Afvallen gaat beter met een andere tactiek
Afvallen gaat beter met een andere tactiek
04 maart 2019 
1 min. leestijd

Afvallen gaat beter met een andere tactiek

Knoopje niet dicht, probleem. Knoopje wel dicht, prima… Dat is niet zo handig…

Jaren geleden kwam er een cliënt bij mij en die wilde afvallen. Vaak is het niet minder eten en meer bewegen, maar zit er een onbewuste blokkade onder die je simpelweg dik houdt.

Deze meneer zei: ‘Ed, ik heb een broek en als die te strak zit dan moet er gewoon wat gebeuren. Kijk, ik heb hem aan en het knoopje heb ik al los. Als die weer vast kan dan ben ik tevreden…’

Slechte strategie. 

Zeker als je naar zijn broek keek. Die broek zelf kon ook wel een paar maten minder, maar dat hoefde niet en dat zie je vaak bij mensen.

Als de pijn te groot wordt dan gaan ze er wat aan doen. Als de pijn minder is of zelfs weg dan stoppen ze. De pijn-vermijdings-tactiek.

Een hele logische strategie omdat we zo zijn bedraad in ons systeem. Pijn vermijden is veel belangrijker dan plezier verkrijgen. Pijn vermijden betekent ‘niet dood’ en dat is toch een stuk belangrijker dan dat beetje plezier.

En toch is de strategie ‘plezier verkrijgen’ een stuk beter wanneer het gaat om datgene wat je graag wilt.

Klinkt ook logisch. Je wilt iets graag dus stel je een doel en wil je dat halen. Maar vaak wil je pas iets als de pijn te groot wordt. Je wilt dus niet iets bereiken, je wilt iets vermijden. En dat verschil is enorm.

Bij die cliënt ook. Als de knoop niet dicht kon, dan kwam hij pas van de bank en ging trainen en goed eten. Kon het knoopje weer dicht, dan ging Netflix weer aan en kwam de chips weer op tafel.

Dat werkt dus niet. Denk dus voor jezelf ook na als je iets wilt. Doe ik het nu omdat ik mijn huidige situatie wilt vermijden of doe ik het voor het plezier wat het gaat opleveren als ik het bereik.

Het lijkt vaak of je het doet voor het laatste, maar meer dan 70 procent van de mensen heeft juist de pijn-vermijdings-strategie. De sportscholen worden heel rijk van die mensen.

Belangrijk is om hele goede gevoelens te koppelen aan datgene wat je wilt bereiken zodat het de pijn overstijgt wat je wilt vermijden. Om dat te doen moet je echt wel denken in ‘10x meer’.

Ken je NLP? Gebruik dan een schwisssh techniek en doe je die in hypnose dan is het nog krachtiger. Kan je dat (nog) niet dan werkt het heel goed om eerst een heel goed gevoel te voelen en dan aan je doel te denken zodat het verankert.

Succes en een mooie week!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen