Directe en Indirecte hypnose
27 september 2012 
2 min. leestijd

Directe en Indirecte hypnose

Wat is nu directe en indirecte hypnose. Misschien heb je er wel eens van gehoord maar weet je niet precies wat het is. In dit artikel leg ik je uit wat het verschil is tussen directe hypnose en indirecte hypnose.

Directe Hypnose

Directe hypnose is wat ze ook wel de klassieke hypnose noemen. Vroeger (begin 1900-1960) hypnotiseerde de hypnotiseur iemand en gaf hele directe instructies. Deze instructies konden aangenomen worden of niet. Afhankelijk van de staat waarin iemand zich bevond kon dit werken of niet.

Je zou kunnen zeggen dat je met de directe vorm van hypnose een identiteit oplegt. Je zegt bijvoorbeeld tegen de cliënt dat hij een niet-roker is en dat prent je zo in dat hij dat gaat geloven. Je kan je ook voorstellen dat dit niet altijd even goed werkt, zeker wanneer er geen basis voor is. Je kan denken dat je de president bent van Amerika, maar als dat niet klopt dan zal die suggestie niet lang blijven hangen.

Klassieke hypnose wordt veel gebruikt nog steeds en heeft zo zijn voordelen en zeker ook zijn nadelen. Het voordeel is dat je vrij direct en effectief kan werken en dat je werkt met diepe hypnose, zodat verandering vaak sneller gebeurt en blijvender is. Een nadeel is, is dat wanneer de cliënt het niet gelooft, de hele therapie compleet zinloos is.

Indirecte hypnose

Indirecte hypnose is een vorm van hypnose waarin de cliënt veel centraler staat. Ze noemen het ook wel de moderne hypnose. In moderne hypnotherapie werk je met de hulpbronnen van de cliënt en je gaat ervan uit dat de cliënt alles in zich heeft om de verandering te maken.

Je kan je voorstellen dat als je geen zelfvertrouwen hebt om voor een groep te staan en een presentatie te houden, je dat zelfvertrouwen wel hebt tijdens andere momenten. Misschien heb je heel veel zelfvertrouwen als je een bouwpakket in elkaar knutselt en als je dat vertrouwen zou hebben voor een groep dan had je geen probleem.

De moderne hypnotherapie gaat er dus vanuit dat de cliënt alles zelf kan oplossen mits de juiste richting wordt gewezen. Vaak wordt dit gedaan met visualisaties. In een aantal sessies wordt de cliënt eerst geconditioneerd om in hypnose te kunnen gaan. Je werkt dan ook met lichte trance en lichte hypnose.

Een andere indirecte manier is de Ericksoniaanse hypnose gebaseerd op de hypnotherapie van Milton Erickson. HetMilton Erickson is een zeer effectieve methode die veel hypnotherapeuten niet echt heel goed beheersen. Het vergt dan ook veel studie. Erickson werkte veel met metaforen en natuurlijke hypnose en de cliënt transformeerde uit zichzelf leek het. Supereffectief.

Indirecte hypnose heeft dus veel voordelen zoals de cliënt centraal te stellen en de cliënt de verandering te laten maken. Ook de suggesties worden indirect gegeven dus niet ‘Vanaf nu heb je zelfvertrouwen’, maar meer ‘Vanaf nu begin je je te realiseren dat er een gevoel van zelfvertrouwen begint te verspreiden’

Het nadeel is dat het soms heel veel tijd kan kosten terwijl het sneller kan.

Geavanceerde Hypnose

Je zou kunnen zeggen dat de ultieme mix van deze twee de geavanceerde hypnose is. Je werkt met diepe hypnose en je stelt de cliënt centraal omdat je gelooft dat de cliënt alles in zich heeft om een verandering te maken. Daarom noemen wij de opleidingen ook Advanced omdat het deze mix bevat.

Beide manieren werken zeer goed en het is dus ook goed wanneer jij hypnose wilt gaan leren om te kijken of deze manieren worden aangeboden omdat je ze allebei wilt weten.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen