Bang voor spinnen: Wat te doen
Bang voor spinnen: Wat te doen
21 januari 2016 
in Angst
6 min. leestijd

Bang voor spinnen: Wat te doen

Bang voor spinnen zijn voelt vaak een beetje dom, maar spinnenangst kan super vervelend zijn. Als je een spin in je huis hebt gezien kun je er slapeloze nachten door krijgen. Vooral als je alleen woont en je bang voor spinnen bent is het heel vervelend dat je niet even iemand kan roepen die de spin voor je opruimt. Het mijden van een kamer in je huis is natuurlijk ook niet de oplossing. Daarom ga ik in dit artikel in op spinnenangst en wat je ertegen kunt doen.

Waarom zijn mensen bang voor spinnen?

De angst voor spinnen zou logischerwijs te maken moeten hebben met de angst om gebeten te worden, maar dat is nou net niet altijd waar men bang voor is. Vooral de bewegingen van de spinnenbenen en hoe raar dat eruit ziet zorgt voor de angst. Ten eerste kan deze angst te maken hebben met conditionering. Dat betekent dat je eerder een nare ervaring hebt gehad met spinnen en daardoor bang bent geworden. Wie kent de verhalen niet van kwajongens die een spin achter in het shirt van een klasgenootje stoppen? Daar schrik je natuurlijk van en de angst kan zomaar geboren zijn.

Of als je tijdens de herfst door een spinnenweb loopt en de spin vervolgens in je haar zit.

Ten tweede kan de angst ook doorgegeven worden door familieleden. De angst voor spinnen kan bijvoorbeeld van ouder overgedragen worden naar het kind doordat hij/zij het gedrag van de ouders kopieert. De angst voor spinnen is dus niet genetisch, maar aangeleerd.

Mensen die bang zijn voor spinnen zijn niet per definitie bang voor alle dieren, maar vaak ook voor dieren waarbij het ook ‘normaal’ is om daar bang voor te zijn, zoals wespen, muizen, slangen en andere beestjes. Onderzoekers willen daarom ook verder kijken of deze angst iets te maken heeft met de overlevingsdrang en de verdediging tegen gevaarlijke dieren. Voor wespen kun je bijvoorbeeld allergisch zijn en muizen en ratten geven ziektes door, zoals de pest in de middeleeuwen.

Opvallend is ook dat vooral vrouwen bang zijn voor spinnen. Dit komt doordat meisjes al vanaf 11 maanden leren dat een spin hoort bij een bang gezicht. Dus voor een spin hoor je bang te zijn. Jongetjes van 11 maanden krijgen die associatie nog niet. Dit onderzoek is uitgevoerd met foto’s die aan de kinderen getoond werden terwijl ze bij hun ouders op schoot zaten. Na de spin en angstige foto kregen ze een foto te zien van een blij persoon met een spin ernaast en een blij persoon met een bloem ernaast. Meisjes keken significant langer naar de foto met de blije persoon naast de spin vergeleken met de jongetjes. Volgens de onderzoekers omdat de meisjes de blije persoon niet vertrouwden vanwege de spin. De onderzoekers geven als verklaring dat dit kan komen doordat vrouwen vroeger de zorg droegen voor kinderen en dus moeten weten wat veilig is en wat niet terwijl mannen juist meer risico’s moeten nemen voor het jagen en het dan niet handig is om bang te zijn voor een spin. Er is wel nog volop discussie of het nu erfelijk is of niet, maar je kunt ervanuit gaan dat het vooral om kopieergedrag van de moeder gaat.

Spinnenangst symptomen

Als je geconfronteerd wordt met een spin krijgt iemand die bang voor spinnen is mogelijk de volgende lichamelijke reacties:

 • Snellere hartslag.
 • Duizeligheid.
 • Je krijgt het opeens heel warm of koud.
 • Gevoel van controleverlies.
 • Pijn op de borst.
 • Kortademigheid/ gevoel dat je niet kunt ademen.
 • Niet meer het onderscheid kunnen maken tussen wat echt en nep is.
 • Trillen.
 • Zweten.
 • Gedachten aan de dood.
 • Misselijkheid of kramp.

Dit zijn allemaal hele heftige reacties die het lastig maken om gecontroleerd en gefocust met de spin om te gaan. Het doodmaken of opruimen van de spin wordt hier extra lastig door. Als dit vervolgens ook niet lukt kun je je daardoor ongemakkelijk voelen in je eigen huis. Als je er erg veel last van hebt mijd je ook plaatsen waar je verwacht dat er spinnen kunnen zijn.

Spinnenangst therapie

Juist omdat een spinnenangst zo onhandig is zijn er allerlei therapieën beschikbaar om je angst voor spinnen te overwinnen. Soms wordt er zelfs medicatie gegeven om de reacties te verminderen, maar die hebben bijwerkingen en lossen het probleem niet op. Symptoombestrijding is nooit de oplossing.

Spinnenangst hypnose

Hypnose is ook een goed middel om irreële angsten te verminderen. In het geval van een spinnenangst kan regressie gebruikt worden om te zien waar de angst vandaan is gekomen. In dat geval ga je tijdens de hypnose terug naar het moment waar de angst is ontstaan, zoals dat moment dat je opeens door een spinnenweb liep en opeens een spin op je gezicht had. Er wordt dan samen met de hypnotherapeut gekeken naar jouw reactie op die situatie en de overtuigingen die jij daardoor hebt gekregen over spinnen. Vervolgens krijg je inzichten in hoe je anders met die situatie om had kunnen gaan zodat je geen last meer hebt van die angst.

Ook kan de hypnotherapeut je waarden over spinnen veranderen met suggesties. In eerste instantie kunnen je waarden over spinnen zijn:

“Spinnen zijn levensgevaarlijk.”

“Spinnen kruipen zomaar in je mond.”

“Spinnen kunnen me zeer doen.”

In Nederland zijn er weinig spinnen die echt gevaarlijk zijn. De enige giftige spin voor mensen in Nederland leeft in en op het water en daarvan is de beet en de gevolgen te vergelijken met een wespensteek. Dat valt dus heel erg mee. Daarom is het verstandig om dit soort waarden te veranderen naar de versies die beter passen bij de spinnen die in Nederland voorkomen, zoals.

“Spinnen doen niets.”

“Spinnen kruipen niet in je mond.”

“De meest giftige spin in Nederland kan niet eens door mijn huid heen bijten.”

Tips om thuis spinnenangst tegen te gaan.

Naast deze tips kan een hypnotherapeut ook een behandeling geven waardoor je minder bang bent door je te confronteren met je angst, maar thuis kun je ook al veel doen. Daarom een paar praktische en zelf-hypnose tips om de angst voor spinnen te verminderen.

Ontspan

De eerste stap om angst te verminderen is door te ontspannen. Bij angst verkramp je snel en juist als je ontspant laat je die lichamelijke reactie niet toe. Dus als je geconfronteerd wordt met een spin, in plaats van direct te gillen, probeer eerst tien keer diep in en uit te ademen. In plaats van je angsten toe te laten bekijk je de situatie eerst feitelijk. Jij staat ergens en die spin zit ergens verderop. Hij valt je niet aan. Hij is eigenlijk maar heel klein, ja zelfs een spin van 10 centimeter is heel klein ook als jij 1,5 meter bent. Dan kun je rustig hulp inschakelen of de stofzuiger pakken om de spin op afstand met de stofzuigerslang op te zuigen of rustig verder lopen.

Ontspannen is ook hoe je begint met zelf-hypnose. Je gaat op de bank liggen of zitten of op een andere comfortabele plek in je huis en begint met ontspannen. Dan kun je beginnen met hypnose technieken.

Visualiseer de spin

Een manier om minder gevoelig te worden voor je angst is door de angst te confronteren. Nu wil ik niet dat je direct allerlei vogelspinnen over je heen laat lopen. Je begint rustig met het visualiseren van de spin. Vervolgens kun je visualiseren hoe je zonder angst de spin opzuigt met een stofzuiger. Daarna kun je visualiseren hoe je hem doodmept met een slipper of iets dergelijks en vervolgens met stoffer en blik opruimt, dat alles zonder angst. Dit doe je dus terwijl je ontspant voor zelf-hypnose. Wil je juist ook geen spinnen doodmaken? Dan kun je ook visualiseren dat je er een glas op zet en er een papiertje onder houdt om hem naar buiten te brengen.

Bekijk dagelijks afbeeldingen van spinnen op het internet

Visualiseren van de spin is 1 methode om de spin minder eng te maken. We leven gelukkig in de tijd van internet en daar staan veel afbeeldingen van spinnen op. Als het visualiseren van situaties met spinnen goed gaat, kun je verder gaan door echte afbeeldingen van spinnen te bekijken. Door dagelijks afbeeldingen van spinnen te bekijken kun je gewend raken aan het uiterlijk van de spin en in het echt langer je kalmte bewaren voordat je in de totale paniek uitbreekt. Misschien voorkom je die paniek dan zelfs.

Die spin-inspiratie kun je gebruiken bij volgende visualisaties en om vaker met de spin geconfronteerd te worden.

Bekijk een filmpje van spinnen op het internet

De volgende stap is om filmpjes van spinnen te bekijken. Vooral natuurfilms kunnen laten zien dat spinnen ook hele mooie kanten hebben. Sommige spinnen hebben geweldige rituelen om een partner te vinden. Er zijn zelfs felgekleurde spinnen die bijna net zo ogen als een paradijsvogel. Door juist de schoonheid van de spin te zien kun je hele andere waarden krijgen over de spin. Sowieso schrik je daarna minder als je in het echt een spin ziet lopen, want je raakt gewent aan bewegende spinnen.

Een echter aanrader is een documentaire over de portia-spin, dat kleine spring spinnetje dat grote spinnen doodt. Dit kleine spinnetje zorgt er niet alleen voor dat die vieze harige spinnen in je huis gedood worden, de portia is ook nog eens een echte intelligente spin. Een erg interessante documentaire om eens te kijken.

Vind je het lastig om zelfstandig deze tips uit te voeren omdat de angst heel sterk is? Dan kun je bij het Hypnose Instituut Nederland meer leren over hypnose en zelf-hypnose zodat jij niet alleen jezelf maar ook andere kunt helpen om van die vreselijke angst voor spinnen af te komen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

bang voor spinnen

Bronnen:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08917779208248798

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1210748/Are-women-born-scared-spiders-men.html

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen