Sport motivatie verhogen met hypnose
Sport motivatie verhogen met hypnose
18 april 2016 
6 min. leestijd

Sport motivatie verhogen met hypnose

Nu het lente is wordt voor veel mensen de noodzaak om gezond te leven, zodat je er deze zomer gezond uitziet steeds groter. Soms moet je ook echt voor je gezondheid meer gaan bewegen, bijvoorbeeld als je overgewicht hebt en daardoor een grotere kans hebt op diabetes. Maar meer moeten bewegen en meer gaan bewegen is toch een verschil. Er is ook een verschil tussen meer willen bewegen en meer gaan bewegen.

Daarom ga ik in dit artikel in op de gezondheidsvoordelen van bewegen en geef ik tips om je sport motivatie te verhogen.

Bewegen is gezond

Niet bewegen is ongezond, zelfs als je geen overgewicht hebt. Als iemand niet beweegt worden de botten zwakker waardoor je meer kans hebt op botbreuken. Als iemand niet beweegt worden de spieren niet gestimuleerd, waardoor die zwakker worden, inclusief de hartspier. Niet sporten is dus niet alleen ongezond, het is misschien zelfs dodelijk. Net zoals roken dodelijk is.

Om je botten en spieren sterk te houden is het dus belangrijk om te bewegen ook om je spieren sterk te houden is het goed om dagelijks 30 minuten te bewegen. Zelfs als dit een wandeling is.

Van bewegen val je af

Vooral als je overgewicht hebt is bewegen ook essentieel om af te vallen, naast het hebben van een gezond dieet. Doordat je beweegt verbrand je meer calorieën. Per halve kilo vet moet je 3500 calorieën verbranden die je er niet bij op eet. Als je elke dag 500 calorieën meer verbrandt dan je eet val je dus in 1 week een halve kilo af.

Dit versterkt het effect dat gezond eten heeft om een gezond gewicht te hebben. Bovendien is het niet gezond om een crashdieet te volgen, omdat je dan te weinig voedingsmiddelen krijgt. Meer bewegen en gezond eten is de beste manier om af te vallen.

Sport motivatie verhogen

Je wilt nu natuurlijk van alles doen om jezelf te motiveren om meer te bewegen. Daarom heb ik een paar praktische tips voor je.

Gebruik motiverende afbeeldingen

Op het internet vind je allerlei plekken om motiverende afbeeldingen te vinden die je stimuleren om meer te bewegen. Hele Pinterestborden vol heb je ervan. Door deze op te hangen op een zichtbare plek word je er elke keer aan herinnerd dat je kunt sporten.

“Just do it.” Op de deur van je kledingkast kan ervoor zorgen dat je in plaats van je pyjama je jogging broek aandoet en nog even gaat stretchen voordat de ontspanningstijd begint. Kies afbeeldingen uit die jou aanspreken en hang ze op bij je kledingkast, in de badkamer en misschien zelfs op alle deuren in je huis. De kans dat je gaat sporten als je even niets te doen hebt wordt hierdoor veel groter.

Maakt het niet te moeilijk

Om te kunnen bewegen heb je eigenlijk alleen jezelf en de grond nodig. Een sportschool is leuk, maar inmiddels niet meer noodzakelijk. Je kunt thuis al veel oefeningen doen om meer te bewegen. Deze kun je wederom op het internet vinden. YouTube staat vol met video’s van fitnessinstructeurs en op website’s zoals Pinterest kun je ook allerlei workouts vinden die je eenvoudig thuis kunt doen, gewoon in je woonkamer!

Als je wilt kun je ook gewichtjes kopen die je thuis kunt gebruiken voor krachttraining en een springtouw voor cardiotraining in je tuin of op de stoep voor je huis.

Ga met een vriend of vriendin sporten

Als je het lastig vindt om jezelf te motiveren kun je ook met een vriend of vriendin gaan sporten. Zo heb je een stok achter de deur om toch echt die sportschoenen aan te trekken en te bewegen. Je kunt elkaar tijdens het sporten ook aanmoedigen om net dat stapje extra te doen.

Zijn je vrienden niet zo sportief aangelegd? Dan kun je ook een teamsport gaan beoefenen. Deze stok achter de deur werkt ook, want je wilt het team natuurlijk niet teleurstellen.

Geef je op voor een sportevenement

Als jij je opgeeft voor bijvoorbeeld een marathon en ervoor betaalt wil je natuurlijk niet voor niets dat geld uitgeven. Daarbij moet je je ook goed voorbereiden voor een sportevenement om alle uitdagingen aan te kunnen. Bedenk je ook het gevoel van trots als je alles hebt gedaan.

Daarbij kun je dit aangeven op social media en dan is die foto dat je het gehaald hebt en alle complimenten erop ook erg leuk en motiverend.

Verdeel je doel in kleine doelen

Als je wilt sporten om af te vallen, verdeel dat doel dan in kleine doelen. Als je bijvoorbeeld 10 kilo wilt afvallen is het beter om je te richten op de eerste kilo dan op de laatste kilo. Hierdoor raak je niet overweldigd door je doelen. Hetzelfde geldt voor gespierder worden. Eerst wil je gewoon 20 kilo kunnen liften en dan kom je vanzelf bij die 100 kilo. Bovendien voorkomt dit ook dat je gedemotiveerd raakt doordat je voor het snel behalen van je grote doel wel heel hard moet werken.

Helpen deze praktische tips niet, maar wil je eigenlijk wel heel graag meer bewegen? Dan kan hypnotherapie ervoor zorgen dat wat je ook blokkeert om niet te bewegen wordt weggehaald.

Hypnose om meer te bewegen

Je bewustzijn is een geweldige motivatiekiller. Door een Amerikaanse hypnotherapeut wordt het bewuste brein ook wel “the excuse maker” genoemd. Je kunt allerlei smoesjes fabriceren over waarom je vandaag, nu, morgen, gisteren, volgende week en zelfs volgende maand niet kunt gaan sporten of alleen al wandelen. Daar heb je simpelweg geen tijd voor want….. en dan komen de smoesjes. Je bewuste brein gaat over logica, redenering en wilskracht. Zolang je redenering logisch is kan het je wilskracht om meer te gaan bewegen ondermijnen en verminderen.

Je onderbewuste reageert meer op cues, dat is ook de reden waarom je soms iets ziet en dan een gerelateerde gedachte in je hoofd krijgt (Daarom kan de tip van motiverende afbeeldingen helpen om meer te bewegen).

Hypnose heeft invloed op het onderbewuste waardoor de smoesjesmaker buiten spel wordt gezet als je meer wilt bewegen. Met hypnotherapie kun je goed achterhalen waarom je niet gemotiveerd genoeg bent om ook echt te gaan bewegen. De hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld allerlei vragen stellen zoals over hoe jij je voelt voordat je gaat sporten en waarom je meer wilt bewegen.

Daarnaast kunnen andere vragen ook belangrijk zijn, zoals hoeveel stress je dagelijks ervaart, welke andere doelen en gewoonten je hebt. Deze antwoorden kan de hypnotherapeut gebruiken om je onderbewuste zo te beïnvloeden dat het voor jou het beste werkt om ook écht te gaan sporten. Het argument dat sporten bijvoorbeeld helpt tegen stress zal iemand die daar geen last van heeft niet over de streep trekken.

Wegnemen van schuldgevoel

Sport moet geen straf zijn en iets zijn dat je moet doen. Als jij er bijvoorbeeld een handje van hebt om jezelf te beschuldigen van luiheid als je een keertje te moe was krijg je misschien een negatieve associatie met sporten. Door het schuldgevoel weg te nemen en het “moeten” sporten weg te nemen is het makkelijker om wel te sporten. Dit wordt ook wel de paradox genoemd. Deze techniek werkt niet bij iedereen, maar wordt afhankelijk van de persoon wel of niet toegepast door de hypnotherapeut.

Visualisatie van vroeg opstaan

Als jij juist graag ’s ochtends voor het werk wilt sporten kun je een wekker visualiseren waarop de tijd staat waarop je wakker wilt worden om ook echt ’s ochtends te gaan sporten. Daarbij kun je ook hardop zeggen hoe jij je voelt nadat je gesport hebt, zoals licht, gefocust, tevreden en trots.

Begeleide visualisatie

Uit wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd in 2011 blijkt dat een begeleide visualisatie ervoor kan zorgen dat je ook echt vaker gaat sporten dan mensen die deze motivatietechniek niet krijgen. Bij een begeleide visualisatie helpt een hypnotherapeut je met een visualisatie van beweging. Tijdens de visualisatie word je gestimuleerd om je voor te stellen dat je aan het sporten bent en daarbij allerlei positieve emoties te ervaren.

Vergroten van zelfvertrouwen

Misschien ben je ook gestopt met sporten omdat je bij groepslessen toch het gevoel had dat je niet “goed genoeg” was. Ook al zijn groepslessen geen wedstrijd, niet net zo goed zijn als de rest kan toch een gevoel van falen geven en ervoor zorgen dat je geen plezier meer hebt in het sporten. Hypnose kan je zelfvertrouwen over sporten vergroten en ervoor zorgen dat je het niet erg vindt als je die ene step oefening niet zo goed doet als de rest. Het gaat er uiteindelijk om dat je beweegt, niet dat je de beste bent.

Na al deze tips voor motivatie en hulp die je kunt krijgen twijfel ik er niet aan dat het mogelijk is om deze zomer gezond en fit op de terrasjes te genieten van de zon en je gezelschap zonder je druk te maken over je uiterlijk of gezondheid.

Wil jij meer leren over de motiverende kracht van hypnose voor je levensdoelen? Bezoek dan een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1994.10403084#.VxDxy3rxTYg

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1469029210000932

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen