Eetverslaving oplossing, tijdens een live sessie
Onlangs had ik een live sessie met Frederique op Instagram en ik hielp haar om van een vervelende eetverslaving af te komen. Een eetverslaving oplossing vinden live is wel spannend, maar we denken dat het ons gelukt is. Misschien heb jij er ook wat aan.
In dit blog neem ik je mee naar hoe ik haar geholpen heb met hypnose om van de eetverslaving af te komen.
Het monster van de eetverslaving
Ik begon met een soort voorgesprek waarin ik haar vroeg waar ze last van had.
Ze had namelijk last van een soort monster, dit omschreef ze op de volgende manier: “Toen kwam ik vanmorgen borrelnoten tegen, die heb ik gegeten, en vervolgens heb ik allerlei zoetigheid en troep gegeten, terwijl eigenlijk, je neemt je in alles voor om het niet te doen, en toch doe ik het uiteindelijk en ik weet dat ik het zelf doe, maar het is het monster in je hoofd.”
Ik vroeg haar wat het monster wilde.
“Ja, en daar krijg ik dus niet echt mijn vinger op wat dat nu precies is. Ik weet dat mijn moeder altijd tegen mij zei, je hebt precies dezelfde benen. Als ik iets echt verschrikkelijk vond was het wel de benen van mijn moeder. Dus het voelt ook wel een beetje dat je er eigenlijk niks van af wil weten.”
Mensen willen altijd iets positiefs voor zichzelf
Dit hielp dus niet echt en toen gingen we even wat dieper in, wat zou het monster van haar willen, wat voor positiefs zou het monster voor haar willen.
Het is altijd wel interessant. Want als je kijkt, ook ik, ook anderen, natuurlijk, hebben we soms klachten, bijvoorbeeld een pijntje of iets dergelijks. En de eerste reflexreactie van de meeste mensen is, eh ja, verdoven, hè? Want het is ellendig en het komt nooit uit. Het is altijd een "nu even niet" idee. Terwijl, als we gaan nadenken over wat die pijn zou kunnen betekenen, dan is het soms een signaal van iets anders. Het onbewuste geeft ons allerlei signalen, maar we luisteren als mens vaak slecht.
Wanneer luisteren we wel? Als het pijn doet of als er een monster komt. En toch slagen we erin om het vaak te negeren. Dat is best interessant. Wat zou dat monster mij kunnen vertellen? Wat wil het eigenlijk echt? Vaak is het iets positiefs, gek genoeg. Ze had het al over straalangsten. Dus misschien wilde ze een beetje onbereikbaar zijn of iets dergelijks. Ik vul het nu even in, hè? Maar ja, wat zou het je kunnen opleveren?
Hierop komt eigenlijk niet echt een passend antwoord, maar wel een omschrijving dat als ze gezond en goed eet, ze voelt dat haar kracht in het midden zit. Dat wanneer ze ongezond eet die kracht meer naast haar ligt als een soort uitdijend iets.
Als ze zich mag voorstellen hoe het zou zijn als die kracht altijd wel goed in het midden zit, komt bij haar vooral angst omhoog, namelijk angst om dat goede gevoel weer te verliezen.
Dit is natuurlijk een naar gevoel. Om die angst niet te voelen kun je ook alvast door het monster aangedreven worden om lekker te gaan eten, want dat voelt ten minste beter dan de angst dat je die kracht in het midden van je lijf gaat verliezen.
Alleen dat doe je dan allemaal zelf. Ze was de enige die dit gevoel kon oproepen en kon laten verliezen door maar alvast te gaan eten.
Dus, de positieve intentie is eigenlijk veiligheid. Dus blijven we vasthouden aan de status quo, omdat dat ons een gevoel van veiligheid geeft. Maar toch is het spannend, want stel je voor dat je echt die kracht in het midden hebt. Je weet verstandelijk wel dat dat fantastisch zou zijn. Je voelt je dan vrij, vol vrede. Maar ergens is er ook een deel dat denkt: ja, maar we kunnen dit verliezen.
Dus waarom zouden we die sprong wagen als we het kunnen verliezen? Laten we het gewoon niet doen, dan hebben we het maar alvast verloren.
Dit is ook een beetje een mentaliteit die misschien in onze cultuur zit. We zijn gewend om gewoon te doen, om van het ergste uit te gaan, zodat het altijd wel meevalt. Maar eigenlijk is dat niet altijd de handigste uitspraak, want stel je voor dat je het ergste verwacht en het valt mee, dan is het niet het beste, want dan verwacht je eigenlijk het ergste.
Meer naar het gevoel
Terug naar het gevoel.
Edwin: "Maar als je nu zo denkt, hè, aan wat voor gevoel geeft dat bijvoorbeeld, stel je voor dat je 's ochtends begint met een goede start, maar dan kom je een zak borrelnootjes tegen. Hoe voelt dat dan als je daar zo aan denkt dat je die moet hebben?"
Frederique: “Het is een opbouwende onrust die ontstaat en die je de hele tijd kunt tegenhouden, maar op een gegeven moment lijkt het alsof je een aanval hebt. Het voelt fysiek, alsof je zo'n aanval hebt. Dat is dan even rust, maar vervolgens gaat het weer weg en dan begint de onverzadigbaarheid. En wat levert die rust je eigenlijk op? Op dat moment even een moment van rust, maar daarna gaat het weer verder. Het is een soort onverzadigbaarheid.”
Edwin: “En wat levert dat uiteindelijk op? Als je je blij voelt, wat levert dat dan op?”
Frederique: “Ja, dat is eigenlijk weer rust” en vervolgens maakt ze een gebaar wat ze ook maakte als haar kracht in het midden zat. Dus het monstertje wilde eigenlijk hetzelfde als zijzelf, maar die zoekt het in borrelnootjes.
Naar het begin van het gevoel
Dus welke manieren zijn er nog meer om die kracht in het midden te krijgen op het eten na? Toen zijn we naar het begin gegaan van haar eetgewoontes. Dit is een belangrijke stap om met hypnotherapie problemen met eetverslavingen op te lossen. Soms kunnen dit vrij ernstige problemen zijn, maar gelukkig was deze openbare sessie niet zo ernstig als in sommige casestudies. Soms kun je gewoon al vroeg leren dat voeding een manier is om je emoties weer positief te maken[1]. Frederique had het haar moeder overgenomen.
Een interessant gegeven, want veel mensen die last hebben van problemen met voeding hebben een innerlijk kind dat aandacht nodig heeft. Dit komt dan door nare ervaringen uit de jeugd. En je hoeft niet eens altijd zo diep in te gaan op die nare ervaringen, maar het is wel belangrijk om je innerlijke kind te helen, zodat je op een gezonde manier met voeding kunt omgaan[2].
En of je nu de vrouw uit de sessie bent of iemand anders, het is altijd fijn om je het volgende te realiseren.
Laten we aannemen dat je hoe dan ook gegroeid bent als persoon, ongeacht wat je ook hebt gedaan. Je bent gegroeid in verschillende contexten, zoals in relaties, met werk en hoe je met mensen omgaat. Dit zijn dingen die je vroeger niet wist, maar nu weet je het wel. Tijdens dit proces heb je verschillende manieren ontdekt om die stilte en rust te ervaren. Dit kan bijvoorbeeld door een wandeling te maken, te mediteren of gewoon naar buiten te kijken. Er zijn misschien wel honderd manieren om dit te doen, maar het Monster, ofwel je innerlijke zelf, weet dat niet. Dat Monster is waarschijnlijk gewoon je innerlijke kind.
In het geval van de sessie het vierjarige meisje dat denkt: "Maar we moeten borrelnootjes hebben, ik doe wel iets." Maar dat kleine meisje weet nog niet dat we al ouder zijn en al lang manieren hebben gevonden om die kracht te ervaren, zoals misschien met muziek of andere manieren die je niet eens kunt bedenken.
Toen heb ik haar geholpen om het gesprek aan te gaan met haar innerlijke kind. Ook jij kunt dit doen. Haar heb ik de volgende suggestie gegeven:
“Je hebt het hartstikke goed gedaan. Dankjewel. Want dit was echt een goede oplossing. Maar het hoeft niet meer. Kijk eens, we hebben die kracht al. We hebben die rust al gevonden. En nu laat je haar allemaal momenten zien waarin je dat ervaart, zonder dat je per se iets hoeft te eten. Dat kan bijvoorbeeld zijn geweest tijdens een wandeling in een bos, het maakt eigenlijk niet uit wat het precies is. Dat moet ze natuurlijk nog allemaal meemaken, dus dat weet ze nog niet. Maar laat je haar al die momenten zien, totdat ze begint te glimlachen en de kracht begrijpt die we daaruit halen. Laat je het haar net zo vaak zien totdat ze het gelooft. Kijk, dit ga je allemaal nog meemaken, hier voel je die kracht, hier voel je die rust. En als het niet meer gaat om iets te eten, dan maken al die dingen niets meer uit, want ik heb het allemaal al geleerd. Dus jij hoeft het niet meer te doen. Je hebt het goed gedaan, hartstikke goed gedaan. Ja, laat je het haar net zo lang zien totdat ze begint te glimlachen, tot ze het begrijpt.
Wanneer je haar glimlachend ziet, zeg je tegen haar: "Ik vergeef je. Goed zo!" En dan geef je haar een knuffel. Op dat moment is ze helemaal vrij en blij. Ze groeit op binnen jou, ze versmelt met jou. Ze wordt 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, en door alle puberteitsjaren heen. Al die momenten veranderen, 20, 25, 30, helemaal tot nu. Voel het contact waar je nu bent.”
Vervolgens voer je de controle uit of het “gevoel” dat voor de eetverslaving zorgt er nog zit. Je kunt je cliënt net zoals ik met Frederique deed blijven helpen om het innerlijke kind te ondersteunen om te voelen dat de oplossing voor het probleem niets met eten te maken heeft.
Als het goed gaat voelt die zich dan opgelucht en licht.
Dit was een vrij korte sessie waarbij vooral het inzicht dat het “monster” je iets positiefs wilt geven belangrijk was en het helen van het innerlijke kind.
Bekijk hier de hele sessie.
Bij een sessie met een andere cliënt kun je ook nog gebruikmaken van suggesties die het zelfvertrouwen verbeteren en die de zelfcontrole verbeteren. Als een traumatische gebeurtenis de oorzaak is van een eetverslaving is de oplossing vaak ook te vinden door regressie toe te passen. In dat geval ga je de cliënt helpen om de traumatische herinnering opnieuw te interpreteren, zodat de belemmerende overtuiging die erdoor is ontstaan wordt weggenomen[3].
Wil jij ook mensen helpen die last hebben van eetproblemen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking met hypnose.
Of schrijf je gelijk in voor een van onze seminars of opleidingen.
Heb je juist hulp nodig om een eetverslaving op te lossen? Ga dan naar bestetherapeut.nl.
Bronnen:
[1] https://hypnotherapy.co.za/wp-content/uploads/2022/07/Review_Zimberhoff-Hartman-Training-material-Application-of-hypnosis-Zimberhoff-Hartman.pdf
[3] http://www.hypnosisaustralia.org.au/wp-content/uploads/3.15-The-Use-of-Hypnotherapy-in-the-Treatment-of-Eating-Disorders.pdf