Een Menselijke Leugendetector
10 oktober 2011 
in NLP
2 min. leestijd

Een Menselijke Leugendetector

Menselijke LeugendetectorKan je een menselijke leugendetector worden? Zodat je bij iedereen gewoon ‘weet’ dat hij of zij liegt. Dat je weet of iemand de waarheid zegt of dat hij simpelweg een leugenaar is? Dat kan zeker en je kan dat leren..

De Menselijke Leugendetector

Misschien ken je de serie Lie to Me wel. Het gaat over een man die feilloos weet of iemand liegt of niet. En hij weet dat al heel snel. Hij ziet dat aan minieme aanwijzingen in het gezicht of in de houding van iemand. Zou je dat willen leren?

Hoe hij dat doet vergt uiteraard training. Je moet weten waarop je moet letten en de meeste van ons zijn redelijk blind. Je ziet waarschijnlijk lang niet wat hij allemaal wel kan zien.

Je moet dus eerst jezelf trainen in het ‘zien’. Je wilt leren hoe je dat kan ontdekken en het is goed om te weten dat er een aantal aanwijzingen zijn waarop je kan letten.

De Geruststellers

Mensen die een leugen vertellen of zich in het nauw voelen gedreven moeten zichzelf tot rust brengen. Ze gebruiken dan vaak hun handen om even over hun nek te wrijven of langs hun been te wrijven. Dat is een teken dat iemand zich opgelaten voelt. Het hoeft niet te betekenen dat iemand liegt maar je kan er wel uit opmaken dat er een bepaald ongemak is.

Mensen die liegen gebruiken dit soort ‘geruststellers’ regelmatig. Ook zijn ze niet congruent in wat ze zeggen en doen. Waar je naar kan kijken is bijvoorbeeld hun handen en hun voeten. Hoe meer je ‘zakt’ naar beneden hoe minder er gelogen wordt.

Je hebt je vroeger aangeleerd om je gezicht in de plooi te houden wanneer je een leugentje vertelde. Je handen echter vertellen nog steeds de waarheid. Beroepsleugenaars weten dit en houden ook hun handen in de plooi. Hun voeten echter verraden echter nog steeds hun ware intentie.

Je ziet al dat hoe meer je naar beneden gaat hoe meer waarheid er te zien valt. Toch ben je gewend om meer te kijken naar het gezicht dan naar de voeten of handen. Je mist dus veel informatie. Gelukkig is dat te trainen.

Leuke oefening

Ga eens met iemand zitten en spreek af om eerst drie ware verhalen te vertellen en dan drie leugens. De ander kijkt goed naar de verschillen en neemt die in zich op. Dan vertel je een verhaal dat waar is of juist een leugen is. De ander moet dan ‘weten’ wat het antwoord is door te ‘zien’ of het de leugen is of de waarheid.

Hoe meer je dit soort oefeningen doet, hoe scherper jouw observatievermogen wordt. In de hypnose practitioner besteden we hier veel aandacht aan, omdat je daar een goede hypnotist van wordt.

Eerst zal je alleen nog op gezichtsuitdrukkingen letten, maar er is veel meer te zien en te horen zoals:

  • Gebaren
  • Toonhoogte van de stem
  • Ademhaling
  • Houding
  • Snelheid van praten
  • Transpiratie
  • En meer…

Ik hoor graag waar je nog meer op kan letten en dat kan je hieronder posten. Laat een reactie achter via facebook of met onderstaand formulier om jouw ervaringen te delen.

Deel dit artikel met jouw netwerk wanneer je denkt dat ze hier wat aan hebben. Druk dan nu op onderstaande buttons om dit artikel te delen op Facebook, Twitter, Linkedin of Google.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Roelie Stap
Door

Roelie Stap

op 11 Oct 2011

Altijd verbazend leuk de artikels van Edwin, ik ga ze snel uitproberen

Niels
Door

Niels

op 11 Oct 2011

Mensen zien liegen zoals in Lie to Me is wel exceptioneel geloof ik, zelfs na intensieve training :P

Voor mensen die er wat meer over willen zien.

Nele Delameilleure
Door

Nele Delameilleure

op 11 Oct 2011

Mensen lijken ook meer nood te hebben om meer dan "normaal of gepast" te slikken, lijkt mij...

Reactie plaatsen