Hoogtevrees oplossen met hypnose
Hoogtevrees oplossen met hypnose
10 april 2019 
in Angst
1 min. leestijd

Hoogtevrees oplossen met hypnose

Hans kwam bij mij jaren geleden want hij had hoogtevrees. ‘Ed, ik wil zo graag naar Peru de Inca trail lopen, maar als ik er al aan denk?!?’

Hij had gigantische hoogtevrees. Een krukje ging nog net, maar hoger? Dat ging niet. Laat staan zo een hoogte op dat Incapad in Peru.

Ik vroeg aan hem: ‘Als je nu daar aan denkt, wat zie je dan?’

‘Alles is zwart man. Ik zie helemaal niks en dat beangstigt mij’

Tja, vind je het gek. Dat zou mij ook beangstigen. En dat is ook meteen het probleem. Niet die hoogte, niet die diepte, maar wat jij ervan maakt in je hoofd. Dat maakt het een probleem.

Die mensen in Peru die lopen dat pad dagelijks. Kleine kinderen, oudere mensen, iedereen daar. Niemand heeft last van hoogtevrees. Waarom? Zij doen iets anders dan Hans in zijn hoofd deed.

Zo simpel is het.

Maar goed, simpel wil niet zeggen dat het makkelijk is. Je moet dan wel weten hoe je het moet veranderen. Dat leerde ik Hans.

In twee sessies leerde ik hem eigenlijk weer zien. Dus in plaats van dat het zwart was leerde ik hem kijken. Gewoon kijken naar wat er is.

Als je ziet wat er is, dan ontspan je. Als je gaat focussen op iets dan ga je aanspannen en als het helemaal zwart is dan raak je in paniek.

Dus we gingen van zwart (paniek), naar focus (spanning), naar zien (ontspanning).

Hij is 2 keer bij mij geweest en dit schreef hij:

Ongeveer een maand geleden ben ik twee keer bij je geweest voor hoogtevrees. Ik zou de Inca Trail in Peru lopen.
Inmiddels ben ik weer terug en ik heb de hoogten getrotseerd zonder ook maar één keer last te hebben gehad van hoogtevrees. Echt een klein wonder.’

Je hoeft nergens mee te blijven lopen. Veel is gewoon op te lossen in een paar sessies.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen