Angst en je welzijn: Hoe zit dat nu?

Wist je dat maar liefst 4 op de 10 Nederlanders last heeft van angst- en depressieve gevoelens[1]? Dat is bijna de helft!? En dat heeft uiteindelijk niet alleen een grote impact op je eigen leven. Het heeft ook impact op de maatschappij in het algemeen.

Als je kijkt naar het totale kostenplaatje geven we zelfs meer dan een half miljard euro per jaar uit aan angst-, dwang- en stress stoornissen[2]. Het zou toch super zijn als dat niet meer hoeft?

Angststoornissen staan zelfs op de tweede plaats in Nederland als reden waarom iemand niet volledig arbeidsgeschikt is! Hoe idioot is dat?!

Daarbij vragen mensen met angststoornissen ook veel zorg (logisch, je wilt immers leven zonder angst).

Als de angststoornissen met 1% verminderd worden levert elke procent vermindering 10 miljoen euro op voor de maatschappij[3].

Immers, mensen die te angstig waren om te werken kunnen weer aan de slag en er is minder vraag naar zorg. Win win.

In het onderzoek waaruit deze cijfers blijken zijn ook nog eens maar vijf angstproblemen meegenomen, namelijk:

  1. Gegeneraliseerde angststoornis
  2. Sociale fobie
  3. Agorafobie
  4. Paniekstoornis
  5. Obsessieve-compulsieve stoornis en verwante stoornissen

Dan hebben we het dus nog niet eens over alle soorten angsten die mensen kunnen hebben.

(en geloof mij, dat zijn er heel veel en die kunnen een onverwacht grote impact op iemands leven hebben)

De onderzoekers uit Amsterdam maken zich ook zorgen omdat steeds vaker jongere mensen last hebben van angst en dat is onhandig in verband met hun sociale ontwikkeling en welzijn in de rest van in hun leven.

Maar ook als je ouder bent wil je liever geen last hebben van angsten. In Nederlands onderzoek waar meer dan 600 mensen van tussen de 55 en 85 jaar meededen kwam naar voren dat mensen in deze leeftijdsgroep die last hadden van angsten zich minder goed voelden en meer last hadden van beperkingen[4]. Dus ook voor je vitaliteit is het goed om ook op latere leeftijd nog je mentale spoken te overwinnen.

Dit is ook in lijn met andere onderzoeken bij het effect van angsten op tweelingen. Hierin werden mensen vergeleken met hun tweeling die geen last van angsten had. Angst heeft namelijk op veel meer onderdelen in je leven invloed dan alleen je emoties.

Namelijk ook:

  1. Pijn in je lichaam.
  2. Vermoeidheid.
  3. Het hebben van een zittende leefstijl.
  4. Verminderd sociaal vermogen.
  5. Verminderd meedoen met groepsactiviteiten[5].

Het vervelende is, dat juist sociale steun iets is wat je kan beschermen tegen de negatieve gevolgen van angsten. Maar als dat dus allemaal minder wordt, dan heb je daar ook niet veel aan[6].


Angst is dus ontzettend slecht voor je welzijn, op elke leeftijd.


Reden genoeg dus om op elk moment in je leven iets tegen je angsten te doen.

Er zijn gelukkig ook factoren die je helpen je te wapenen tegen angsten, namelijk:

  1. Je humeur (positief dan).
  2. Veerkracht.
  3. En je gevoel dat je iets kunt[7].

En dat geeft een hypnotherapeut weer goede handvatten om mensen mee verder te helpen.

Hypnose en angst

Je hebt allerlei soorten angsten en voor al die angsten kan hypnotherapie van belang zijn. De meest bekende vorm waarbij hypnose helpt tegen angst, is angst voor de tandarts.

Tandartsen die gespecialiseerd zijn in mensen helpen met deze specifieke angst kennen vaak hypnosetechnieken en suggesties die mensen helpen om toch kalm te blijven tijdens de afspraak[8].

Jaren geleden heb ik zelfs een video online gezet over hypnose bij angst voor de tandarts (ik zag er toen heel anders uit dan nu 😉).

Maar voor die grotere angsten, waarvoor de maatschappij meer dan een half miljard (!) per jaar betaalt kan hypnose ook ontzettend nuttig zijn.

Cognitieve hypnotherapie is bijvoorbeeld net zo effectief tegen veel angststoornissen als gedragstherapie[9]. In 2012 al gaven onderzoekers aan dat hypnose wat dat betreft wel extra onderzocht mag worden als alternatief voor dure therapieën.

Andere onderzoeken geven ook aan dat juist mensen met angststoornissen vaak een individuele behandeling nodig hebben die op hun is toegespitst en daar is hypnotherapie nu ideaal voor[10].

Hypnose in plaats van medicatie

In een klein onderzoek is ook de effectiviteit van wekelijks hypnotherapie vergeleken met een dosis alprazolam tegen angststoornissen. Hieruit kwam naar voren dat mensen die de hypnotherapie goed volgden hier net zoveel voordeel bij hadden als de mensen die medicatie kregen tegen hun stress en angsten[11].

En dat dus zonder de bijwerkingen die medicatie kan geven. Hoe cool is dat?!

Hoe gaat dat dan angst behandelen met hypnose?

Al die cijfers zijn allemaal mooi en aardig, maar hoe werkt dat dan in de praktijk? Het is in ieder geval goed om te weten dat er ontzettend veel angsten zijn en dat iedereen die er last van krijgt hiervoor een eigen unieke oorzaak heeft.

Het leuke aan hypnotherapie is dat een hypnotherapeut je kan helpen om die unieke oorzaak op te sporen. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gedaan met regressie. Dan ga je in gedachten terug naar het moment waarop je voor het eerst heel bang was.

Afhankelijk van dit moment kan een hypnotherapeut weer allerlei andere technieken gebruiken om je te helpen om dit moment een plekje te geven in je leven, zodat je geen last meer hebt van de angst.

De kans bestaat zelfs dat je een beetje kunt lachen om het moment wat zo angstig voor je was.

Dat klinkt natuurlijk heel gek als je dat nu zo leest.

Maar met hypnose is echt ontzettend veel mogelijk.

Om je hiermee kennis te laten maken kun je meedoen met de gratis Halloween Breek je Vrij Challenge.

Deze challenge begint op Halloween en geeft je alvast wat beginstappen die je kunt zetten om jouw mentale spoken, je angsten, te overwinnen.

Klik hier om je in te schrijven voor de gratis challenge.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je mensen daarmee kunt helpen?

Kom eens naar een van onze evenementen of schrijf je in voor onze opleiding.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleiding.

Heb je een vraag over onze opleiding? Klik hier voor een bel-afspraak.

Bronnen: