Dromen opwekken in hypnose, is dat mogelijk?
Dromen en hun symboliek
12 november 2012 
2 min. leestijd

Dromen en hun symboliek

Dromen verbergen soms interessante dingen. Helaas herinneren we onze dromen vaak niet en missen we de inspiratie vanuit ons onderbewustzijn. Gelukkig kan je die dromen ook opwekken in hypnose met de Dreammachine..

Dromen en hun betekenis

Wat is een droom eigenlijk? Volgens veel mensen zijn dromen een manier om de dag te verwerken. Jouw brein gaat dan alle beelden, gedachten, geluiden en gevoelens weer herschikken en gebruikt daar dromen voor. Het is een manier om de dag te verwerken en meer ook niet.

Maar is dat zo. Dat ik 15 jaar was hadden wij op school een droomclub. We gingen dan onze dromen bespreken met elkaar en wat het zou kunnen betekenen. Ik kwam erachter dat ik vaak precies wist wat het voor anderen betekenden en gelukkig wisten zij dat ook vaak van mijn dromen. Mijn eigen dromen vond ik vaak wat lastiger. Je zit er namelijk middenin.

Dromen hebben ook speciale symbolen die ik toen niet wist, maar later wel. Ik ga ze hier ook niet allemaal opschrijven want dat zijn er wel heel veel, maar een aantal symbolen zijn wel belangrijk genoeg om te vermelden.

Symbolen

Water is een symbool voor emotie. Wij als mens bestaan voor het grootste deel uit water en als we erover dromen gaat dat vaak over ons gevoelsleven. Woelige baren of juist een kalm meertje, het zijn twee hele verschillende emoties. Wanneer je dat op die manier gaat bekijken dan zal je opeens hele andere dingen ontdekken over die droom.

Een grot staat voor een doorgang en vaak naar het onderbewustzijn. Die doorgang komt ergens uit en dat kan goed zijn of juist helemaal niet zo goed. In hypnotherapie gebruik je daarom ook nooit de grot voor een inductie omdat je niet weet welke kant het op zal gaan.

Wanneer je droomt over een huis dan droom je over jouw persoonlijkheid. Het huis staat voor jou als persoon. Is het een huis met open deur, geen hek, waar iedereen zomaar naar binnen kan gaan, dan weet ik al ongeveer hoe jij in elkaar steekt. Heeft het enorme muren eromheen staan als een vesting, ook dan kan ik mij iets bij jou voorstellen.

Als je droomt dat iemand achter je aan zit in een huis dan mag je jezelf afvragen ‘Voor welk deel in mezelf ben ik op de vlucht’.

Als je droomt over kleding en het passen van kleding dan is dat ook wel interessant. Kleding staat voor identiteit en het passen van kleding wordt dan het aanmeten van een nieuwe identiteit.

Deze symbolen kan je ook goed gebruiken in metaforen, het vertellen van verhalen. In mijn trainingen vertel ik veel verhalen en daarin zit ook veel symboliek en ik gebruik dan ook die symbolen daarin. Onbewust wordt dat begrepen en zo kan je ook verhalen op verschillende niveaus vertellen.

Dromen in hypnose

Helaas ben je vaak je dromen vergeten en dus ook wat ze zouden kunnen betekenen. In hypnose hebben we gelukkig een methode waarmee we dat Dromen opwekkenkunnen opwekken. We gaan dan als het ware lucide dromen.

Die dromen creëren we dan in hypnose en het is waanzinnig wat daar uit komt. We gaan dan op zoek naar symbolen die inzicht geven en zelfs oplossingen. Je maakt dan weer contact met jouw onderbewustzijn en die laat je aan jou vertellen wat er nodig is. Het kan zeer verhelderend zijn voor je om op die manier te werken.

Als je dat vaak doet dan tap je als het ware in die oneindige creativiteit die wij allemaal bezitten. Als jij ook ideeën hebt om dromen te herinneren, weer te beleven of wat ze kunnen betekenen, laat dan hieronder een reactie achter.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
hans
Door

hans

op 12 Nov 2012

Hoi Edwin, Weer een duidelijk en leerzaam verhaal. Ik mis je verhalen uit de opleiding wel. Groet Hans

Reactie plaatsen