Emotie eten: hoe je als hypnotherapeut mensen helpt
Emotie eten: hoe je als hypnotherapeut mensen helpt
08 oktober 2022 
in Stress
6 min. leestijd

Emotie eten: hoe je als hypnotherapeut mensen helpt

Emotie-eten is iets waar veel mensen last van hebben. Als hypnotherapeut is een van de bekendste behandelingen die je kunt geven de hypnotische maagband, die helpt mensen om minder te eten. Een van de onderdelen die je dan behandelt is emotie-eten. In dit blog ga ik dieper in op wat emotie-eten is en hoe je ervan af kunt komen of hoe je mensen helpt om ervan af te komen. 

Wat is emotie-eten?

Als je last hebt van emotie-eten ga je eten om met negatieve gevoelens om te gaan. Dit kunnen gevoelens van angst, woede, frustratie en depressie zijn. Als je last hebt van binge-eten kan emotie eten een binge-eetbui triggeren[1]

Dat emotie-eten een binge-eetbui kan veroorzaken kan ermee te maken hebben dat er ook mensen zijn die juist emotioneel worden van eten. Dus in eerste instantie probeer je een negatief gevoel weg te eten, maar als je dan gegeten hebt krijg je daar weer een negatief gevoel van[2]

Mannen en vrouwen kunnen last hebben van emotie-eten, maar de oorzaken voor emotie-eten zijn verschillend[3].

Door emotie-eten kun je last krijgen van overgewicht. Meestal zijn het ook mensen met overgewicht die meer last hebben van emotie-eten dan mensen met een normaal gewicht. Maar ook als je een normaal gewicht hebt kan je hier last van hebben. 

Oorzaken van emotie-eten waarmee je kunt werken

Emotie-eten is iets dat kan ontstaan in de kindertijd. Dan kun je bijvoorbeeld merken dat er een verband is tussen eten en hoe jij je voelt. 

Ook zijn er culturele factoren, zoals dat je bij bezoek een taartje eet of iets dergelijks. In elke cultuur kan voeding weer een andere rol hebben en dat kan ervoor zorgen dat je voeding associeert met gezelligheid en blijdschap. 

Dan kun je ook nog persoonlijke kenmerken hebben waardoor je kunt emotie-eten, bijvoorbeeld door je perceptie van smaak[4]. Je kunt bijvoorbeeld snoep en taartjes heel lekker vinden, maar gezonde groente en een appel helemaal niet lekker vinden. Dan helpt emotie-eten je niet, omdat je dan vaak naar ongezonde voeding grijpt om je iets beter te voelen in plaats van naar een appel.

Bij vrouwen zorgen emoties als stress, zorgen, spanning en angst voor emotie-eten, terwijl bij mannen een verwarde stemming vaak voor emotie-eten zorgt (bron 3).

Daarnaast laten recentere onderzoeken zien dat niet alleen negatieve emoties kunnen zorgen voor emotie-eten, maar ook positieve emoties[5]. Zoals gezegd kan gezelligheid er bijvoorbeeld voor zorgen dat je denkt dat je allerlei hapjes nodig hebt om het nog gezelliger te maken. 

Je kunt dus als therapeut en als iemand die last heeft van emotie-eten werken met overtuigingen over voeding die in de kindertijd zijn ontstaan. Daarbij kun je ook werken met overtuigingen die voor die negatieve gevoelens zorgen, die zijn vaak ook in de kindertijd ontstaan. 

De manier waarop voeding ervaren wordt is ook te veranderen met hypnose. Zo kun je mensen het idee geven dat de tijd die ze aan eten spenderen meer is dan wat het is, waardoor ze alsnog het gevoel kunnen hebben dat ze veel gegeten hebben. En je kunt suggesties geven over de smaak van (gezonde) voeding[6]

Behandelingen van emotie-eten

Emotie-eten wordt vaak behandeld met mindfulness, cognitieve gedragstherapie (CGT) en acceptatie en commitment therapie[7]. Die behandeling is er dan vaak op gericht om mensen te helpen om hun gewicht gezond te houden of om af te vallen, afhankelijk van welk effect het emotie-eten op dat moment heeft gehad. 

Het interessante is dat CGT gecombineerd kan worden met hypnose, bijvoorbeeld om angsten – een oorzaak van emotie-eten – te behandelen[8]. Daarbij wordt dit ook gecombineerd om mensen die last hebben van emotie-eten te helpen. De resultaten zijn vooral dat de eetbuien verminderd worden, negatieve gedachten worden verminderd en dat er meer acceptatie van het eigen lichaam is[9].

Wat vooral belangrijk is, is dat de behandeling van emotie-eten past bij de oorzaak van het emotie-eten[10]. Om dit goed aan te pakken is het dus van belang om de werkelijke oorzaak te achterhalen. 

Daarnaast wordt mindfulness vaak gebruikt om bijvoorbeeld een negatieve emotie te kunnen accepteren zonder dat je er direct wat aan moet doen om je beter te voelen. Die mindfulness helpt dan ook om stress te verminderen en dit helpt zelfs om buikvet te verminderen (bron 9).

