Angst om te zweten bij andere mensen
Zweten, iedereen doet het, maar het is niet voor iedereen even leuk. Zweten kan zelfs een oorzaak voor een fobie zijn. Je kunt bijvoorbeeld angst hebben om te zweten waar andere mensen bij zijn. Van alleen al de gedachte breekt het koude zweet je uit, dus als jij zo iemand bent hoop ik dat je dit nu alleen leest.
Om ervoor te zorgen dat je deze angst vermindert zodat je weer zonder zorgen een tekst over zweten kunt lezen en ook zonder zorgen met mensen afspreekt in warm weer of tijdens iets waarbij je beweegt gaan we in dit blog in op het zweten en hoe je de angst daarvoor kunt verminderen.
Er zijn veel redenen waarom je angst kunt hebben om te zweten waar andere mensen bij zijn. Wellicht heb je last van overmatig zweten als je gaat sporten en was dit vroeger reden tot pesterijen of plagerijen tijdens de gymles. Of de geur van je zweet is niet aangenaam en je wilt ook niet “vies” overkomen. Zelfs niet in de sportschool waar het altijd een beetje zoutig van de zweet ruikt.
Wat de oorzaak ook is en of je angst hebt voor zweet bij anderen of de geur ervan. We gaan even in op het nut dat zweet voor je lichaam heeft.
Oorzaak van transpireren en wat je ertegen doet
Niet iedereen zweet evenveel en daarom zweet niet iedereen om precies dezelfde redenen, maar er zijn wel oorzaken aan te wijzen die voor iedereen het gevolg kunnen hebben dat je gaat zweten.
Hitte en vocht in de lucht kan ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Zweet heeft namelijk als functie dat je lichaam afkoelt. Vooral als er tijdens een warme dag ook veel vocht in de lucht hangt, zoals in Nederland vaak het geval is, kunnen zich zweetriviertjes op je rug, gezicht en schouders vormen. Heel vervelend, maar voor veel Nederlanders een herkenbare situatie. Je kunt hier eigenlijk niet zoveel tegen doen behalve gebruikmaken van een anti-transpirerende deodorant.
Sporten is voor veel mensen ook een reden waarom zweet ontstaat. De beweging zorgt voor wrijving in je lichaam en dat zorgt weer voor een hogere lichaamstemperatuur. Hierdoor ga je zweten om je temperatuur weer af te koelen. Airco in je sportschool is daarom erg belangrijk als je daar niet wilt zweten. Ook kun je ’s ochtends vroeg of ’s avonds gaan sporten als het koel is en de zon geen of minder invloed heeft op de temperatuur buiten.
Sterke gevoelens, zoals angst, kunnen ook zweet veroorzaken. Als je dus angst hebt voor zweten bij andere mensen kan die angst extra zweet veroorzaken. Heel vervelend. Ook emoties zoals woede, liefde en stress zorgen er in sommige gevallen voor dat je zweet. Dit kan verklaren waarom je tijdens die leuke date van die zweethandjes hebt, of juist tijdens een sollicitatiegesprek.
Pittige voeding kan je ook laten zweten. Ken je dat gevoel van die zwetende bovenlip, of snor, als je net pittige Indische of Mexicaanse voeding hebt gehad? De makkelijkste oplossing hiervoor is om minder pittig te eten. Als je naar een restaurant gaat kies je gewoon voor zoet in plaats van pittig.
Als je dan uit eten gaat kun je het beste de drank ook laten staan. Alcoholische drank kan er namelijk ook voor zorgen dat je meer zweet dan normaal.
Waarom zweet ik zo snel (en veel)
Sommige mensen hebben een aanleg om snel of veel te gaan zweten. Je DNA komt bijvoorbeeld uit koudere landen en dan zweet je relatief sneller dan mensen die voor het betreffende klimaat geboren zijn. Heb je weleens een Spanjaard in Spanje zien zweten als een Nederlandse toerist?
Daarnaast zijn er ook andere redenen waarom je last kunt hebben van zweten, bijvoorbeeld doordat je last hebt van de overgang of vanwege een medische oorzaak.
Deze kunnen onder andere zijn:
- Schildklierproblemen
- Diabetes
- Overgewicht
- Hyperhidrosis
Als je veel zweet en ook als dit plotseling gebeurt is het verstandig om naar een arts te gaan om te controleren of je geen medische oorzaak hebt die opgelost dient te worden.
Overmatig zweten
Het goede nieuws is wel dat overmatig zweten over het algemeen niet veroorzaakt wordt door diabetes en/of schildklierproblemen.
Je hebt last van overmatig zweten als je zweet terwijl het niet logisch is. Je hebt geen last van warm weer, geen sterke emoties en bent op het moment ook niet pittig aan het eten, toch zweet je. Dit kan lokaal op je lichaam zijn, zoals onder de oksels, of juist over je gehele lichaam.
Meestal hebben mensen hier een genetische aanleg voor of het kan komen doordat het zenuwstelsel niet helemaal naar behoren functioneert.
Als je juist over je hele lichaam overmatig zweet is het extra belangrijk om wel even naar een arts te gaan, omdat dit een grotere kans heeft op een medische oorzaak.
Wat te doen tegen angst voor zweten
Zoals je hebt gelezen is zweten heel normaal en zelfs gezond voor je lichaam. Als zweet je lichaam niet afkoelt kun je gevaarlijk heet worden. Dit is erg slecht voor bijvoorbeeld je hersenen.
De angst om te zweten waar andere mensen bij zijn is vaak een sociale angst. Sociale angsten worden veelal veroorzaakt door overtuigingen die men heeft over “hoe andere mensen over iets denken”. Je denkt bijvoorbeeld dat andere mensen alleen mooie mensen willen zien en je doet daarom make-up op voordat je de deur uitgaat.
Confrontatie met de angst aangaan
Angst voor zweten in het openbaar wordt onder andere behandeld met cognitieve gedragstherapie. Onder andere confrontatie met die angst is een techniek om die angst te verminderen.
Situaties waarin de angst naar voren kan komen moet je dan op volgorde zetten van erg bang, naar minder bang. Dus bijvoorbeeld zweten in de sportschool kan iets zijn waar je minder bang voor bent dan zweten tijdens een date.
Hypnose voor een snellere behandeling
Uit onderzoek blijkt ook dat hypnose cognitieve gedragstherapie kan ondersteunen. De therapie werkt dan sneller, waardoor je ook minder last hebt van je angst.
Logica van de angst achterhalen
Een andere manier waarop hypnose kan helpen om deze angst te stoppen is om te achterhalen of overtuigingen over zweet ervoor zorgen dat je last hebt van een onlogische angst. Als je bijvoorbeeld géén last hebt van overmatig zweten is deze angst vaak onlogisch en zelfs bij overmatig zweten hoeft deze angst er niet te zijn.
Door middel van een goed gesprek onder hypnose kan de hypnotherapeut je helpen om te achterhalen welke gedachten en overtuigingen je dwars zitten.
Vervolgens kun je hypnotische suggesties krijgen om dit soort gedachtegangen te stoppen.
Een andere manier om de logica van de angst te achterhalen en te doorbreken is door de gebeurtenis die tot de angst heeft geleid nader te onderzoeken. Dit kan onder andere met regressietherapie.
Zoals gezegd kan de oorzaak van de angst liggen in de middelbareschooltijd, of zelfs de basisschooltijd, waarin je ooit bent aangesproken op het feit dat je als een gezond persoon zweet als je je fysiek inspant of als het een hete dag is.
Hierdoor kan de overtuiging zijn ontstaan dan het sociaal niet acceptabel is om te zweten.
Dit is natuurlijk onzin en wellicht dat je dit rationeel gezien al heel goed begrijpt, maar hoe jij je voelt werkt daar gewoon niet aan mee.
Door tijdens hypnose met andere ogen naar de gebeurtenis te kijken kun je je rationele kant en je gevoelsmatige kant meer met elkaar in overeenstemming brengen.
Mindfulness om angst voor zweten te verminderen
Een andere manier om angst te verminderen is door mindfulness te gebruiken. Sociale angsten kenmerken zich namelijk in gedachten die over iets gaan wat niet gebeurt. Verwachtingen over uitgelachen worden, verwachtingen over niet geaccepteerd worden en andere vervelende verwachtingen zijn vaak de oorzaak van de angst.
Die verwachtingen uiten zich in gedachten en fantasie over wat er wel niet gaat gebeuren als je in het bijzijn van anderen zweet en die gedachten kunnen weer extra angst oproepen waardoor je ook echt gaat zweten.
Door mindfulness probeer je juist je gedachten in het hier en nu te houden. Dus je voelt, ziet en hoort wat er gebeurt en als je toch merkt dat je begint te fantaseren over negatieve verwachtingen kun je die gedachte van je afschudden door het te benoemen en je vervolgens weer op het hier en nu te focussen.
Die focus kun je vastleggen door in eerste instantie op je ademhaling te letten. Als je de ademhaling ook stuurt kan dit je gedachten nog beter in het hier en nu houden. Daarbij zijn er ook andere technieken uit mindfulness en andere mentale studies die je kunt gebruiken om te kalmeren als je angstig wordt.
Wil je meer weten over mentale technieken om minder last te hebben van angst? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/guide/8-reasons-you-sweat
http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/is-your-excessive-sweating-caused-by-a-medical-problem#1
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0005796793900675