Angst voor kinderen: wat te doen

Angst voor kinderen kan meerdere betekenissen hebben. Je bent bijvoorbeeld bang om kinderen te krijgen of om bij kinderen in de buurt te zijn. Het gaat met name om angst voor baby’s en jonge kinderen. Deze angst wordt ook wel pedofobie genoemd. Als je last hebt van deze angst kun je paniek ervaren als jonge kinderen bij je in de buurt zijn of als je er een gesprek mee moet voeren.

Om ervoor te zorgen dat je ook gewoon kunt zijn wie je bent als er kinderen in de buurt zijn ga ik in dit blog in op angst voor kinderen en wat je ermee kunt doen.

Angst voor kinderen

Als je last hebt van angst voor kinderen krijg je erg veel last van angstige gevoelens als je je bij kinderen in de buurt bevindt en al helemaal als je ook nog iets moet doen met die kinderen, zoals praten.

Deze angst is irrationeel omdat kinderen geen bedreiging zijn voor volwassenen.

Het gedrag van kinderen kan deze angst voor kinderen echter triggeren. Deze angst kan zich echter ook verhullen in ergernis over de kinderen.

Triggers van de angst

Geluiden die kinderen maken triggeren vaak de angst voor kinderen. Een huilende baby in het vliegtuig, spelende kinderen of erger nog, rennende kinderen in het restaurant. Op zich hele normale zaken om af en toe vervelend te vinden, maar als je hier echt een punt van maakt of je toch wat angstig voelt door die omstandigheden is dit een duidelijk teken van angst voor kinderen.

Als je angst hebt voor kinderen vermijd je over het algemeen plaatsen waar kinderen komen, zoals speeltuinen, en ga je graag naar plaatsen die alleen voor volwassenen zijn.

Oorzaak van pedofobie

Een jeugdtrauma kan ervoor zorgen dat je de angst voor kinderen hebt ontwikkeld, of liever gezegd de angst bij kinderen. Een vriendin van mij vertelde me laatst over een verhaal dat ze had gelezen van een vrouw die in haar jeugd bijna was gestikt in een paaseitje. Nu als volwassene maakt ze zich telkens druk als kinderen iets kleins eten en daarbij praten en lachen, want dat was wat zij op dat moment deed.

Een andere oorzaak kan zijn dat je vroeger als kind gepest bent en dat je daardoor kinderen als gemeen en vals ziet.

Een kind zorgt dan eigenlijk voor het naar boven komen van nare herinneringen die je liever vergeet.

Ook een moeizame jeugd kan ervoor zorgen dat je last krijgt van angstige of andere gevoelens als je in de buurt van kinderen bent. Je kunt bijvoorbeeld jaloers zijn op kinderen waarvoor goed gezorgd wordt en die liefdevolle ouders hebben als jij die ervaring niet hebt gehad.

Angst voor kinderen kan daarom dus eigenlijk zelfs de angst voor de herinnering aan een nare tijd uit je jeugd zijn.

Symptomen van angst voor kinderen

Als je last hebt van angst voor kinderen is dat aan de volgende zaken te herkennen:

  • Je geeft baby’s liever niet de fles.
  • Je houdt baby’s liever niet vast.
  • Je voelt je paniekerig rond kinderen.
  • Je gaat niet oppassen bij kinderen.
  • Je speelt niet met kinderen.
  • Je vindt kinderen onbegrijpelijk.

Wat te doen tegen angst voor kinderen

Als je jezelf herkent in deze angst voor kinderen kan je je toch geroepen voelen om hier iets tegen te doen. Kinderen komen nu eenmaal voor in het leven, ook als jij ze niet hebt. Je vrienden kunnen op gegeven moment kinderen krijgen en je wilt natuurlijk niet bekend staan als de nare oom of tante.

Oorzaak van jouw angst voor kinderen achterhalen

Om ervoor te zorgen dat je die angst kunt overwinnen is het in eerste instantie belangrijk om te achterhalen waar de angst vandaan komt. Is het een trauma of een andere nare jeugdervaring geweest?

Als je hier geen duidelijk antwoord op kunt vinden kan een hypnotherapeut je helpen met regressietherapie of een verdiepend vraaggesprek over de overtuigingen die je hebt en waar die vandaan komen.

Vervolgens kun je stappen ondernemen om dit trauma te verwerken om er toch minder last van te hebben. Traumaverwerking gebeurt vaak met cognitieve gedragstherapie (CGT). Hypnose kan deze vorm van therapie versterken waardoor je sneller het effect ervan ondervindt. 

Confrontatie met de angst

Daarnaast kun je gebruikmaken van confrontatie met de angst. Hier kan een hypnotherapeut je ook mee helpen. Je leert dan ook kalmeringstechnieken waardoor je herinneringen uit het verleden niet koppelt aan kinderen waar je vandaag mee omgaat.

Stapsgewijs word je dan geconfronteerd met je angst van minst erg, naar erg en elke keer krijg je kalmeringstechnieken mee om die angst af te zwakken, totdat je er helemaal geen last meer van hebt.

Gebruik mindfulness om met je aandacht in het hier en nu te blijven

Mindfulness is een van de beste manieren om herinneringen en om juist ook mentaal in de tijd van het hier en nu te blijven. Hierdoor voorkom je dat nare jeugdherinneringen de angst oproepen en kun je juist wel genieten van tijd met neefjes, nichtjes of zelfs je eigen kind.

Angst om kinderen te krijgen

Hiermee kom ik gelijk op de tweede versie van angst voor kinderen. Namelijk angst om zelf kinderen te krijgen. Kinderen zijn schattig, maar een kitten is dat ook. De angst voor kinderen is vaak gecombineerd met de angst om je eigen kinderen te krijgen.

Naast de angst voor kinderen kun je dan ook nog de angst voor de verantwoordelijkheid hebben. Hoe moet je een kind nu opvoeden als je kinderen niet eens begrijpt?

Vooral naarmate je ouder wordt kan de verwachting dat je kinderen gaat krijgen door je omgeving worden uitgesproken.

Ook kan je instinct toch heel duidelijk aangeven dat je jezelf wilt voortplanten en dat het toch zonde is dat een bepaalde DNA lijn bij jou ophoudt.

In dat geval kun je ook gebruikmaken van de volgende tips om over dit soort angsten heen te komen.

Tip 1: Gebruik zelfhypnose om overtuigingen te versterken

Zelfhypnose kan je helpen om zelfvertrouwen in het kunnen uitvoeren van verantwoordelijkheden te versterken. In dat geval ga je ergens in huis ontspannen en focus je je eerst op je ademhaling. Vervolgens kun je hypnotische suggesties herhalen die een hypnotherapeut aan je heeft meegegeven. Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

Ik kan mijn kind liefde geven.

Ik heb voldoende kennis van het leven om mijn kind erop voor te bereiden.

Mijn kind krijgt niet dezelfde jeugd als ik.

Ik ben er voor mijn kind.

Deze suggesties zijn slechts voorbeelden, ze hoeven niet op jouw situatie van toepassing zijn.

Tip 2: Visualiseer hoe je wel kunt omgaan met een kind

Om je zelfvertrouwen in een zorgeloze omgang met kinderen te verbeteren kun je gebruikmaken van visualisaties. Mensen moeten vaak eerst voor zich zien dat ze iets doen om er vertrouwen in te hebben dat ze het kunnen om het ook echt te doen.

Dit is dus ook een leuke techniek als je totaal wat anders voor het eerst wilt doen en last hebt van faalangst.

Zo’n visualisatie kun je zelf ook uitvoeren tijdens zelfhypnose. Net als bij het herhalen van hypnotische suggesties begin je met het ontspannen van je lichaam en het focussen op je ademhaling. Je sluit je ogen en visualiseert de volgende dingen op een positieve manier:

  • Hoe je je voelt als je met een kind praat.
  • Wat voor gezichtsuitdrukking je hebt.
  • Hoe het kind op jou reageert.
  • Hoe je je voelt bij het kind.
  • Hoe de omgeving waarin je bent met het kind er uitziet.

Als je het lastig vindt om zelf dit soort visualisaties uit te voeren kan een hypnotherapeut je ook helpen met een geleide visualisatie die past bij jouw overtuigingen en angst voor kinderen.

Tip 3: Spreek eens af met iemand die een kind heeft

De angst om een kind te krijgen kan ook afnemen door met mensen te praten die kinderen hebben. Zo sprak ik onlangs nog met een jonge moeder die eigenlijk vond dat het moederschap helemaal niet zo’n grote verandering in haar leven teweeg heeft gebracht dan ze verwachtte.

Natuurlijk is niet elk kind hetzelfde, maar dit soort ervaringen kunnen je wel laten zien dat het niet altijd zo spannend is als het lijkt.

Tip 4: Ga eens mee met een gezinsuitje van een goede vriend of familieleden

Een andere manier om te wennen aan kinderen, en om te oefenen met mindfulness en andere technieken om je angst te overwinnen, is om eens mee te gaan met een gezinsuitje. Een middag naar de dierentuin kan je al laten zien dat je nergens bang voor hoeft te zijn.

Mocht de “confrontatie” met kinderen je niet helpen om over je angst voor het krijgen van een eigen kind heen te komen. Bedenk je dan wel dat je vaak voor je eigen kind veel meer liefde en beschermingsdrift voelt dan voor het kind van een ander. Dat is een emotie die je eigenlijk pas leert kennen als je die sprong in het diepe waagt.

Wil je meer weten over mentale technieken om beter met angsten om te gaan? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Daarnaast kun je ook de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland bekijken.