Soms kunnen externe signalen het ook lastig maken om niet emotie te eten. Als je je bijvoorbeeld niet goed voelt, of juist heel goed, kan het zien van koekjes bijvoorbeeld emotie-eten triggeren. In dat geval is het handig om in ieder geval eten op een plek te bewaren waar je het niet kunt zien. 

Hypnose en emotie-eten

Hypnotherapie wordt bij emotie-eten gebruikt om de psychologische problemen die tot emotie-eten leiden te achterhalen en te behandelen, om gezonde alternatieven te bedenken en toe te kunnen passen en om die alternatieve manieren om met emoties en voeding om te gaan te versterken[11].

Regressie

Regressie is een techniek die je als hypnotherapeut kunt gebruiken om mensen te helpen om de oorzaak van hun emotie-eten te achterhalen. Met regressie kom je er als cliënt achter wanneer het idee is ontstaan dat voeding de oplossing is voor negatieve gevoelens. 

In een regressie ga je terug naar het moment waarop je voor het eerst zoiets had van “ik ga even wat eten” toen je een negatief of positief gevoel had. Dit is namelijk het moment waarop de overtuiging is ontstaan die voor emotie-eten zorgt. 

Vervolgens help je als hypnotherapeut de persoon om dit moment op een andere manier te interpreteren. Dit moment zit namelijk nog in het geheugen opgeslagen als toen die persoon nog een kind was, maar inmiddels heeft hij/zij volwassen kennis en het moment met die kennis opnieuw interpreteren zorgt ervoor dat de herinnering met een soort update opnieuw wordt opgeslagen. Die update zorgt er dan voor dat de overtuiging die voor emotie-eten zorgt verzwakt, waardoor je als cliënt minder snel de behoefte hebt om bij bepaalde emoties te gaan eten.

Anders omgaan met het zien van eten

Eten zien kan net de druppel zijn die emotie-eten in de hand werkt. Hoe help je iemand dan om anders om te gaan met het zien van eten? In dat geval kun je gebruikmaken van visualisaties over hoe iemand doet als hij in een bepaalde bui eten ziet. 

Het ritueel dat iemand heeft kun je bijvoorbeeld in gedachten visualiseren. Als cliënt visualiseer je bijvoorbeeld hoe je altijd met voeding en emoties omgaat als je voeding ziet. Vervolgens kun je gaan visualiseren hoe je ermee om wilt gaan als je voeding ziet en je niet goed voelt. Zo kun je ander gedrag bedenken wat je dan uitvoert, zoals eventjes iets opruimen of iets dergelijks. Daar kunnen dan door de hypnotherapeut positieve gevoelens aan gekoppeld worden, zodat het voor je onderbewuste aantrekkelijker is om even op te ruimen als je je niet goed voelt en voeding ziet dan om dat eten daadwerkelijk te pakken. 

Suggesties om nieuwe overtuigingen te installeren

Als je met regressie een oude overtuiging hebt weggehaald is het handig om dit gat op te vullen met nieuwe overtuigingen. Dit kan door bepaalde suggesties te herhalen en zelfs door posthypnotische suggesties.

Zo kun je bijvoorbeeld de volgende suggesties herhalen: 

“Negatieve emoties zijn oké om te hebben.”

“Ik kan negatieve emoties laten oplossen met andere gedachten en bewegingen.”

“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”

“Ik ben mezelf.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de overtuigingen die voor emotie-eten hebben gezorgd kun je andere suggesties meegeven die beter passen bij de cliënt. 

Meestal krijgen mensen tegen het einde van de hypnosesessie ook een posthypnotische suggestie. Daarin kun je een soort toekomstbeeld schetsen over dat emotie-eten eigenlijk na verloop van tijd steeds minder bewust voorkomen moet worden en dat dit op een gegeven moment automatisch gaat. Dus dat de persoon zich goed voelt en fris en gewoon lekker aan het leven is. 

Emotie-eten is iets wat je kunt doen om om te gaan met negatieve en positieve emoties. Dit kan een probleem worden als dit zo vaak is gebeurd dat je hierdoor overwicht krijgt en daardoor risico loopt op allerlei gezondheidsproblemen. 

De oorzaak van emotie-eten is vaak iets uit de jeugd, cultureel bepaald of heeft te maken met fysieke omstandigheden zoals je smaak. Hypnose kan gebruikt worden om de oorzaak voor emotie-eten te achterhalen, anders met emotie-eten om te gaan en om de nieuwe manier van omgaan met voeding en emoties te versterken.

Hiervoor zijn allerlei technieken te gebruiken, zoals regressie en hypnotische suggesties.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je jezelf en/of andere mensen helpen met hypnose? Kom dan eens naar een van onze seminars of schrijf je in voor een van onze opleidingen om technieken te leren die je helpen om andere mensen zich beter te laten voelen. 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen