De 4 grote vergissingen die een langdurige hypnotherapie opleiding maakt
De 4 grote vergissingen die een langdurige hypnotherapie opleiding maakt
15 april 2013 
3 min. leestijd

De 4 grote vergissingen die een langdurige hypnotherapie opleiding maakt

Moet je nu echt een hele lange hypnotherapie opleiding volgen om ook daadwerkelijk mensen met hypnose te kunnen helpen? De meningen zijn daarover verdeeld. Ik heb daarom eens de proef op de som genomen en heb de cursisten van deze opleiding laten testen.

De Test

De test bestond uit een willekeurige sessie met iemand die een opleiding had gevolgd bij een hypnotherapie of hypnose instituut. Willekeurige cursisten hebben zonder weet een sessie gedaan met iemand die testte of de hypnotherapeut wel goed genoeg was en hoe lang het duurde voor er een resultaat was.

De resultaten zijn redelijk schokkend te noemen. Ook mijn cursisten heb ik aan de test onderworpen uiteraard. Let wel dit is geenszins een goed beeld omdat ik nooit alle cursisten heb kunnen testen. Daarom noem ik geen namen of instituten want dat zou niet eerlijk zijn.

Het enige wat ik op de grote hoop gooi is de duur van de opleiding. Is een langdurige hypnotherapie opleiding werkelijk beter dan een kortdurende hypnotherapie opleiding. Daar ging de test om.

Kortdurende hypnotherapie opleiding

Er zijn verschillende kortdurende hypnose opleidingen te vinden. Deze opleidingen variëren van 3 dagen tot 16 dagen. En uiteraard de varianten daartussen in.

Zo vind je een 4 daagse opleiding, een 7 daagse opleiding, een 2 keer 3 daagse opleiding en nog wat varianten.

Zijn bovenstaande hypnose opleidingen nu beter of juist slechter dan de langdurige hypnotherapie opleiding van 2 tot zelfs 3 jaar? Dat ligt eraan welke variant je kiest.

Wanneer we gingen naar de hypnotherapeut van een kortdurende opleiding die aaneengesloten was (dus bijvoorbeeld 4 dagen achterelkaar en meer niet) dan was het resultaat slechter dan van de langdurige hypnotherapie opleiding. Er was vaak een gebrek aan vertrouwen aan beide kanten te merken.

Verschil

Wanneer er een sessie plaatsvond van een cursist die ook een kortdurende hypnotherapie opleiding had gevolgd maar verspreid in blokken dan was het resultaat vaak beter. Dus de 6 dagen in twee blokken was soms beter dan de hypnotherapeut die jarenlang ervoor gestudeerd had.

De cursisten van mijn opleiding zijn uiteraard ook getest en die waren vaak veel beter dan de gemiddelde hypnotherapeut die een langdurige opleiding had gevolgd.

Nogmaals, dit is niet persoonlijk, het is een generalisatie. Ik ben mij er zeer van bewust dat er hypnotherapeuten zijn die zeer goed zijn en een langdurige opleiding hebben gevolgd. We hebben er maar een paar getest en lang niet allemaal, maar de uitkomst was wel duidelijk.

De 4 grote vergissingen van een langdurige hypnotherapie opleiding

Waar de grootste vergissingen worden gemaakt zijn de volgende. Let wel dit is een generalisatie die we gemaakt hebben dus sommige opleidingen doen niet alle vergissingen.

Vergissing 1: Hypnose is moeilijk

Hypnose voordoen als iets dat heel moeilijk is te leren. Hypnose is juist heel makkelijk te leren. Therapie leren toepassen daarentegen duurt langer, maar ook niet drie jaar. Het is een dwaling om te denken dat je mensen niet zou kunnen helpen na een kortdurende opleiding.

Als iemand je belt om te verhuizen kan je hem toch ook prima helpen meteen? Hypnotherapie kan je makkelijk in een paar maanden leren. Werken met traumatische gevallen kan nooit na een cursus of opleiding, daarvoor moet je veel meer training en ervaring hebben. Maar mensen helpen met hoogtevrees of om te stoppen met roken gaat prima.

Vergissing 2: Snelle inducties zijn niet goed

Snelle inducties zijn niet goed en wenselijk in de therapie. Dat wordt gezegd, omdat veel lange hypnotherapie opleidingen moderne hypnotherapie onderwijzen. Dat houdt in dat je de cliënt het tempo laat bepalen. Dat kan zeker goed werken maar niet bij iedereen.

Soms is het beter om een snelle inductie te gebruiken om snel de kritische mind (dat ene stemmetje) te om zeilen. Door een shock te geven stopt het denken even en kan je veel sneller een hypnose induceren.

Vergissing 3: Je hebt veel sessies nodig voor een verandering

Sommige opleidingen stellen dat je al 3 sessies nodig hebt om goed te conditioneren. Dat is onzin en hoeft zeker niet. Natuurlijk is het zo dat sommige mensen niet direct in een diepe hypnose komen en die moet je conditioneren. Dat kan echter al in dezelfde sessie.

Erickson deed dat niet echt en veel opleidingen hebben dat overgenomen. Elman deed dat echter wel en had vaak al resultaat in 1 sessie. Ook ik heb vaak al een resultaat in 1 sessie. Erickson meestal niet en de hypnotherapeuten die lang geschoold zijn ook vaak niet en die geloven er ook niet in. Dat is helaas een vergissing.

Vergissing 4: Toneelhypnose is niet goed

Veel hypnose opleidingen stellen dat toneelhypnose slecht is en dat de hypnotiseurs niet goed zijn. De toneelhypnotiseurs zijn echter veel betere hypnotiseurs dan hypnotherapeuten.

Wanneer je juist de vaardigheden van de toneelhypnotiseur leert en dat toepast in therapie kan je veel sneller aan de slag met hypnotherapie. De inductie duurt namelijk maar 3 tot 5 minuten in plaats van 15-30 minuten. Dat scheelt tijd!

Het is dus helaas een vergissing waarmee het kind met het badwater wordt weggegooid. Hypnotherapie zal nooit echt een plaats in de medische wereld verwerven als het te lang duurt. Het moet korter en de toneelhypnotiseur kan daarbij helpen!

Conclusie

De conclusie uit onze test is dat kortdurende opleidingen wanneer ze verspreid worden gegeven beter werken dan hele korte aaneensluitende hypnose opleidingen of hele lange.

De test is gedaan op verschillende cursisten van de verschillende opleidingen. Uiteraard verschilt de kwaliteit per persoon, maar voor ons was het duidelijk.

Natuurlijk hebben de lange opleidingen als voordeel dat de sessies worden vergoed, maar dat voordeel zal waarschijnlijk ook verloren gaan helaas dankzij de bezuinigingen. Dan zal het resultaat gaan tellen.

Wanneer je dus een hypnotherapie opleiding wilt gaan volgen, let dan dus goed op de tijd, de duur en de spreiding.

Succes! Vindt je dit artikel interessant genoeg om te delen met je netwerk. Druk dan op de buttons van facebook of twitter om dit direct te delen.

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen