OCD | dwangneurose zijn op te lossen | Dwanghandeling | Dwanggedachten
OCD en dwangneurose zijn op te lossen
26 maart 2012 
2 min. leestijd

OCD en dwangneurose zijn op te lossen

OCD en Dwangneurose

OCD (Obsessive Compulsive Disorder), ook wel een dwangneurose genoemd, is goed te verhelpen met hypnose. Als je denkt dat je de enige bent met dit probleem, dan kan ik je geruststellen. Zo’n 300.000 mensen leiden eraan. Zelf heb ik er ook last van gehad toen ik jong was. Wist je dat veel kinderen dit hebben ook in meer of mindere mate? Er is vrij eenvoudig van af te raken.

OCD

Omdat OCD staat beschreven als stoornis moet er toch wel iets mis zijn met je als je dat hebt. Niets is echter minder waar. Er is wat mis met de psychiatriebijbel de DSM-IV en niet met jou. Er zijn heel veel kinderen die het hebben en bij de een blijft het hangen en bij de ander niet.

Wat er werkelijk aan de hand is, is dat je jezelf wilt geruststellen. Iedereen heeft van die ‘geruststellers’. De een wrijft wat meer in zijn nek, de ander wat over zijn benen en een ander die wast continu zijn handen. Bij de laatste spreken we van een ‘stoornis’, terwijl de andere mensen normaal zijn..Tja..

Wanneer je iets een stoornis gaat noemen creëer je vaak alleen maar meer problemen. Een stoornis klinkt ook definitief en alsof jij kapot zou zijn. Medicijnen is dan de enige oplossing nog, toch?

Fout. Helaas hebben psychiaters ongelijk (1)en is het iets wat redelijk eenvoudig te verhelpen is. Wanneer je namelijk de drang van de dwang opvoert in plaats van onderdrukt dan kan je het oplossen. Je moet die drang dan zover laten opvoeren dat het lichaam als vanzelf het verwerpt. Dit vergt kunde van de coach/therapeut, maar is vrij eenvoudig te doen.

Dwangneurose

De techniek om een dwangneurose te tackelen, heet de compulsion blow out. En zoals er al wordt gesuggereerd, blazen we de drang van de dwang zo op dat hij als vanzelf eruit knalt. Deze methode kan alleen uitgevoerd worden door iemand die zeer kundig is met deze methode, maar dan werkt hij ook supergoed.

Allereerst moet je weten wat precies de dwang veroorzaakt. Is dat iets wat je ziet, hoort of juist voelt. Daarna vraag je exact uit wat dan precies die dwang veroorzaakt. Bijvoorbeeld als het iets is dat je ziet, wat is dat dan.

Daarna ga je testen wat het juist meer opwekt. Wordt het erger wanneer je het dichterbij haalt of juist groter maakt? Als je dat weet namelijk dan kan je het gaan opvoeren tot het punt dat het iemand niets meer doet.

Dit klinkt vrij eenvoudig en dat is het ook. Er is wel een kanttekening bij deze methode en dat is dat je het ook erger kan maken wanneer je te vroeg stopt. Daarom is het zeer belangrijk dat je doorgaat tot je geen reactie meer ervaart bij het beeld, geluid of gevoel. Doe je dat niet, dan maak je het erger en dan ben je verder van huis.

Doe je het goed, dan kan je mensen bevrijden van jarenlange dwanghandelingen of gedachten. Deze techniek ontdek je bij ons pas in de hypnose master omdat ik dan zeker weet dat je genoeg kunde hebt om hem uit te voeren. Je kan hem natuurlijk ook bij jezelf doen als je dwang ervaart op deze manier. Lukt dat niet dan is het goed om een afspraak te maken met iemand die dit beheerst.

Op een leven zonder dwang en OCD!

Deel dit artikel met meer mensen zodat we mensen kunnen onderwijzen dat niets permanent hoeft te zijn.

Wil je meer weten over hypnose en hypnosetechnieken? Kom dan naar onze masterclass of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

ocd en dwanneurose

Bronnen:

1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272735815000938

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen