tonen voor de manier waarop deze ziekte zich heeft ontwikkeld en om ze vervolgens handvatten te geven over hoe ze nog meer met emoties voor controle en zelfvertrouwen om kunnen gaan.
De bestaande behandelingen van deze aandoening hebben wisselend succes. Er is dus nog geen eenduidige manier om de nagebootste ziekte te stoppen. Op het moment worden cognitieve gedragstherapie, familietherapie en groepstherapie gebruikt om deze aandoening te behandelen.
Nagebootste ziekte behandelen met hypnose
Van hypnose is het bekend dat het de resultaten van cognitieve gedragstherapie kan versterken. Als de therapie plaatsvindt onder hypnose kun je dus sneller resultaten zien.
Oorzaak achterhalen
Net als bij andere verslavingen is het belangrijk om de oorzaak van het Münchhausen syndroom te achterhalen. Soms kan dit een trauma uit de jeugd zijn, of het kan juist een totaal andere oorzaak hebben.
Tijdens hypnotherapie kun je onder hypnose achterhalen welke beweegredenen je hebt om telkens naar een arts te gaan zonder dat dit nodig is. Dit kan bijvoorbeeld door regressietherapie of door je overtuigingen over waarom het ziekenhuis zo geweldig is te onderzoeken.
Het ziekenhuis ritueel veranderen
Daarnaast bestaan verslavingen en de handelingen die daarbij horen vaak uit een ritueel. Door dit ritueel te onderbreken of door elkaar te schudden is het mogelijk om de vicieuze cirkel van een ziekte opwekken of nabootsen te stoppen of om het in ieder geval minder vaak te doen.
In dat geval zal je terwijl je onder hypnose bent je handelingen, en dus het ritueel, in kaart brengen. Vervolgens kan de hypnotherapeut je dit ritueel in een andere volgorde laten beleven of doorlopen zodat je geconfronteerd wordt met de vreemdheid van het ritueel en de verslaving.
Zelfvertrouwen vergroten
Daarnaast is het ook belangrijk om te achterhalen of iemand met dit syndroom last heeft van een laag zelfvertrouwen. Als dit het geval is kan een hypnotherapeut je helpen om het zelfvertrouwen te vergroten.
Dit kan bijvoorbeeld door hypnotische suggesties te geven die het zelfvertrouwen vergroten en door huiswerk mee te geven in de vorm van zelf-hypnose waarbij je deze suggesties tijdens zelf-hypnose moet herhalen.
Ook depressieve en angstige gedachten of klachten kunnen met hypnose worden behandeld.
De manier waarop dit behandeld wordt hangt af van je eigen overtuigingen die voor de depressieve klachten en angst zorgen. Tijdens de therapie worden deze in kaart gebracht waarna een hypnotherapeut deze kan ontkrachten of je de hulpmiddelen kan geven om deze angsten en gedachten te overwinnen.
Handvatten om beter met emoties om te gaan
Emoties van machteloosheid kunnen een trigger zijn voor de ziekte van Münchhausen. Daarom is het belangrijk om mensen met dit syndroom handvatten te geven om met emoties van machteloosheid om te gaan.
De hypnotherapeut kan bijvoorbeeld technieken meegeven die te gebruiken zijn als je merkt dat er iets niet gaat zoals je wilt.
Daarnaast kun je ook mindfulness meditatie toepassen op dat soort momenten om objectiever naar de situatie te kijken en de ernst ervan op de juiste waarde te schatten. Ook kan deze mindfulness voorkomen dat iemand met dit syndroom zichzelf of een ander wat aandoet om toch maar weer die ziekenhuis-fix te krijgen.
Baron van Münchhausen
Bij het onderzoek voor dit artikel kwam ik nog een leuk feitje tegen over de oorsprong van de naam van het syndroom, die wilde ik toch even met je delen.
De ziekte is vernoemd naar de Baron van Munchhausen die in de 16e eeuw leefde. Hij deed niet alsof hij ziek was, maar vertelde wel de meest fantastische verhalen over wat hij had meegemaakt in het Russische leger ( 4).
Zo vloog hij naar eigen zeggen op een kanonbal naar de maan.
Een leuk weetje om eens op een feestje te vertellen. Het meest grappige is nog wel dat deze verhalen gepubliceerd zijn terwijl hij juist zijn naam wilde beschermen en rechtszaken aanspande om te voorkomen dat zijn geweldige verhalen gepubliceerd zouden worden en zijn naam een negatieve associatie zou krijgen. Dit is hem duidelijk niet gelukt.
Sinds 1951 heeft het syndroom deze naam gekregen, maar er wordt al over geschreven sinds bijbelse tijden ( 5).
Wil je meer weten over hypnose en hoe dit jou of anderen kan helpen? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0379073815004533
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jhm.2268/full
http://www.medicinenet.com/munchausen_syndrome/page2.htm
http://www.japi.org/march_2015/026_munchhausen.pdf
http://jemds.com/latest-articles.php?at_id=8091