Angst overwinnen

Angsten zijn interessant omdat angsten ons belemmeren en veilig houden. Omdat angsten ons beschermen, maar waarom hebben we eigenlijk angsten? Wat is het nut?

Mensen die geen angst hebben, die zijn er die hebben een defect in het brein. Men dacht dat die mensen extreem gewelddadig zouden zijn, dat was de theorie. In plaats daarvan waren het juist de meest liefdevolle mensen omdat ze nergens bang voor waren.

Ze waren niet bang voor afwijzing, niet bang om niet gewaardeerd te worden. Het zijn vriendelijke geweldloze mensen. Mensen die juist heel gewelddadig zijn, zijn juist extreem bang.

Als je een professionele vechter bent en zegt “ik ben nergens bang voor”, dan vraag ik me af of dat wel waar is.

Want onderzoek laat zien dat de meest gewelddadige mensen juist bang zijn en mensen die niet bang zijn, zijn geweldloos.

Als je aan een vechtsport doet kan dit best een teken zijn dat je angst hebt. Dat je een vorm van bewijsdrang hebt of je een loser voelt als je het niet doet.

Dit is niet erg, want we hebben allemaal angsten. Ik heb ook angsten. Misschien ben ik wel bang voor jou, dat je dit leest en denkt “die ga ik opzoeken, wie denkt hij wel niet wie die is dat ik bang ben, wie is er nu bang dan?!”

Dan ben ik misschien wel heel bang.

Waar komt angst vandaan?

We hebben grofweg 3 delen in ons brein

De neocortex (prefontale cortex/verstand), het lymbische systeem (emotionele brein) en de herstenstam (het oerbrein) die de angstrespons genereerd. De amygdala in de hersenstam is in weze het angstcentrum.

Het oerbrein reageert heel snel, meestal door te bevriezen. Je schrikt van iets en denkt “ho, wat is dat?” Meteen scant je brein of het gevaarlijk is of niet.

Eigenlijk scant hij zelfs voor 3 dingen, namelijk:

  1. Kan ik het eten?
  2. Word ik gegeten?
  3. Kan ik ermee paren?

Dat zijn dan zo’n beetje de scan van de amygdala. Wanneer die overgevoelig is spreken we vaak van angststoornissen. De reguliere geneeskunde in ieder geval.

Hoe komt dat nu? Ons brein is voor ongeveer 70 tot 80 procent ingesteld op wat je ziet op je ogen.

Mensen die blind zijn geboren hebben vergeleken met mensen die kunnen zien veel minder angsten. Die zijn vaak meer gerelateerd aan geluiden.

De meeste irreële angsten hebben ze niet, zoals hoogtevrees, claustrofobie, angst voor spinnen, spreekangst. Dat is heel interessant.

Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen, maar die zijn vaak gekoppeld aan ervaringen.

Er zijn duidelijke verschillen tussen mensen die blind geboren zijn en mensen die kunnen zien.

Dat is fascinerend, want je merkt dat een overgrote meerderheid van de angsten die we kunnen kennen niet bekend is voor de blind geboren mensen.

Hoe angst begint

Dus hoe doen we dat dan? We maken een plaatje in ons hoofd en dat plaatje triggert het angstcentrum.

Ik zie een spin en die is klein, maar in mijn hoofd maak ik hem groot. Omdat dat iets is waartegen ik mezelf wil beschermen. Dit gaat ook sneller dan de realiteit. Die spin zit daar gewoon, maar in mijn hoofd gebeuren er allerlei dingen. Die herinnering, van mijn fantasie, die wordt opgeslagen.

Ook als je eens iets meemaakt, zoals dat je 4 bent en je ziet een spin (dan zijn ze in verhouding veel groter) of je moeder ziet een spin en begint te gillen. Dat slaat de amydale op. Zie je een beestje met acht poten? Alarm!

Hele kleine signalen van je ouders, zoals bevriezen wanneer ze iets zien kan ervoor zorgen dat een angst ontstaat. Dus soms kun je daardoor niet eens heel bewust onthouden waarom een angst is ontstaan[1]. Je weet alleen dat je bij een bepaalde trigger direct reageert.

Dan krijg je de korte route van reactie. Je bevriest, vlucht of vecht meteen. Je kunt er niet over nadenken. Achteraf kan dat wel.

Met cognitieve gedragstherapie proberen ze die korte route te veranderen, maar dat is heel lastig door er achteraf over te praten.

Het veranderen van de visuele trigger voor angst

Het is handiger om de visuele trigger te veranderen, want dan hoeft die korte route niet genomen te worden. Dan neem je de lange route, de route waarbij je kunt nadenken en dan ben je niet bang meer.

Bij de meeste angsten zijn het visuele triggers.

Soms zijn het ook ervaringen, dan moet je die veranderen en is de angst ook weg.

Maar vaak moet je het beeld in je hoofd veranderen. Dat trainen en dan wordt de amygdala minder gevoelig en op gegeven moment niet meer gevoelig en dan is het klaar.

Het is belangrijk om je te beseffen dat je zelf je angst doet. Hoe doe je dat dan?

Stel je voor dat je de skyline van New York ziet. Je hebt een bepaalde grootte in je hoofd. Stel je juist voor dat je die skyline eruit haalt en er juist een spin in zet. Dan word je helemaal bang dus dat wil je niet.

Als die spin sowieso al zo groot voor je is. Stel je dan eens voor dat een spin op een tafel zit. Dan moet die tafel ook in het beeld gestopt worden, wat gebeurt er dan met die spin? Die wordt kleiner anders past die niet.

Dan stop je die tafel in een ruimte, in een kamer, in een huis, tussen de skyline van New York en dan is daar ook ergens een spinnetje.

Als je dat maar herhaalt en herhaalt dan gaat de trigger weg, voel je je beter en wordt het niet meer in je hoofd getriggerd. Wanneer je dit doet ga je angstvrijer door het leven.

En mocht het je lukken om helemaal angstvrij door het leven te gaan, dan word je een heel liefdevol persoon.

Beluister ook deze podcast over angst overwinnen.

https://www.buzzsprout.com/195236/763012-angsten-hoe-kom-je-ervan-af

Hypnose en angst overwinnen: de wetenschap

Het voorbeeld met hoe ik je net de angst voor spinnen heb laten verminderen is een techniek uit de hypnose. Hij werkt nog beter als je eerst in hypnose wordt gebracht.

Niet alleen met angst voor voorwerpen kan hypnose gebruikt worden. Hypnose is ook gebruikt om bijvoorbeeld bij medische studenten de examenstress (of examenangst) te verminderen. Na de hypnose slaagden ze wel voor hun testen[2], hoe cool is dat?

Ze slaagden zelfs als ze dachten dat ze nog steeds toch wat last hadden van angst, maar bij de overgrote meerderheid van de studenten had hypnose geholpen om de angst te verminderen of te overwinnen.

Ook bij kinderen in een medische setting kan hypnose gebruikt worden in plaats van medicatie. Als kinderen bijvoorbeeld een operatie moeten ondergaan kunnen ze daar heel angstig van worden, ik bedoel er gaat in je gesneden worden dat is niet niets. Over het algemeen wordt er dan midazolam gegeven om de angst te verminderen.

Onderzoekers hebben eens gecontroleerd of dit niet ook zonder medicatie mogelijk is en hebben 2 groepen kinderen van tussen de 2 en 11 jaar getest. De ene groep kreeg het medicijn, de andere groep kreeg hypnose. Wat bleek? Er was gewoon geen verschil in de angst voor de operatie. Dus hypnose werkt bij kinderen net zo goed om angst te verminderen als midazolam[3].

Nog een angst die handig is om te overwinnen is angst voor de tandarts. Ook bij angst voor de tandarts helpt hypnose om de angst te overwinnen[4].

Wil je weten welke technieken je allemaal kunt gebruiken om angsten te overwinnen. Hoe je bijvoorbeeld het beeld van de spin groter en kleiner kunt maken en daarmee mensen kunt helpen. Hoe je dit op de juiste manier brengt en hoe je mensen eerst in hypnose brengt?

Kom dan eens naar een hypnose playshop. In de hypnose playshop leer je in 1 dag hoe je iemand in hypnose brengt en ervaar je zelf ook hoe het is om in hypnose te zijn. Daarbij krijg je meer uitleg over wat je kunt bereiken met hypnose en zal je een voorbeeld krijgen van een hypnosesessie. De hypnose playshop wordt gegeven in Wormerveer en Zwolle.

Wil je meer leren dan alleen de inductie, maar zelfs hoe je mensen een goed gevoel kunt geven? Dan kun je ook komen naar een seminar. Tijdens het seminar leer je in meerdere dagen mensen in hypnose brengen en hoe je mensen een goed gevoel geeft. Daarnaast krijg je allerlei andere extra uitleg en voorbeelden van hypnosesessies.

Wil je direct aan de slag met technieken om zelf hypnosesessies te geven en hypnose te gebruiken om jezelf en andere mensen te helpen? Schrijf je dan direct in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1960.10401808?journalCode=ujhy20

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1993.10403004

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1460-9592.2004.01514.x

[4] https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/denu.2014.41.1.78