5 redenen waarom NLP minder goed werkt dan hypnose
5 redenen waarom NLP minder goed werkt dan hypnose
10 maart 2014 
2 min. leestijd

5 redenen waarom NLP minder goed werkt dan hypnose

Als je dit artikel leest, dan is de kans groot dat je al gehoord hebt van beide disciplines en je afvraagt welke van de twee nou eigenlijk de beste is. NLP en hypnose lijken op het eerste zicht wel wat op elkaar, maar wanneer je wat meer opzoekt over zowel NLP als hypnose, kom je al snel tot de conclusie dat er enkele fundamentele verschillen zijn. In dit artikel vergelijken we NLP en hypnose en geven we enkele redenen waarom je hypnose zou verkiezen boven NLP.

Waarom werkt NLP minder goed dan hypnose

NLP kan je leren hoe je succesvol moet zijn, zowel in je professionele als in je persoonlijke leven. Op dat gebied is NLP behoorlijk efficiënt,  maar hypnose doet nog veel meer dan dat. Hypnose verheerlijkt “succes” niet als het ultieme doel, maar helpt je met het oplossen van fundamentele psychische problemen waarmee je worstelt.

NLP kan uitstekende resultaten opleveren als je succes wil bereiken op een oppervlakkig niveau, maar veel dieper dan dat zal een NLP-opleiding nooit gaan. Het blijven vaak oppervlakkige trucjes en het gaat nooit echt de diepte in. Nu hoeft dat ook niet, maar een goede manier om problemen op te lossen is het dus vaak niet.

Hypnose maakt daarentegen gebruik van één van de krachtigste delen van de menselijke geest: het onderbewustzijn. Dit is een enorme troef die veel andere vergelijkbare disciplines (zoals NLP of klassieke psychologie) grotendeels achterwege laten. Door gebruik te maken van het onderbewustzijn heeft de hypnotherapeut een veel uitgebreider en grondiger arsenaal aan werkmiddelen tot zijn beschikking.

Op zoek naar het ontstaan is beter dan een trucje

Hij kan op zoek gaan naar de wortel van het probleem en vanuit het diepste onderbewustzijn de kern van de zaak aanpakken. Bij hypnose werk je van binnenuit om problemen als onzekerheid en stress aan te pakken, terwijl je bij NLP gewoon de symptomen aanpakt: een NLP-opleiding zal je leren hoe je je kan gedragen als iemand die heel zelfzeker is. Bij hypnose leer je wat dat echt is: zelfzekerheid.

Een praktische kritiek die aan heel wat NLP-trainingen geadresseerd is, is de prijs. Die kan soms oplopen tot enkele duizenden euro’s voor een enkel trainingsprogramma. Wanneer het daarbij ook nog eens gaat om een grote groep cursisten die opgeleid worden door één enkele NLP-trainer, kan je jezelf vragen beginnen stellen bij de oprechtheid van zo’n NLP-opleidingen.

Waarom hoeft een NLP-opleiding in hemelsnaam zo vreselijk duur te zijn voor vaak een paar dagen? Uiteraard valt een echt goed hypnose opleiding ook in die categorie, alleen dan heb je veel meer trainingsdagen en kan je soms zelfs de opleiding gratis opnieuw doen, zoals bij ons.

Tijdens de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was NLP erg populair, maar in de laatste vijfentwintig jaar heeft NLP heel wat terechte kritiek over zich heen gekregen uit academisch wetenschappelijk perspectief. Er zijn verdacht weinig wetenschappelijke teksten in gerespecteerde publicaties die NLP als een effectieve methode omschrijven, maar van het tegendeel vind je meteen tientallen voorbeelden.

NLP wordt vanuit academische kring bijna unaniem omschreven als een verouderde vorm van psycho-mythologie die gebaseerd is op gedateerde metaforen van het menselijk brein. Dit terwijl hypnose steeds meer als een werkende manier van psychotherapie wordt omschreven door wetenschappelijke experts.

NLP steunt op verschillende technieken om succes te bereiken. Die technieken  worden één voor één aangeleerd aan de cursisten om verschillende situaties aan te pakken. Het is om die reden dat NLP een soort centraal gedachtegoed mist. NLP is geen uniforme filosofie, geen geheel, geen wereldbeeld, maar eerder een serie (soms nuttige) trucs voor heel specifieke situaties.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen