4 angsten die mensen hebben wanneer het gaat om hypnose
14 september 2015 
in Hypnose
5 min. leestijd

4 angsten die mensen hebben wanneer het gaat om hypnose

Heel veel mensen hebben een vreemd idee bij hypnose en alhoewel ik er geen voorstander van ben om hypnose tot in detail uit te gaan leggen, is het wel goed om ze in dit artikel even te benoemen. Ook zal ik uitleggen hoe je deze misverstanden kunt tackelen en hoe ik ze tackel.

Hypnose en Angst

Voor nu zal ik niet toelichten waarom ik vind dat je hypnose als therapeut helemaal niet moet gaan uitleggen aan je cliënt, daar schrijf ik later nog wel een artikel over. Hieronder eerst de grootste misverstanden en meteen ook de grootste angsten die mensen hebben om in hypnose te gaan.

De eerste angst is: Controle verliezen

Ik verlies de controle en je hebt mij dan helemaal in je macht. Dat is wat je vaak hoort wanneer je mensen zegt dat je hypnose gaat doen. Hypnotiseurs weten dat dat niet kan, maar mensen weten dat niet. Waar komt die angst vandaan denk je?

Waarschijnlijk weet je dat wel. Wanneer jij een hypnose show hebt gezien dan zie je het gebeuren. Mensen verliezen de controle en de hypnotiseur knipt met zijn vingers en hij heeft je in zijn macht.

Dit beeld zit in ons collectieve bewustzijn en veel mensen hebben onbewust dit beeld bij zich. Dit beeld klopt niet, maar showhypnotiseurs willen graag dat dit beeld zo blijft. Zo kunnen ze spelen met de verwachting van mensen. Voor entertainment perfect, maar voor therapie vaak niet handig.

Vaak zijn mensen al bang om in hypnose te gaan. Ze beseffen echter niet dat hun idee van hypnose alleen maar een perceptie is en dus niet klopt. Ze hebben het fenomeen bestudeerd van de buitenkant en weten niet hoe relaxed, lekker en verfrissend een goede hypnose sessie kan aanvoelen. Een sessie waarin je alle controle hebt. Sterker nog, je pakt vaak de controle, die je aan je probleem hebt weggegeven, weer terug.

In hypnose pak je juist de controle weer terug
die je aan je probleem hebt weggeven…

De tweede angst is: Ik ben helemaal weg…

Ook dat komt vanuit de showhypnose. Je ziet mensen liggen op een stoel of op de grond en ze lijken compleet van de wereld toch? Alsof ze slapen en niets meer weten.

Sommigen weten ook niets meer na afloop van zo’n show, dus is het niet vreemd dat je denkt dat je helemaal weg bent en niets meer hoort, ziet, voelt, ruikt of proeft.

Maar als je niets meer hoort, ziet, voelt, ruikt of proeft dan ben je waarschijnlijk in een andere gemoedstoestand. Die gemoedstoestand noemen we dood… En daar wil je zo lang mogelijk van weg blijven… ;-)

Je begint te begrijpen dat ook dit weer komt door het bestuderen van het fenomeen vanaf de buitenkant. Wanneer je in hypnose bent zal je merken dat je juist veel meer bij bent. Er zijn casussen bekend waar mensen dingen hoorden in drie kamers verderop die normaal niet te horen waren.

Ook ik heb cursisten die als ze in hypnose gaan, veel beter kunnen horen en precies weten wat je zegt. Het is ontzettend belangrijk dat je de goede suggesties geeft, omdat iemand onder hypnose alles wat tegen hem gezegd wordt heel letterlijk neemt.

Je bent in hypnose juist veel meer bij, gefocust en zelfs je gehoor is een stuk beter dan wanneer je niet in hypnose bent…

De derde angst is: Ik ga allemaal dingen tegen mijn wil in doen

Ook deze komt, het wordt bijna eentonig, uit de showhypnose. Je ziet tijdens een show allemaal mensen dingen doen die ze schijnbaar tegen hun wil in doen. Anders zou je dat toch niet doen op een podium, denk je?

Een tijd geleden zag ik een hypnose show en de hypnotiseur gaf de instructie aan iedereen om te gaan dansen. Het was het einde van de show en als laatste wilde hij afsluiten met een lekker muziekje waarop alle sterren van de show zouden gaan dansen.

De grootste ster van de show, die alle suggesties opvolgde, danste niet. Hoe vaak de hypnotiseur ook de suggestie gaf om te dansen, ze danste niet. Dat lijkt misschien niet zo heel vreemd, maar als je de rest van de show met aliens hebt gepraat, als bodybuilder staat te showen en als drummer helemaal uit je dak ging dan is dat best apart. Waarom zou je dan niet dansen?

Achteraf vroeg de hypnotiseur dit aan de mevrouw in kwestie en ze zei: ‘Dansen mag niet van mijn geloof…’

Interessant is het niet? Dus als je echt niet wilt en het gaat tegen jouw normen en waarden in, dan zal je nooit dingen doen die je niet wilt. Dan kan gewoon niet, maar deze angst zit vaak sterk verankerd bij mensen.

Dat heeft trouwens nog een reden maar daar kom ik zo op.

De vierde angst is: Ik kom er nooit meer uit…

Ook deze angst komt, je raadt het al, uit de showhypnose. 1 op de 15.000 mensen gaat spontaan in een zeer diepe hypnose, genaamd de hypnotische coma, omdat het aan de buitenkant lijkt op een coma.

Wanneer je dit dus alleen bestudeert aan de buitenkant en je hebt dit een keer gezien dan word je heel bang. Zeker als de hypnotiseur tijdens een hypnose show de persoon die hier toevallig is in geraakt er niet meer uit krijgt. Dat gebeurde vroeger nog wel eens en misschien nog zelfs wel, al kan ik mij dat haast niet voorstellen.

Omdat dat vroeger wel eens gebeurde en er mensen soms uren in hypnose bleven en er niet meer uit kwamen, werden mensen bang voor hypnose. Zeker als ze bij die specifieke show waren geweest. Ergens zit dit ook nog in ons collectieve bewustzijn blijkbaar, want mensen zijn hier nog steeds bang voor.

Tegenwoordig noemen we deze staat de Esdaile staat. Deze kunnen we nu opwekken en we kunnen mensen hier makkelijk uithalen. Het is wel interessant om te weten wat de reden is waarom mensen er niet uit kwamen.

Heb jij een idee? Waarom je uren in hypnose zou blijven? Er niet uit zou komen?

Eigenlijk is er maar één reden te bedenken en dat is om dat het zo goed voelt. Het voelt zo goed, dat je er gewoon in wilt blijven. Als de hypnotiseur zegt ‘doe je ogen open’, denk jij simpelweg ‘ik denk het niet..’

Hoe bedoel je geen controle…

Jij blijft in die staat omdat het zo goed voelt en jij bepaalt zelf wanneer je eruit komt. Je begrijpt dat dit voor hypnotiseurs vroeger vrij eng moest zijn geweest. Vaak was je carrière meteen over wanneer jij iemand toevallig in je show had die er niet uit wilde komen. Gelukkig is dit nu niet meer aan de orde en weten we precies hoe we die mensen eruit kunnen krijgen.

1 op de 15.000 gaan spontaan zo diep in hypnose dat ze er niet uit komen wanneer de hypnotiseur dat zegt. Dat komt omdat het zo goed voelt dat ze erin willen blijven…

 Wanneer je dit bestudeert aan de buitenkant word je bang. Als je het zou bestuderen aan de binnenkant en je gaat dus zelf in die staat, dan besef je opeens hoe heerlijk het is en dat is een groot verschil.

Andere angst en ideeën

Andere angsten zijn dat je allemaal rare dingen gaat doen, dat je je diepste geheimen gaat vertellen of dat je een hele andere persoon wordt.

Uiteraard is dat ook allemaal voortgekomen uit het bestuderen vanaf de buitenkant en niet vanuit de binnenkant.

Als je ze even kort langs loopt, dan zou je ook kunnen zeggen dat wanneer je een probleem hebt, dat je al rare dingen aan het doen bent. Je wilt het niet doen en toch doe je het, tegen je wil. Je bent in wezen al een heel ander persoon die je wilt zijn dankzij dat probleem.

Je hebt er totaal geen controle over en hoe je het ook bewust probeert, je komt er niet uit. Je ziet dat een probleem in wezen een hypnose is…

Jouw probleem is jouw hypnose. Wanneer ik jou dus uit die hypnose haal die jij jouw probleem noemt, heb je geen probleem meer. Ik hoef je dus niet in hypnose te brengen, ik moet je er juist uithalen…

Vind je dit interessant? Download dan ook mijn rapport hypnose 2.0 hieronder.

Klik hier om het hypnose 2.0 rapport te downloaden

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen