Intentie: De manier om van hypnose en je leven een succes te maken
Intentie: De manier om van hypnose en je leven een succes te maken
08 november 2020 
5 min. leestijd

Intentie: De manier om van hypnose en je leven een succes te maken

Mij wordt wekelijks vaak gevraagd of ik iets kan uitleggen over hypnotiseren met je ogen, energie of intentie. Dit komt ook terug in de hypnose seminars en in de opleiding. Dit gaat in wezen door de hele opleiding heen. Daarin hebben we allerlei oefeningen om werken met intentie, energie en de ogen te versterken.

Intentie betekenis

Als je intentie Googelt krijg je als resultaat dat een intentie een voornemen is om een bepaalde handeling te verrichten. Het gaat daarmee vooraf aan gedrag, al wil dit niet zeggen dat elke intentie verricht of volledig uitgevoerd wordt.

Dit is wel interessant. Een intentie is dus eigenlijk een soort gedachte waarin je voor je ziet wat je wilt doen of wie je wilt zijn of iets dergelijks. Je kunt je voorstellen hoe je iets wilt hebben.

Dat is dan iets waarnaar je wilt leven, waardoor je dat gedrag dus sneller kunt uitvoeren.

Het leuke is dat zo’n intentie iets is wat je kunt merken. Zelfs de wereld om je heen kan er beïnvloed door worden. En je kunt de wereld om je heen ook bewust beïnvloeden, dit is ook iets wat je doet als hypnotiseur met intentie.

Intentie en de reactie van de wereld om je heen

Dit is super interessante materie. Er zijn een paar mensen die hebben geëxperimenteerd met intentie. Cleve Backster zette een polygraaf bij een plant, want hij wilde weten of planten pijn voelden. Dus hij sloeg de plant en de polygraaf sloeg uit. Dus ja op zich logisch, want de trillingen komen van dat de plant geslagen wordt.

Toen ging hij een plaatje zenden als het ware. Hij stelde zich voor dat die plant in de brand stond en probeerde dat mentaal naar die plant toe te zenden. De polygraaf sloeg uit. Mythbusters heeft het getest en kwam met dezelfde resultaten[1].

Het heeft dus effect.

Dus als planten al effect hebben, dan hebben mensen dat zeker. In wezen zal alles wel reageren wat leeft. Als een plant reageert kunnen we veronderstellen dat de rest ook reageert op beelden.

Het leuke is dat we in 1700/1800 Mesmer hadden en hij werkte ook met intentie, energie en magnetisme.

Hij werkte met intentie, suggestie en magnetisme (energie). Deze 3 zaken en van daaruit energie zenden met suggesties maakte mesmerisme. Hieruit is later hypnose ontstaan, omdat mensen dachten dat alleen de suggesties effectief waren.

Maar als je de intentie, aanwezigheid en energie erbij pakt, dan wordt de suggestie vele malen sterker.

Hypnose en intenties

In de opleiding gebruiken we 3 energiecentra, namelijk:

  1. Het derde oog.

Dit is het punt tussen de wenkbrauwen. Dit is een energiecentrum om te zenden wat je wilt. Je kunt dan in je geestesoog voor je zien wat je wilt, dit kun je bedenken.

Om die realiteit voor je te zien en er niet aan te twijfelen. Dus zeker te weten “dit gaat gebeuren”, de intentie. Je zendt dat naar het energiecentrum van het derde oog van de ander, zodat die merkt “wow, er gebeurt iets”.

Dat is het hoofd. Alleen het hoofd kan al ontzettend veel doen voor intentie en intimideren. Je ziet ook vaak op oude hypnose plaatjes dat mensen de ogen helemaal open hebben en dat ziet er best intimiderend en eng uit. Daar komen ook veel angsten over hypnose vandaan, zoals dat de hypnotiseur macht over je heeft (wat dus niet zo is).

Maar hiermee is dus te trainen om je wil zeg maar op te leggen, wat eigenlijk niet gebeurt. Hypnose is namelijk een samenspel. De persoon die je hypnotiseert wil in hypnose en wil graag iets veranderen, die wil zich graag beter voelen. Ik wil dat ook voor die persoon.

Met zijn wil lukt het (nog) niet en met mijn wil erbij ga ik hem helpen om het te bereiken. Dus dan heb je 2 willen. Maar dit ziet er best intens uit als je het van de buitenkant bekijkt.

  1. Het hart

Om het allemaal wat zachter te maken gebruik je de hart-energie. Zet je alleen je hart-energie aan? Dan kan je snel van compassie naar medelijden gaan. Dat is iets wat je wilt vermijden. Je wilt vooral compassie.

Dat maakt het intimiderende vanuit het hoofd veel zachter. Je krijgt zachtere ogen en dan komt er een heel andere intentie binnen.

  1. De buik

In Aikido werk je ook met de energie van het buikcentrum. Wie het laagste kon intunen op de ander, die had het fundament van de ander en die kon de ander dan zo meenemen.

Je brein staat dan ten dienste van je lichaam. Dit is bij de meeste mensen andersom, dat het denken het lichaam beïnvloedt. Hierbij is het lichaam aanwezig, ben je in je buik en heb je connectie met de energie in de buik van de ander, dan verliest de ander zijn balans en geeft zich als het ware over.

Dat is voor hypnose natuurlijk geweldig. Als iemand zich overgeeft gaat hij helemaal mee in je wil zeg maar en dat is dat hij het proces volgt om zichzelf te helen en te veranderen. Dit faciliteer je dan.

Dit is een makkelijkere manier om dit voor elkaar te krijgen.

Eigenlijk werk je niet vanuit je hoofd naar beneden, maar van beneden naar boven en in wezen ook nog tegelijkertijd. Dus het begint heel snel en uiteindelijk ben je met deze 3 tegelijkertijd bezig voor je intentie.

Mis je er 1 dan kan het net even anders werken dan je wilt. Daarom trainen we in de opleidingen hoe je deze 3 activeert. Je hoeft niet aan je cliënt te vertellen wat je doet, maar je cliënt merkt het wel.

Je krijgt dan een soort hypnotische vibe, zo noem ik dat dan. Er ontstaat een soort energieveld waarin veranderingen kunnen plaatsvinden. Dat is voor mij vaak wat ik mis in therapie.

Er wordt dan vaak niet iets gecreëerd waarin verandering makkelijk plaatsvindt.

Dit kan dus wel, maar je moet dit met zijn tweeën doen. Je hebt een zender en een ontvanger, dit is allebei te trainen. Daarbij moet iemand wel willen ontvangen.

De hypnotiseur heeft daarom ook geen macht. Iemand moet wel iets willen en omdat hij of zij iets wil geeft hij zich over aan de vibe, omdat hij ervan uitgaat dat die hypnotherapeut hem kan helpen.

Dan kunnen er wonderlijke dingen gebeuren.

Ook in je eigen leven kun je dit toepassen. Je kunt mindful zijn om een intentie te hebben en aanwezig te zijn. Daarmee creëer jij je eigen positieve energieveld.

Dit is waarom meditatie zo geweldig kan zijn.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1764790-werken-met-intentie-en-energie?play=true

Intentie en succes

Als hypnotiseur heb je dus een intentie om iemand te helpen nodig voor succes. Dit is niet het enige waarvoor je een intentie nodig hebt voor succes. Ook in het werkende leven, als je wat anders doet dan hypnotiseren, is het handig om goede intenties te hebben.

Die intenties worden dan gecombineerd met jou wereldbeeld. Het beeld dat jij van de wereld hebt en hoe jij daarin hoort te functioneren kan ervoor zorgen dat je wel of niet succesvol wordt in wat je wilt bereiken.

Zelfs softwareontwikkelaars hebben dit door[2]. Niet direct een beroepsgroep waarbij je denkt dat intenties en overtuigingen een grote rol spelen, maar blijkbaar dus wel.

Intenties en het gevoel dat je weinig energie hebt

Als je last hebt van egodepletie, heb je last van het gevoel dat je weinig energie voor jezelf hebt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hier veel last van hebben wanneer ze de intentie hebben om de volgende dag te bewegen, ze deze intentie vaker behalen dan wanneer ze hier minder last van hebben.

Het interessante was dat dit gevoel van geen energie hebben voor jezelf vooral significant een effect had op het waarmaken van de intentie om te bewegen, maar niet op alle andere intenties[3].

Intenties hebben dus invloed op de planten om je heen. Je kunt met intenties een bepaalde vibe tussen 2 mensen veroorzaken, intenties kunnen je helpen op het werk en zelfs met je gevoel van energie. Heel interessant.

Wil je meer weten over intenties en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden online gegeven om doorgang van de opleiding te garanderen en om ervoor te zorgen dat jij in een fijne flow blijft van het meer leren over intentie en hypnose.

Bronnen:

[1]

(Vanaf 4.20 goed te zien)

[2] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-54087-0_3

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S146902921730660X


 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen