Grenzen aangeven: Belangrijk voor je welzijn
Grenzen aangeven: Belangrijk voor je welzijn
02 februari 2019 
6 min. leestijd

Grenzen aangeven: Belangrijk voor je welzijn

Grenzen aangeven is ontzettend belangrijk voor je welzijn. Wanneer je geen grenzen stelt en grenzen aangeeft is de kans op het ontwikkelen van overspanning en een burn-out groter dan wanneer je dit wel doet. Je welzijn is er dus zeker bij gebaat wanneer jij je grenzen aangeeft. In dit blog ga ik in op wat je nodig hebt voor het aangeven van je grenzen en wat je kunt doen in bepaalde situaties waarin grenzen aangegeven moeten worden.

Grenzen stellen

Voor het stellen van grenzen is het belangrijk dat je accepteert dat er maar 24 uur in een dag zitten en dat er een limiet is aan de energie die jij aan werk kunt spenderen[1]. Zonder dit besef is het erg lastig om grenzen te stellen en om die aan te geven.

Door de moderne technologie lijkt het soms of je meer tijd te besteden hebt dan vroeger. Vooral omdat je altijd bereikbaar bent door de mobiele telefoon is de kans ook groter dat er aanspraak wordt gedaan op je tijd. Al is het alleen maar om je te spreken om te vragen waar je bent.

In Duitsland hebben ze zelfs wettelijk geregeld dat je baas je niet buiten werktijden mag bellen. Daar liep het door de hiërarchische cultuur al vrij snel uit de hand met de bazen en de werknemers die opeens 24/7 te bereiken waren.

Echter, in Nederland zijn we niet veel beter af, want door de crisis hebben veel mensen het gevoel dat ze beter bereikbaar kunnen zijn en thuis kunnen doorwerken om zo hun baan te behouden. De manier om je energie er doorheen te jagen en om in een burn-out te komen.

Bepaal daarom voor jezelf hoeveel tijd en energie je per dag aan je werk kunt besteden of aan andere delen van je leven en waar bij jou de begrenzer erop moet.

Leren grenzen aangeven

Nu je weet dat je een grens hebt is het de kunst om die grens ook aan te geven in je omgeving. Het zenden van de boodschap dat je tot hier kunt gaan en niet verder.

Het aangeven van grenzen kan ontzettend spannend zijn. Het kan beginnen met hier en daar “nee” zeggen, maar uiteindelijk kun je ook echt naar je baas gaan en aangeven dat je het overwerken niet meer trekt.

Of je kunt naar je partner gaan en aangeven dat je toch wel minimaal 1 avond per week met hem/haar wil doorbrengen voor het hebben van een gezonde relatie.

Het leren van deze vaardigheid is iets waar een hypnose-expert je mee kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld stap voor stap oefenen hoe jij zonder angst of in ieder geval met controle over je zenuwen je grenzen aangeeft.

Dit kan bijvoorbeeld met een geleide visualisatie zodat je eerst het gedrag en je gevoelens tijdens het gedrag duidelijk voor je ziet of voelt. Dit maakt de kans op succes bij het daadwerkelijk aangeven van je grenzen groter.

Grenzen aangeven in een relatie

Soms is het in je relatie nodig om grenzen aan te geven. Uiteraard zijn er grenzen zoals niet vreemdgaan en misschien hoeveel rommel je accepteert in het huis waarin je samenleeft, maar soms zijn er andere grenzen nodig.

Als iemand in je relatie ziek wordt bijvoorbeeld kan de zieke persoon erg afhankelijk van je worden of zich zo gaan gedragen. Het mantelzorgen waarmee je dan begint kan ontzettend veel invloed hebben.

Er zijn meerdere manieren om grenzen aan te geven binnen je relatie namelijk:

  1. Aanmoediging van gewenst gedrag.
  2. Aangeven wat ongewenst gedrag is[2].

Bij het aanmoedigen van gewenst gedrag gaat het bijvoorbeeld om het stimuleren dat je partner een baan zoekt als je op het moment alle eindjes aan elkaar moet knopen in een eenverdienershuis. Of dat je partner zelf zijn/haar huisarts belt in geval van ziekte, mentaal of fysiek.

Daarnaast kun je dus ook aangeven wanneer gedrag ongewenst is. Bijvoorbeeld als iemand een grote mond tegen je heeft terwijl dat helemaal niet bijdraagt aan het oplossen van een probleem.

Het aangeven van het juiste gedrag of aangeven van de grens kan soms lastig zijn doordat je misschien het gevoel hebt dat je dit niet kunt doen bij een persoon van je eigen leeftijd waarmee je een relatie hebt.

In dat geval kan een hypnose-expert je helpen met het achterhalen van de overtuigingen die je hebt over het stellen van grenzen binnen een relatie. Dit kan bijvoorbeeld met regressie.

Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft bepaald dat het aangeven van je grenzen niet goed of onnodig is in je relatie. Dit is vaak een moment in je kindertijd, je basisschoolleeftijd, omdat je dan veel overtuigingen vormt over hoe de wereld werkt en hoe jij hierin kunt functioneren.

Als kind weet je echter ook niet alles, en als volwassene kun je goed dit soort niet helpende overtuigingen evalueren op logica waardoor je vrij snel minder last hebt van die overtuigingen en van nature je grenzen beter aangeeft.

Grenzen aangeven bij je kind

Je kind grenzen aangeven doe je in eerste instantie omdat je wilt dat je kind gezond opgroeit. Kinderen houden bijvoorbeeld erg veel van snoepen en over het algemeen minder van gezond eten, maar toch moet er gezond gegeten worden.

Uit onderzoek blijkt dat ouders het heel lastig vinden om grenzen aan te geven wat betreft voeding[3], tandenpoetsen en andere dagelijkse zaken die noodzakelijk zijn om een gezond lichaam en een gezonde geest te ontwikkelen.

Door een lesje te maken van het moment waarop je een grens moet stellen is de kans op succes groter dan wanneer je alleen een grens stelt[4]. Je legt dan bijvoorbeeld uit waarom het zo belangrijk is om de groente op te eten, je tanden te poetsen en om op tijd naar bed te gaan.

Als je het lastig vindt om ook op deze manier grenzen te stellen is het verstandig om te kijken naar je overtuigingen over wat je taak als ouder is ten opzichte van je kind en hoeveel moeite je daarvoor mag doen. Een hypnose-expert kan je helpen om te achterhalen waarom je het lastig vindt om grenzen te stellen. Hij kan je helpen een manier te vinden die beter bij jou past dan wat je nu in je hoofd hebt wat bij grenzen stellen hoort en wat je dus niet wilt of kunt doen.

Wanneer je zelf vrij autoritair bent opgevoed en dit niet wilt herhalen kan dit het lastiger maken om grenzen te stellen. Terwijl dat bijvoorbeeld met mindfulness ook goed kan.

Grenzen aangeven op je werk

Zoals gezegd aan het begin van het artikel is er in ons buurland al wetgeving die je baas aan de lijn legt zodat je ’s avonds niet lastiggevallen kunt worden om nog even een of ander taakje uit te voeren.

Heb jij er last van dat je telkens taken moet doen die je energie kosten. Die je het werkplezier vergallen en die de balans in je zakelijke en privéleven verstoren? Dan is het van belang om de grenzen op je werk aan te geven.

Vooral als je samenwerkt in een team kun je last krijgen van schuldgevoel bij het aangeven van je grenzen. Je wilt je collega’s niet met het extra werk opzadelen wat blijft liggen als jij niet overwerkt. Kijk dan eens goed om je heen. Heeft iedereen het zo druk als jij? Heeft iedereen dezelfde privésituatie als jij?

Wanneer je blokkades hebt die ervoor zorgen dat jij je grenzen niet kunt aangeven kunnen gezonde overtuigingen ervoor zorgen dat die blokkades beetje bij beetje worden afgebroken. Zelfhypnose in combinatie met andere hypnosetechnieken kunnen hier een belangrijke rol bij spelen.

In het geval van zelfhypnose krijg je van jouw hypnose-expert suggesties mee naar huis die je thuis kunt beluisteren. Dit zorgt ervoor dat wat er verder gebeurt tijdens de hypnosesessies sneller effect hebben en dat het effect langer bij je blijft.

Je gaat dan thuis op een comfortabele plaats zitten of liggen en tijdens een moment waar niemand je gaat storen (omdat jij je grens even hebt aangegeven) beluister je de hypnotische suggesties. Vaak staat er op zo’n mp3 ook een inductie die je helpt om in hypnotische staat te komen zonder dat de hypnose-expert bij je is.

In het geval van het stellen van grenzen kunnen de suggesties de volgende vorm krijgen:

“Je hebt recht op een eigen leven.”

“Je mag nee zeggen.”

“Overwerken is een uitzondering, geen regel.”

“Je hebt rust en regelmaat nodig.”

“Je mag collega’s om hulp vragen.”

“Je bent ook aardig als je een keer niet kunt.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties voor het stellen van grenzen. Afhankelijk van je overtuigingen en problemen waartegen je aanloopt bij het stellen van grenzen kun je andere suggesties krijgen van je hypnose-expert.

Het stellen van grenzen komt voor in alle delen van je leven. Je relaties, je werk en je familie. Voor elk deel van het leven zijn weer andere redenen en andere manieren om grenzen te stellen en tegelijkertijd een goede relatie te behouden. Hypnose kan je ondersteunen met het stellen van grenzen.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt en wat er allemaal bij komt kijken om jezelf of juist andere mensen te helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.healio.com/nursing/journals/jne/1990-3-29-3/%7Be659d00e-e66e-48d3-93e7-0552e53d2b55%7D/setting-limits

[2] https://link.springer.com/article/10.1007/s11126-015-9400-4

[3] https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/IJMHSC-07-2015-0023

[4] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0192513X13515883

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen