Er zijn een aantal elementen die afwijzen van het ‘normale’ coachen. Zo heb je bijvoorbeeld bij het normale coachen 7 stappen die belangrijk zijn. In het het hypnotisch coachen zijn die er ook wel, maar dan in een heel ander jasje.
Die 7 stappen zijn:
- Een duidelijk leerdoel
- De juiste ‘klik’ met de coach
- Regelmaat in de bijeenkomsten
- Veiligheid tijdens het leren
- Gestructureerde sessies
- Vragen stellen
- Evalueren
Zo staan ‘normale’ coaches in het vak coach. De Hypnotisch Coach (HC) heeft echter op een aantal punten een zeer afwijkend idee. Op die punten verschilt het HC-model met het ‘normale’ model.
Waar wijkt het juist af..
Wil je als coach meer succes hebben dan is het denk ik goed om platgetreden paden te verlaten. Steeds weer dezelfde vragen genereren steeds weer dezelfde antwoorden. Vaak is het meer van hetzelfde. Met dit model is het anders…Gelukkig…
Waar het voornamelijk in afwijkt zijn een aantal dingen.
Allereerst de manier van vragen stellen. Wanneer je te maken hebt met een probleem dan is dat alleen maar omdat al het andere wordt weggelaten. Anders was het ook geen probleem. Zijn er namelijk voldoende dingen om te zien, horen, ruiken, voelen en proeven, dan is het probleem er ook niet meer.
Misschien hoor je direct nog een groot verschil. Inhoud en proces. Inhoudelijk is en blijft het probleem hetzelfde. Ook tijdens het gesprek. Alleen de beleving van het probleem verandert. En daar gaat het tenslotte ook om.
Vragen stellen is zeer belangrijk omdat dat de cliënt richting geeft. De manier waarop is echter ook zeer belangrijk. Die manier leer ik je in de Coach opleiding.
Ten tweede is er het werken met verwarring. Dat komt door de manier van vragen stellen. Wanneer je mensen richt op iets waar ze nog niet de aandacht op hadden dan kan dat verwarrend werken.
Door herhaling van dat soort vragen creëer je onvermijdelijk verwarringsmomenten. Die gebruikt de HC als een weg om nieuwe manieren te vinden. Zo komen ze uit het probleem en creëren zo voor zichzelf nieuwe manieren.
Voorbeeld van een ‘normale’vraag
Je denkt aan je probleem en hoe voel je je nu?
En een HC-vraag zou kunnen zijn:
Als je denkt aan je probleem, Wat voel je niet wat je wel zou kunnen voelen nu?
Merk je het verschil?
Het is belangrijk dat de cliënt uiteraard zijn eigen weg vindt, maar de HC is toch wel wat dwingend. Dat doet hij om zo de weg sneller duidelijk te maken. Het grootste verschil is dan ook dat de HC zeker wel beïnvloedt al is het op zo’n manier dat de cliënt sneller tot inzicht komt.
Graag hoor ik je reacties hieronder en druk op de buttons wanneer je het wilt delen!